LoopLabz

Vad kostar en hemsida → Allt om vad som påverkar priset!

Man omringad av stapeldiagram och dollartecken

Så mycket kostar en hemsida

En av de vanligaste frågorna våra besökare ställer till oss är: “Vad kostar en webbsida?” I den här guiden svarar vi på den frågan, samtidigt som vi beskriver vad som gör att priset för en webbsida skiljer sig så mycket.

Lästips: Att köpa en hemsida av oss är både billigt och smidigt.

 

Vad kostar en hemsida?

En snyggt designad webbsida som fungerar bra kostar i regel mellan cirka 20 000 och 30 000 kr. Priset du betalar beror bland annat på om du anlitar en utvecklare, om du behöver avancerade funktioner för e-handel samt om du kommer att skriva textinnehållet själv.

Spridningen är dock stor. Som du ser i tabellen nedan kan en webbsida kosta allt ifrån 820 till cirka 100 000 kronor, med alla kringavgifter medräknade.

 

Saker som påverkar priset för din webbsida

FunktionKostnad
Domän (.se)Mellan 100 och 150 kr
Hosting (drift)

Mellan 700 – 4 000 kr

SSL-certifikatMellan 0 – 2 000 kr
WebbutvecklingMellan 0 – 30 000 kr
Funktioner för e-handelMellan 0 – 20 000 kr
Text-innehållMellan 0 – 30 000 kr
ApplikationerMellan 0 – 10 000 kr
SEO och marknadsföringMellan 0 – 200 000 kr/år
Total kostnad820 – 296 000 kr/år

Nedan går vi igenom de kostnadsposter som vi nämnde i tabellen, mer detaljerat.

 

Domän

En domän som slutar på .se, .nu, eller .com kostar i regel mellan 100 och 150 kronor per år. Du kan även köpa ett domännamn som redan är upptaget givet att det är till salu, men vi rekommenderar att du inte gör det då du får mer för pengarna genom att köpa en ledig domän och därefter anlita en webbutvecklare.

 

Hosting

Alla webbsidor måste “hostas”, eller “driftas” för att besökarna ska kunna ta del av dem. Med dessa begrepp menas att du lånar serverutrymme av ett företag som vet hur man driftar webbsidor på ett effektivt sätt.

Webbhosting för en mindre blogg kostar i regel cirka 700 kr/år, medan du kan behöva betala upp emot cirka 4 000 kr för att drifta en mycket välbesökt webbsida och/eller en e-handel.

 

SSL-certifikat

Att skydda sin webbsida med ett SSL-certifikat är lika viktigt som att ha en mobilanpassad webbsida. Ett SSL-certifikat ser till att din webbsida krypteras, så att ingen kan se vad webbsidans besökare gör på din sajt. Ett SSL-certifikat är särskilt viktigt för e-butiksägare, då transaktionerna förblir säkra tack vare certifikatet.

Det mest populära SSL-certifikatet heter Let’s Encrypt. Det är gratis, och förnyas per automatik. Att köpa ett betalt SSL-certifikat likt Comodo SSL är i regel en dålig idé, då du får mer valuta för pengarna om du lägger de slantarna webbutveckling i stället.

 

Webbutveckling

WordPress är ett populärt och gratis publiceringsprogram för webbsidor. Ett premiumtema för WordPress, med många användbara funktioner kostar oftast omkring 500 kronor.

Du kan även välja att teckna dig för en hemsidebyggare som bland annat Wix erbjuder. De är relativt lättanvända, och ett enklare paket kostar cirka 1 500 kr per år.

Det bästa alternativet är att låta en webbyrå, likt oss på LoopLabz, utveckla din webbsida. Hos oss kan du få en webbsida mot ett fast pris från 4995 kr, och vi hjälper även till med utveckling av såväl webbutiker som plugins för WordPress, Magento och Shopify.

De funktioner för e-handel som vi kan implementera på din webbsida inkluderar bland annat lösningar för Shopify, WooCommerce och Magento.

 

Textinnehåll

Alla webbsidor behöver informativa och professionellt skrivna texter. Att skriva texterna själv är givetvis gratis, medan ett företag som erbjuder SEO-anpassade texter i regel tar ut en avgift på cirka 75 öre per ord.

Den summa du behöver betala påverkas främst av hur lång erfarenhet SEO-skribenten har, samt hur komplext ämnesområdet är.

 

Applikationer

Det finns många bra och kostnadsfria applikationer i den tilläggsbutik som WordPress erbjuder, men om du vill ha mer avancerad funktionalitet som automatisk datainsamling eller integration med olika typer av API:er, då är det en bra idé att outsourca det arbetet till en webbyrå, förslagsvis oss.

De applikationer som vi erbjuder kostar i regel mellan 4 000 kr och 80 000 kr, och det pris du betalar beror främst på hur många arbetstimmar som projektet tar. Notera att det alltid är du som äger appen när den är färdigutvecklad och betalad.

 

SEO och marknadsföring

Sökmotoroptimering (SEO) innebär att du anlitar någon för att din webbsida ska bli mer synlig i sökmotorer, likt Google och Bing. Marknadsföring innefattar bland annat att du annonserar via Google eller Facebook, alternativt betalar en sociala medie-kändis (influencer) för att uppmärksamma din webbsida eller app.

Om du väljer att lägga pengar på SEO och marknadsföring är det en bra idé att försäkra sig om att du verkligen får valuta för pengarna. En automatiserad SEO-rapport är exempelvis bortkastade pengar om SEO-byrån inte gör någonting åt de problem som identifierats.

Vi anser att du ska lägga merparten av din budget på att skapa en webbsida som du kan vara stolt över, för att efter det fokusera mer på SEO och marknadsföring.

 

Sammanfattning

Nu när du vet vad kostnaden för en webbsida ligger på, har du all information du behöver för att ta ett informerat beslut gällande om du vill att vi ska hjälpa till eller inte. Du är alltid välkommen att kontakta oss för att inleda en dialog.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vad är det som kostar mest på en webbsida?

Det är i regel utvecklingskostnaderna som är störst när du skaffar en webbsida. Att drifta webbsidan, att köpa en domän och att skaffa ett SSL-certifikat är i regel små kostnader vägt mot den totala kostnaden för en webbsida. Funktioner för e-handel och applikationer kostar ofta lite mer.

 

Vad kostar det att göra en webbsida responsiv?

Det behöver inte kosta några pengar att göra en webbsida responsiv, men om du vill ha en webbsida med fokus på responsiv webbdesign som fungerar perfekt för dina ändamål är det viktigt att du anlitar professionella utvecklare för det jobbet. Vi erbjuder låga och fasta priser för webbsidor.

 

Är SEO och marknadsföring en stor kostnad för webbsidor?

SEO och marknadsföring är ofta en liten kostnad sett till det totala pris du betalar för din webbsida. Vi rekommenderar att du först skaffar en webbsida som du är nöjd med, för att efter det fokusera mer på sökmotoroptimering och marknadsföring för din webbsida.

Felicia Forsgren

Felicia Forsgren

Leder projekt inom utveckling av webb & mobilapplikationer samt SEO på LoopLabz. Vill du komma i kontakt med mig? Maila Felicia@looplabz.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

BERÄTTA FÖR OSS OM DITT PROJEKT

Looplabz