LoopLabz

Så fungerar konverteringsoptimering【Guide!】

en lärare står vid en tavla och pekar på en ruta

Så lyckas du med konverteringsoptimering!

När du arbetar med affiliate marketing tjänar du pengar på att dina besökare klickar på dina affiliatelänkar, för att därefter köpa den produkt som du länkar till. När besökaren gjort det du vill har du fått en konvertering.


Som affiliate marketer är det viktigt att ha en hög konverteringsgrad, samt att bland annat optimera sin webbsida och sina produkttexter för att uppnå detta.

Konverteringsoptimering kallas detta begrepp, som vi lär dig allt om i denna artikeln.


Vad är konverteringsoptimering?

Konverteringsoptimering är en process där målet är att få fler av dina besökare att göra det du vill på din webbsida. Det kan bland annat handla om att klicka på en affiliatelänk, att prenumerera på ett nyhetsbrev eller fylla i ett formulär. Det är alltid fördelaktigt att ha en hög konverteringsgrad.


Konverteringsoptimering kan även beskrivas som den process där du lär dig vad dina besökare kräver och förväntar sig av din webbsida. När du vet vad dina besökare vill ha blir det lättare att öka konverteringsgraden, det vill säga att konverteringsoptimera.


Vad är konverteringsgrad?

Konverteringsgraden är den procentuella siffra som besökarna gör det du vill att de ska göra. Om exempelvis 8 % av besökarna klickar på dina affiliatelänkar har du en konverteringsgrad på lika många procent. Att veta sin konverteringsgrad är bra vid konverteringsoptimering.

Men notera att du inte ska stirra dig blind på konverteringsgraden när du konverteringsoptimerar. Detta då det är viktigast att du förstår vad dina besökare är ute efter, så att du kan ge dem det de vill ha.


Så räknar du ut konverteringsgraden

Konverteringsgraden räknar du ut genom att ta:

Antalet konverteringar / Besökarantalet * 100


Räkneexempel: En delsida på din webbsida har 150 besökare per dag, och 12 av dessa gör det du vill att de ska göra. Du har då en konverteringsgrad på (12/150*100=8) 8 %.


Ibland kan ditt affiliate marketing-nätverk räkna ut konverteringsgraden åt dig, men det är enklast att kunna räkna ut vad den ligger på själv.


7 sätt att få en bättre konverteringsgrad

  1. Använd dig av tydliga Call to Action-knappar.
  2. Placera konverteringsknapparna “above the fold”. Det vill säga på den del av webbsidan som syns överst, så att besökaren slipper scrolla.
  3. Skaffa en nedräkningsfunktion. Denna kan visa att det exempelvis bara går att nyttja erbjudandet inom 25 minuter.
  4. Visa vad andra tycker om din webbsida. Ett plugin som visar vad nöjda besökare har att säga om din sajt kan höja konverteringsgraden.
  5. Använd färre fält i dina formulär. Det kan vara så att besökarna inte orkar fylla i alla fält, och därför avbryter sin konvertering.
  6. Skriv bättre texter, som är objektiva och inte allt för säljande. Det är även bra om du själv använt dig av de produkter du marknadsför, för då blir materialet bättre.
  7. Se till att din webbsida laddas snabbt. Många användare trycker på bakåtknappen om sidan inte laddas tillräckligt fort.

Notera att vi hjälper dig med konverteringsoptimeringen. Kontakta oss för en kostnadsfri offert, med konkreta förslag på förbättringsåtgärder som kan förbättra din konverteringsgrad.


Svar på vanliga frågor


Vad betyder conversion rate på svenska?

Conversion rate är ett engelskt uttryck som betyder konverteringsgrad. Konverteringsgraden är i sin tur ett uttryck för den procentuella del av dina besökare som gör det du vill att de ska göra. Om 10 besökare av 100 fyller i ett intresseformulär ligger konverteringsgraden på 10 %.

Vad betyder optimera?

Att optimera betyder att förbättra någonting. Inom konverteringsoptimering betyder optimering att du identifierar svagheter och ser till att eliminera dessa, för att på så sätt få en högre konverteringsgrad. Ju fler svagheter du identifierar, desto högre blir din nya konverteringsgrad.

Vad betyder konvertera?

Att konvertera innebär att du får dina besökare att göra de du vill att de ska göra. En konvertering kan bland annat handla om att en besökare klickar på någon av dina affiliatelänkar, eller att en besökare fyller i ett kontaktformulär med mål att beställa något av dig.

Felicia Forsgren

Felicia Forsgren

Leder projekt inom utveckling av webb & mobilapplikationer samt SEO på LoopLabz. Vill du komma i kontakt med mig? Maila Felicia@looplabz.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

BERÄTTA FÖR OSS OM DITT PROJEKT

Looplabz