fbpx

Responsiv webbdesign → Vikten av en responsiv hemsida!

Responsiv webbdesign → Vikten av en responsiv hemsida!

Därför är det viktigt med en responsiv hemsida

Du som driver en hemsida, eller funderar på att starta en hemsida har förmodligen kommit i kontakt med begreppet “responsiv hemsida”. Oavsett om du planerar att anlita en webbutvecklare eller själv bygga en gratis hemsida så är det viktigt att förstå vad en responsiv hemsida är. Detta reder vi ut i denna artikel.

 

Vad är responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign betyder att din webbsida anpassas efter de olika skärmar och fönsterstorlekar som används av besökaren på hemsidan. Detta innebär att din hemsida ser lika bra ut, oavsett vilken enhet besökarna surfar med.

 

Med andra ord spelar det ingen roll om besökaren tar del av din webbsida med en liten telefon eller en desktop-dator med en extremt stor skärm. Din webbsida ser lika bra ut i alla fall.

 

Responsiv vs adaptiv design?

Din hemsida kan antingen ha en responsiv eller adaptiv design. Responsiv design anpassar följsamt alla designelement efter storleken på skärmen. Adaptiv design är ej lika följsam, utan ändrar storlek och upplösning vid vissa brytpunkter.

Varför är det viktigt med responsiv design?

Responsiv design är viktigt eftersom hemsidebesökare inte längre bara surfar via datorn, även om de gjorde det så varierar dagens datorskärmar så pass mycket i storlek att hemsidan inte kommer se bra ut på alla skärmar.

 

Dessutom utgörs över hälften av all trafik idag av mobila enheter, alltså är det viktigt med en mobilanpassad hemsida med responsiv design.

 

4 fördelar med en responsiv hemsida

  1. Samma webbplats för varje enhet. Oavsett om din besökare surfar via en 27-tums iMac eller en android mobilskärm så anpassas hemsidans gränssnitt för optimal användarupplevelse.
  2. Optimalt utseende för enheten. Med responsiv webbdesign så skalas alla bilder, teckensnitt och andra HTML-element på ett lämpligt sätt för att nyttja användarens skärmstorlek.
  3. Inget behov av omdirigeringar. Med responsiv webbdesign slipper du som besökare omdirigeras beroende på vilken enhet du surfar via. Med detta slipper besökarna sitta och vänta medan nya sidor laddar.
  4. Mer kostnadseffektivt. Då allt är i samma layout så behöver du eller en utvecklare inte göra ändringar och uppdateringar på fler ställen än ett, och blir det lättare att hålla hemsidan aktuell. Det tar mindre arbetstid så fort något behöver ändras.

 

Svar på vanligt ställda frågor

Är wordpress-webbplatser responsiva?

Temat du valt till din hemsida avgör om den är responsiv eller inte. Om du använder ett standard WordPress-tema så är svaret ja, använder du ett annat tema måste du testa om det är responsivt eller inte genom att jämföra hur din hemsida ser ut på olika enheter.

Hur vet jag om min webbplats är responsiv?

Du kan enkelt ta reda på om din hemsida är responsiv eller inte genom att genomföra Googles mobilvänlighetstest här helt gratis. För mer information eller rådgivning angående responsiviteten på din hemsida eller något annat så kan du kontakta oss här. Vi  ger även förslag på hur du kan förbättra responsiviteten.

 

Är det dyrare med en responsiv hemsida?

Nej, det är tvärtom mer kostnadseffektivt. Då allt är i samma layout så behöver du eller en utvecklare inte göra ändringar och uppdateringar på fler ställen än ett, vilket kräver mindre arbetstid så fort något behöver ändras. det blir även lättare att hålla hemsidan aktuell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.