fbpx

Annonsera på Facebook → Så använder du Facebook ads manager

Annonsera på Facebook → Så använder du Facebook ads manager

Därför ska du annonsera på Facebook

Det finns många skäl till att börja annonsera på Facebook.

 

 • Facebook har extremt många användare, med över 2 miljarder aktiva världen över. Detta ger dig en enorm potentiell målgrupp för dina annonser.

 

 • Facebook är mycket målinriktat. Du kan rikta dina annonser till personer utifrån deras intressen, demografiska uppgifter och till och med beteenden. Det betyder att du kan se till att dina annonser ses av personer som sannolikt är intresserade av det du har att erbjuda vilket leder till att de köper din produkt eller tjänst.

 

 • Facebook-annonser är relativt billiga. Du kan börja annonsera på Facebook för så lite som 5 dollar per dag.

 

 • Facebook-annonser är effektiva. En undersökning av AdEspresso visade att Facebook-annonser har en genomsnittlig klickfrekvens (CTR) på 0,9 %. Detta innebär att för varje 1 000 gånger som din annons visas, klickar 9 personer på den. Som jämförelse kan nämnas att den genomsnittliga CTR för AdWords är 2,7 %.

 

Det finns dock både för- och nackdelar med att annonsera på Facebook utöver det vi har tagit upp ovan. Facebook Ads Manager är ett mycket bra verktyg, men precis som med allt annat så finns det även ett par punkter som du ska ha i åtanke när du börjar för att undvika onödiga kostnader.

 

Fördelar med annonsering på Facebook

 • Det är lätt att följa din annons och se hur det går.

 

 • Annonsen kommer börja visas direkt när Facebook har godkänt den.

 

 • Du har kontroll på alla kostnaderna och kan välja exakt hur mycket du vill spendera per dag.

 

 • Det går enkelt att räkna ut din vinst (du kan definiera en kostnad per conversion och därefter räkna ut den).

 

 • Det går att filtrera så att din annons visas för specifikt kön, åldersgrupp, intresse, geografisk avgränsning etc.

 

 • Facebook-annonser är enklare att sätta upp än Google AdWords.

 

Nackdelar med annonsering på Facebook

 • Om du inte sätter upp din annons på rätt sätt eller sköter den felaktigt under kampanjen kan det bli onödigt dyrt, kontakta oss om du vill ha hjälp med att göra detta på rätt sätt.

 

 • Även om du kan nå ut till många är det inte alltid nödvändigt. Säljer du tjänster eller varor endast i en specifik stad är detta ett onödigt sätt att marknadsföra sig

 

 • Du kan inte välja att endast visa dina annonser under en specifik veckodag eller klockslag så länge du inte väljer att hoppa över vad du vill spendera per dag utan väljer en budget med ett slutdatum.

 

I dagsläget så finns det 12 typer av annonser som har olika syften. Dessa är:

 

 1. Boosta dina posts
 2. Marknadsför din Facebook- eller Instagramsida
 3. Skicka användare till din sida
 4. Öka conversions på din hemsida
 5. Öka antalet installationer för din app
 6. Ökat engagemang i din app
 7. Nå ut till folk i närheten
 8. Öka antalet som kommer på dina event
 9. Få folk att ta dina erbjudanden
 10.  Få fler visningar på dina videos
 11.  Samla in leads till din verksamhet
 12. Få folk att besöka en fysisk plats

 

Tänk på att du kommer behöva en bra handlingsplan för att din annons ska fungera som du önskar. När du vet vilket syfte du har med din annons (till exempel generera leads eller skicka användare till din hemsida) så har du en bra utgångspunkt och vet vart i säljprocessen du vill använda din Facebook annons.

 

Så skapar du din första annons

 

Skapa ett Facebook Business Manager-konto

Det första du behöver göra är att skapa ett konto på Facebook Business Manager. Vill du veta mer om hur du sätter upp den kan du läsa vår guide här. När du har gjort detta så går du till Facebook Ads Manager kontrollpanel via länken https://www.facebook.com/ads/manager. Du har även tillgång till det från din privata Facebook profil i menyn till höger.

 

Installera Facebookpixel

Facebookpixel är något som du installerar själv. Detta är en sorts spårning som sker för varje specifik kampanj och ger bland annat funktioner som att:

 • Du kan targeta rätt personer och avgränsa din målgrupp så att det blir så optimalt som möjligt
 • Du kan mäta annonsens resultat och se vad som händer när en användare ser den.

 

Läs mer: Här kan du ta reda på mer om vad ROAS är och hur du räknar ut det.

 

När du har gjort detta är du redo att börja.

 

1. Logga in på ditt konto och klicka på “Create

Välj den företagssidan du vill skapa annonsen på och klicka sedan på den gröna knappen där det står “Create”.

 

Screenshot av Facebookpixel panel

 

2. Ge din kampanj ett passande namn

Namnet syns inte för någon annan än för administratörerna och ges i syfte för att du lätt ska kunna skilja på dina olika kampanjer. Namn som är vanliga är till exempel top of funnel, middle of funnel, retargeting etc. Detta för att du lätt ska kunna se vilken del av säljsfunneln du är i med kampanjen.

 

Screenshot på campaign name inställningar

 

3. Välj syfte med kampanjen

Syftet är kopplat till namnet, alltså om du till exempel vill retagreta kunder, skapa leadsgenerering eller öka engagemanget.

 

Screenshot på inställningar för "Syfte med kampanjen"

 

4. Välj AdSet

 

Screenshot från Adset name

 

 • Välj målgrupp

I det här steget får du möjlighet att avgränsa din kampanj så att den blir så relevant som möjligt. Du kan välja mellan en uppsjö av olika faktorer såsom kön, ålder, geografisk avgränsning, fritidsintressen etc.

 

Screenshot på inställningar för att välja målgrupp

 

 • Välj din budget

Här kan du välja hur mycket det får kosta per klick eller en daglig budget.

 

Screenshot på inställningar för budget

 

 • Välj placeringar

Nu kan du välja om du vill att din annons ska synas på dator, mobil eller båda, på Android och/eller iPhone samt om du vill att den ska finnas på Facebook och/eller Messenger. Om du även vill annonsera på Instagram också så väljer du det i detta steg.

 

Screenshot på inställningar för detailed targeting

 

5. Bygg annonsen

 • Lägg till dina bilder eller video

Nu kan du lägga till dina bilder eller dina bilder. Du kan också välja att endast ha en video eller visa ett bildspel. Här bör du vara kreativ och ha ett bra visuellt innehåll så att din målgrupp väljer att engagera sig. Du kan också lägga in text och en eventuell CTA- (Call To Action) knapp så att du gör det lättare för användaren att förstå vad du vill med annonsen.

 

 • Lägg in din länk

Här väljer du en eventuell URL till dit du vill skicka användaren, oftast till din hemsida.

 

 • Se din annons som förhandsvisning och lägg till Facebookpixel

I det här steget så kan du förhandsvisa din annons och se hur den kommer se ut för användaren. Detta är ett viktigt steg då du kan se eventuella misstag eller felstavningar.

 

Aktivera också Facebookpixel för annonsen så att du kan mäta resultaten. På detta sätt kan du följa hur din annons fungerar och om den uppfyller sitt syfte.

 

 • Bekräfta

När du har klickat på “Confirm” så är det bara att vänta. Din annons är inskickad för granskning av Facebook och när den godkänns kommer den att komma upp direkt för användare som tillhör din målgrupp.

 

Annonsera på Facebook tips och annonsera på Instagram tips

Här kommer några av våra bästa tips för att du ska få en effektiv och framgångsrik kampanj.

 

 • Skapa en titel som gör det enkelt för både Facebook och användare att förstå precis vad din annons innebär. Håll det kort och koncist.

 

 • Använd ett enkelt språk så att fler kan förstå och ta in det du försöker säga med din annons.

 

 • Håll all information relevant. Om du gör detta så ger det dig auktoritet för användaren.

 

 • Ha alltid en CTA (Call To Action) i din annons för att göra det tydligt vad du vill att användaren ska göra efter att de har sett din annons.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vad kostar det att annonsera på Facebook?

När du annonserar på Facebook så betalar du per klick och kan kosta alltifrån någon enstaka krona till över 20 kronor per klick. Vi rekommenderar dig att börja med en lägre budget och sedan utvärdera och eventuellt ändra när du ser vad du får för resultat från din kampanj.

 

Kan jag testa Facebook annonser?

Ja, det kan du! Facebook Dynamic Creative är ett verktyg som är populärt och som skapar kombinationer av dina annonser för att se vilken kombination som ger de bästa resultaten. De olika komponenterna är i detta fall till exempel bilder, videos, CTA:er och titlar.

 

Kan LoopLabz hjälpa mig med att annonsera på Facebook?

Ja! Vi har hjälpt massor av olika företag med att annonsera på Facebook, alltifrån E-handelsbutiker, B2B-företag till SaaS och annat. Det spelar ingen roll om ditt mål är att skapa försäljning, leads eller awareness om ditt företag, vi kan hjälpa dig! Kontakta oss så kan vi prata mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.