fbpx

Så fungerar taggar och kategorier i WordPress【Guide!】

Så fungerar taggar och kategorier i WordPress【Guide!】

Lär dig hur taggar och kategorier fungerar i WordPress

Om du besökt en större blogg har du kanske märkt att sidan har kategorier och taggar. Dessa två hjälpmedel ser till att strukturera innehållet på ett logiskt sätt, vilket är best practice om du har en stor webbsida med många artiklar och sidor.

 

Du behöver inte heller be oss om hjälp med WordPress för att greppa hur taggar och kategorier fungerar. Det förklarar vi här, i denna artikel som är en heltäckande resurs med alla svar du behöver.

 

Screenshot där Taggar och Kategorier är inringade i rött i WordPress adminpanel

 

 

Som du ser ovan kan du granska alla kategorier och taggar i den vänstra menyraden i WordPress-gränssnittet. I samma vänstermeny kan du justera allt som har med sidan att göra. Du kan exempelvis även ta dig till mediabiblioteket i WordPress eller ändra användarbehörigheter i WordPress via vänstermenyn.

Vad är kategorier i WordPress?

Kategorier är ett lite bredare verktyg än taggar, som du använder för att strukturera innehållet på din WordPress-webbsida. Det är en bra idé att ha mellan 1 och 3 kategorier per inlägg, för då blir det lättare för besökaren att navigera runt på din WP-webbsida.

 

Om du exempelvis skriver en nyhetsartikel som handlar om ishockey är kategorierna “Nyheter” och “Ishockey” passande.

Vad är taggar i WordPress?

Taggar beskriver ett lite smalare område jämfört med kategorier. Det är en bra idé att använda några beskrivande ord för artikeln när du väljer ut passande taggar. Notera även att det är en god idé att ha fler taggar jämfört med kategorier. 5 taggar brukar vara standard för ett blogginlägg.

 

Läs mer: Vi utvecklar WordPress-plugin till dig!

 

Mer specifikt beskriver taggarna vad artiklarna handlar om på ett mer detaljerat sätt. Om vi fortsätter på exemplet ovan med nyhetsartikeln om ishockey kan “Peter Forsberg”, “Wayne Gretzky”, “Börje Salming” och “NHL” vara bra taggar. Dessa taggar beskriver i detalj vad artikeln handlar om, medan kategorierna beskriver artikeln med bredare penseldrag.

 

Notera att artikeln måste handla om de taggar som du lägger till. Om du inte nämner Wayne Gretzky ska du inte heller lägga till honom som tagg.

Så SEO-optimerar du taggar och kategorier

Det finns många bra tillägg för WordPress, inte minst när det kommer till SEO-tillägg. För SEO är såväl Yoast som Rank Math bra alternativ, som du kan använda för att SEO-optimera dina taggar och kategorier.

 

Det är viktigt att kategorisidorna aldrig indexeras av Google, för det kan leda till att samma innehåll visas i fler sökningar. Samma sak gäller för taggar, då inte heller de ska indexeras av Google av exakt samma anledning.

 

Alla SEO-plugin har inställningar som bestämmer om taggar och kategorier ska synas bland sökresultaten eller inte. Vid flikarna “Tags” och “Categories” bland SEO-tilläggens inställningar ska du se till att bocka av “Show Tags/Categories in search results”.

 

När du gjort det har du ställt in både taggar och kategorier på rätt sätt, vilket medför att du maximerat dina möjligheter att synas högt upp i sökmotorernas resultatlistor.

 

 

Så avindexerar du taggar och kategorier i Rank Math

 

Svar på vanliga frågor

 

Hur lägger jag till en tagg?

Du lägger till en tagg via menyraden till höger när du skriver en artikel eller ett inlägg. Om du vill lägga till flera taggar på samma gång ska du separera varje tagg med ett kommatecken. Det är en bra idé att alltid lägga till minst 3 taggar innan du publicerar innehållet.

Screenshot som visar hur du lägger till taggar i WordPress

Hur lägger jag till en kategori?

Du lägger till en kategori genom att välja “Add new category” i menyfältet till höger. Om du redan lagt till en kategori behöver du bara bocka för kategorierna du vill ha för den artikel du ska publicera. Notera att du även kan lägga till underkategorier, som du ser nedan.

 

Screenshot som visar hur du lägger till en kategori i WordPress

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.