Lär dig optimera din webbplatshastighet i WordPress
Har din WordPress hemsida börjat bli långsam och tar längre tid att ladda? Vi på Looplabz är experter inom allt som har med WordPress att göra och vi förstår hur frustrerande en långsam hemsida kan vara. Därför har vi samlat våra bästa tips på hur du på egen hand kan optimera din hemsidas laddningstider.
Läs mer: Vi förklarar huruvida man kan göra en gratis hemsida i WordPress.
Varför är det viktigt att fixa en långsam hemsida?
Om din hemsida har långsamma laddningstider kan det ha negativ inverkan på flera olika saker. Laddas hemsidan långsamt finns det större chans att de som besöker din hemsida inte kommer orka vänta utan istället lämnar hemsidan. Du förlorar då besökare och om du har en e-handel så förlorar du även potentiella kunder.
En långsam hemsida kan även påverka din SEO (Search Engine Optimization) negativt. Google analyserar hemsidor för att kunna göra bra rekommendationer till deras användare. Eftersom ingen gillar en långsam hemsida kommer Google inte att ranka en sådan hemsida högt i sökresultat.

Faktorer som kan påverka webbplatshastighet
Det finns många faktorer som kan påverka din hemsidas laddningshastighet. Här nämner vi några av de allra vanligaste anledningarna bakom en långsam webbplatshastighet.
- Stora mediafiler: Har du laddat upp stora bildfiler eller videor direkt på din hemsida kommer det till slut att göra hemsidan långsam.
- Överflödig data: Se till att radera data som du inte behöver. T.ex. plugins eller teman som du inte använder eller spam.
- Webbhotell: Olika webbhotell har olika bra prestanda. Som med så mycket annat får du vad du betalar för.
- Du använder inte caching: Caching är ett koncept som gör att din hemsida inte behöver utföra lika mycket förfrågningar och är nyckeln till att snabba upp en hemsida. Vi förklarar mer om det längre ner!
Läs mer: Vi förklarar hur du optimerar dina permalänkar enligt SEO.
Våra 9 tips på hur du optimerar din hemsidas hastighet
1. Använd ett mätverktyg
Det första du måste göra innan du börjar arbeta för att öka hastigheten på din hemsidas laddningstider är att göra en mätning. Det måste göras för att du ska kunna mäta dina resultat före och efter du försökt optimera hemsidan.
Det finns flera bra verktyg att använda för att testa och mäta hastighet på en hemsida i WordPress. Några populära exempel är, till exempel, GTMetrix och Google Pagespeed Insight.
2. Se över din förstasida
Om din förstasida laddar långsamt så finns det några saker du kan göra för att fixa det. Har du mycket olika bilder och avancerade widgetar kan det vara bra att minska på dessa. Länkar du till många artiklar på din förstasida kan du minska antalet där med.
Se även till att inte ta med så mycket text eller bilder från artiklarna på första sidan. Försök skapa en förstasida som inte ser rörig ut. Det är bättre att vara sparsam med designen och göra sidan enklare att använda.
3. Använd alltid komprimerade bilder
Att använda bildfiler som är stora och okomprimerade är ett av de största misstagen du kan göra. Att en bildfil är något mindre kanske inte har så stor effekt på laddningshastigheten i stunden. Men när det har gått ett tag och många olika bilder har laddats upp på din hemsida blir mellanskillnaden mellan komprimerade och okomprimerade bilder stor.
Använd därför verktyg, som till exempel TinyPNG för att komprimera bilderna till rätt storlek. Det finns även WordPress plugins som gör det direkt i WordPress. En av dessa är Imagify. En tumregel är att försöka hålla sig under 40 kB. Gör du det kommer bilderna att ladda snabbare men fortfarande se bra ut.

4. Ta bort eventuella videor
Något som tar ännu mer plats än bilder är ju självklart videor. Så om du har videor uppladdade till din hemsida rekommenderar vi att ta bort dem direkt. Som tur är behöver du i de flesta fall inte lagra videor på själva hemsidan längre. Ladda istället upp dem på Youtube och länka till den på din hemsida.
5. Aktivera cache
Caching är en teknik som lagrar delar av en webbsida i användarens webbläsare. När användaren besöker webbsidan igen, hämtas den lagrade datan från cachen istället för att laddas ner från servern igen. Detta minskar belastningen för din hemsida och även belastningen på servern.
Att aktivera caching är en av de absolut bästa sakerna du kan göra för att öka din hemsidas hastighet. Du kan göra det antingen genom ditt webbhotell eller genom att installera en cache-plugin i WordPress.
6. Ta bort onödiga plugins
Undersök vilka WordPress plugins som din hemsida faktiskt använder sig av, eller om det finns några som är onödiga. Det är inte ovanligt att en vanlig WordPress hemsida använder runt 20 olika plugins. Med varje installerade plugin belastas din hemsida mer.
Ibland kan det finnas en plugin som kan genomföra det jobb som två av dina nuvarande plugins gör. Se om du kan ersätta några eller om du har några som är inaktiva och radera sedan de du inte behöver.
7. Uppdatera WordPress
Har du glömt att uppdatera WordPress till den senaste uppdateringen kan det också göra att hemsidan blir långsammare. Nya uppdateringar kommer ibland med nya optimeringar för snabbare laddningstid. Detsamma gäller för WordPress plugins, där det också släpps förbättrade uppdateringar med jämna mellanrum.
8. Se över ditt PHP
PHP är ett serverspråk som WordPress programvara är skrivet i. Serveranrop går alltid via PHP i WordPress och det är därför viktigt att du vet vilken uppdatering som ditt webbhotell använder sig av.
Det kan vara stor skillnad på laddningstider mellan de olika uppdateringarna, se därför till att din WordPress-värd erbjuder de nyaste varianterna. Du har i de flesta fall möjligheten att själv uppdatera och välja vilken variant du vill använda dig av.
9. Byt webbhotell vid behov
Har du genomfört alla de steg vi nämnt ovan men din hemsida är fortfarande långsam? Då kan det vara så att du behöver byta webbhotell. Olika webbhotell har olika bra prestanda.
Är din hemsida stor och har mycket besökare behövs ofta ett dyrare webbhotell med bättre prestanda. Är du istället kvar på ett billigt webbhotell spelar det ingen roll hur mycket du optimerar med uppdateringar eller bildkomprimering. Det du behöver är ett bättre webbhotell.
Läs mer: Vi förklarar hur du skapar en blogg i WordPress och hur du startar en webshop.
Behöver du fortfarande hjälp?
Har du fortfarande problem med att din WordPress hemsida har långsamma laddningstider? Då kan du kontakta oss på LoopLabz. Vi har många års erfarenhet av webbutveckling och WordPress. Så låt oss hjälpa till med att lösa dina problem!
Svar på vanliga frågor
Vilken roll spelar serverns svarstid för min hemsidas laddningstid?
Serverns svarstid är den tid det tar för servern att svara på en förfrågan från en webbläsare. Om din server är långsam, kommer din webbplats att laddas långsamt, oavsett hur optimerade dina sidor är.
Du kan förbättra serverns svarstid genom att uppgradera ditt webbhotell, optimera din databas och använda cachelagring.
Vad är ett webbhotell?
Ett webbhotell är en gemensam server som kan användas av dig som vill skapa en hemsida men inte vill eller kan göra det från en egen server. Din hemsida lagras på webbhotellet så att den ska finnas tillgänglig på internet för alla. Det kostar en slant och du hyr då en del av webbhotellets server.
Kan vissa teman göra min hemsida långsammare?
Har du valt ett väldigt funktionsrikt tema med många olika element och funktioner så kommer det att påverka hemsidans hastighet till en viss grad. Varje funktion du har aktiv har en viss påverkan på hastigheten.
Därför bör du antingen välja ett tema med mindre funktioner, eller inaktivera de funktioner du inte behöver på ett mer avancerat tema.