fbpx

20 tips för att starta e-handel → Alla råd du behöver!

20 tips för att starta e-handel → Alla råd du behöver!

20 tips för att starta en e-handel

Det är en bra idé att bli entreprenör på webben genom att starta en e-handel, eller mer specifikt en e-butik.

 

Men vad ska du tänka på när du är på väg att bli e-handlare? Finns det några fallgropar som du ska undvika, och finns det tips som du ska ta tillvara på?

 

Det gör det absolut!

 

I den här artikeln ger vi dig 20 relevanta tips för att starta e-handel, och vi upplyser dig även om vad du inte ska göra.

20 tips för e-handlare

 1. Våga experimentera
 2. Återinvestera pengarna i verksamheten
 3. Arbeta hårt och regelbundet
 4. Knyt band med influencers
 5. Se till att webbutiken har SEO-optimerade texter
 6. Se till att din e-butik är snygg
 7. Se till att din webbutik laddas snabbt
 8. Benchmarka sidan mot konkurrenternas
 9. Be kompisar och familj komma med feedback
 10. Skaffa logiska produktkategorier
 11. Registrera företaget på sociala medie-sajter
 12. Sätt upp en gräns för fraktfritt köp
 13. Marknadsför din e-butik direkt efter uppstart
 14. Förhindra shopping cart abandonment
 15. Bygg länkar till din e-butik
 16. Låt kunderna betygsätta varorna
 17. Välj inte en för smal nisch
 18. Att erbjuda låga priser är inte allt
 19. Samla in e-postadresser
 20. Välj en bra betaltjänst för kassa-sidan

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

 

1. Våga experimentera – var inte feg!

Gör inte samma saker som konkurrenterna. Det är viktigt att utmärka sig från omgivningen för att lyckas inom e-handel, och det kan du göra genom att beställa en unik och snygg webbsida som vi bygger åt dig i exempelvis Shopify eller Woocommerce.

 

Notera att det är viktigt att inte experimentera för mycket, för e-butikskunder har vissa förväntningar på design och prestanda som du måste ta hänsyn till. Vad dessa förväntningar inkluderar talar vi mer om lite längre ner i artikeln.

 

2. Återinvestera vinsten i företaget

Gör som e-handelsjätten Amazon. Se till att återinvestera så mycket du kan i din egen e-butik. Då slipper du betala vinstskatt för de pengar som du annars skulle lagt i egen ficka, och utöver det kan du få dra av momsen enligt de regler som Skatteverket tillämpar.

 

Närmare bestämt gör dina pengar mer nytta i företaget kontra ditt bankkonto. Det är alltid viktigt att återinvestera pengarna du tjänar, i synnerhet under uppstartsfasen.

 

3. Arbeta hårt och ge inte upp

Det är viktigt att du sätter upp tydliga mål som du håller dig till. Dessa mål kan bland annat handla om hur många nya produkter du ska ladda upp per vecka, eller hur många timmar du ska lägga ner på e-butiken under samma tidsperiod. Om du inte håller fast vid dina mål kan hela projektet rinna ut i sanden.

 

4. För en dialog med influencers

Om du har planer på att skapa en mer nischad e-butik om exempelvis padel eller kosttillskott är det en bra idé att ta kontakt med influencers.

 

Det kan vara svårt att hitta en populär influencer som är en auktoritet inom din bransch men det är värt ett försök, för möjligheten är stor att en win win-situation uppstår: Du får sälja fler produkter, medan influencern får marknadsföra både sig själv och det du säljer.

 

5. SEO-optimerade texter är viktigt

Det är en bra idé att anlita en copywriter som vet hur man skriver säljande texter. Det vill säga texter som stämmer överens med verkligheten, och som får dina produkter att framställas som så attraktiva och intressanta som möjligt.

 

6. E-butiken ska vara snygg

En snygg webbsida ökar konverteringsgraden. Begreppen konverteringsgrad och konverteringsoptimering syftar till att du ska sälja fler produkter, procentuellt per besökare. En snygg och lättnavigerad webbsida är A och O när det kommer till att få besökarna att köpa produkter, så att investera i en webbsida som konverterar kunder är ett smart val.

 

7. E-butiken måste laddas snabbt

En e-butik som laddas långsamt går miste om många försäljningar. Utöver det straffar Google webbsidor som inte lever upp till deras riktlinjer gällande snabbhet, som på engelska kallas för Core Web Vitals.

 

Mer specifikt visar Google, som är världens största sökmotor som har 93 % av marknaden, dina produktsidor längre ner bland sökresultaten om din e-butik är för långsam. Det är förödande för din lönsamhet. Så även för kundupplevelsen.

 

8. Jämför din e-butik mot konkurrenternas sajter

Finns det någonting som konkurrenterna gör rätt kontra fel? Vi hjälper dig på traven när det kommer till din beställning, så beställarkompetens är ingenting som är absolut nödvändigt när du köper en webbsida av oss.

 

Men det skadar inte om du jämför din tilltänkta webbsida mot konkurrenternas. Då kan vi tillsammans arbeta fram ett förslag där vi plockar russinen ur kakan, för att skapa någonting riktigt lyckat.

 

9. Be om feedback

Även om både du och vi är nöjda med resultatet är det inte säkert att alla är det. Det är en bra idé att fråga en vän som i princip aldrig handlat på internet vad hon tycker om sidan. Din e-butik kanske inte blev så lättanvänd som du först trott, och då måste vi tillsammans göra någonting åt saken.

 

Tänk på att det alltid inkluderas ett visst antal kostnadsfria revisioner hos oss, oavsett vilken webbsida du köper. Det betyder att du har möjlighet att korrigera eller ändra saker i efterhand ett visst antal gånger, utan att betala extra för det.

 

Läs mer: Magento är en populär e-handelsplattform.

 

10. Produktkategorierna måste vara logiska

Om du exempelvis ska sälja kläder via din e-butik ska du inte klumpa ihop alla herrkläder i en kategori som heter “Herr”, medan du lägger alla damkläder i en kategori som heter “Dam”. Här tjänar du på att vara så detaljerad du bara kan, se bara på hur Amazon.se gör:

Screenshot av Amazons hemsida med kategorierna inringade

 

De har ett utförligt och logiskt menysystem, där kunden lätt hittar det hon letar efter. Utöver det får dina produkter en bättre synlighet i sökmotorer med ett menysystem som är genomtänkt och innehåller alla relevanta underkategorier.

 

11. Din e-butik ska synas på sociala medie-sajter

Det är inte alla kunder som Googlar fram produktförslag. Många av kunderna finns nämligen på sociala medie-sajter likt Facebook, Twitter eller Instagram. Att synas på cirka 3 sociala medie-plattformar är en bra idé.

 

Ett inlägg i veckan räcker i regel, och utöver det behöver du inte betala någonting om du inte väljer att annonsera på plattformen.

 

12. Erbjud gratis frakt till kunder som lägger stora ordrar

Globalt sett erbjuder mer än hälften av alla e-butiker gratis frakt, och fenomenet med att inte betala för frakten är utbrett även Sverige. Som E-handel.se förtydligar är det inte lönsamt att erbjuda fri frakt på allt. De rekommenderar istället att du sätter upp en fraktfri gräns på cirka 500 kronor.

 

Det medför att fler kunder väljer att köpa fler produkter, samt att dina inkomstmarginaler ökar. Det enda tillfället det är värt att ge kunden gratis frakt på allt är om du har extremt goda marginaler på alla produkter.

 

13. Marknadsför e-butiken på rätt sätt

Så fort e-handelsplattformen är klar är det viktigt att du marknadsför såväl e-butiken som de produkter du säljer. Sätt upp en fast budget för marknadsföring och kontakta flera webmasters och be dem uppmärksamma dig, ditt företag och de produkter du säljer. Det är viktigt att synas, i synnerhet när din webbutik är nystartad och få känner till ditt varumärke.

 

Det är även en god idé att blogga om ämnen som får din webbsida att ranka i sökmotorerna. “Så väljer du den bästa routern” är ett utmärkt artikelförslag för en nylanserad webbutik som säljer hemelektronikprodukter.

 

14. Lär dig mer om shopping cart abandonment

Det finns många studier där fenomenet shopping cart abandonment (SCA) kartläggs. SCA innebär att kunden lägger till produkter i kassan i din e-butik, för att efter det strunta i att fullfölja beställningen.

 

Shopping cart abandonment kostar mycket pengar i form av uteblivna ordrar, men det finns metoder för att minska förekomsten av SCA. Att skicka e-postmeddelanden med en rabattkod på några procent, eller ett förslag om att fullfölja ordern är en bra idé.

 

För att minska shopping cart abandonment är det standard att skicka åtminstone 3 e-postmeddelanden där du ber kunden att fullfölja sin order. Även om du erbjuder en rabatt på 10 % av ordervärdet tjänar du i regel pengar om kunden väljer att fullfölja sin beställning.

 

15. Det är viktigt att bygga länkar

Med många länkar som pekar mot din e-butik får din sida en högre auktoritet i Google, vilket betyder att dina produkter blir mer synliga bland sökmotorernas resultatsidor. Utöver det driver länkar som pekar mot din sida (som publiceras på välbesökta sidor) mycket trafik till din webbsida. I bästa fall trafik som leder till att du säljer fler produkter.

 

Om du har en e-butik inom träning kan ett gästinlägg eller ett betalt inlägg på en träningssida dels medföra att du säljer fler produkter, och dels att din e-butik får ett bra rykte inom träningsnischen.

 

16. Kunder gillar produktrecensioner

Skicka ut ett e-postmeddelande och be dina kunder att recensera sina produktköp efter någon vecka. Om en produkt på din sida har många produktrecensioner medför det att nya kunder vågar löpa linan ut och verkligen köpa den produkt de kanske tvekar på att handa.

 

Utöver det får befintliga kunder möjlighet att känna sig såväl nyttiga som behövda, när de publicerar en ny recension.

 

17. Välj en bred nisch

Att starta en e-butik som bara säljer någonting som är hett just nu är en dålig idé. Det fanns för några år sedan många butiker som bara sålde fidget spinners. De butikerna har gått omkull för länge sedan, då fidget spinners-trenden har dött ut.

 

Du ska förstås sälja populära produkter, men se till att sälja produkten under en logiskt uppbyggd underkategori i stället för att låta hela din affärsidé vila på att sälja en nischad produkt som i princip ingen vill ha om något år.

 

18. Särskilj dig med annat än låga priser

Att sälja dina produkter mot ett lägre pris jämfört med konkurrenterna kan vara försvarbart under uppstarten. Men för att uppnå långsiktig lönsamhet måste du satsa på något annat än att bara erbjuda ett lågt pris som enda konkurrensfördel.

 

Om du tvingas att sänka priserna för att inte bli omsprungen av konkurrenterna har du gjort någonting fel. Du kanske har en allt för långsam webbutik, eller du kanske marknadsför dina produkter på fel sätt?

 

19. Samla in e-postadresser

Att samla in e-postadresser för att skapa en e-postlista leder till att du enkelt kan marknadsföra nya produkter och/eller utförsäljningar mot en lojal kundbas. Det är en bra idé att skicka ut ett nytt e-postmeddelande per vecka, och inkludera exempel på några prissänkta produkter eller produktkategorier.

 

Men tänk på att inte skicka ut för många e-postmeddelanden, då det kan uppfattas som irriterande. Det ska även vara lätt att avregisterera sig för nyhetsbrevet. Kunder som får e-postmeddelanden som de inte vill ha rekommenderar knappast din webbutik framför konkurrenternas.

 

20. På kassasidan ska det finnas en populär betaltjänst

Många kunder gillar att betala sina köp med Swish. Utöver det är Klarna Checkout en välkänd betaltjänst som i princip alla svenskar litar på. Det är dyrt att ha en obskyr betalplattform som få känner till, för då väljer sannolikt många att avbryta sina köp vid kassasidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.