fbpx

Enkla steg för tydligare lokal synlighet på Google [2023]

Enkla steg för tydligare lokal synlighet på Google [2023]

Lokal SEO handlar om att optimera sin webbsida för att synas på Google vid så kallade lokala sökningar. Två enkla vägar är Google My Business och unika landningssidor. 

Med lokal sökning menas att Google tror att personen söker efter ett företag i den stad som personen befinner sig i. Det är exempelvis rimligt att en sökning på ”frisör” eller ”rörmokare” innebär att denna hjälp önskas lokalt och inte 75 mil bort. 

Google tolkar alltså vissa sökningar lokala och kommer vid dessa tillfällen att visa lokala företag. Detta till skillnad mot nationella sökningar, exempelvis ”strumpor” varpå E-butiker över hela landet visas i sökresultatet. För de företag som har kunder i samma stad är det därmed viktigt att utnyttja potentialen att visas via lokala sökningar.  

Google My Business 

Att registrera ett företag på Google My Business är gratis och tar inte mer än 10 minuter. När registreringen är klar rekommenderas att lite foton laddas upp på produkter/tjänster eller arbetsplatsen så att profilen blir så snygg som möjligt. 

Företag som är registrerade på Google My Business presenteras av Google, till höger om sökresultatet, vid sökning på företagsnamnet. Men framförallt presenteras företaget vid Google Maps (se bild nedan) vid en så kallad lokal sökning. 

Bilden nedan visar hur företag, som registrerat sig på Google My Business, presenteras under en karta över staden vid en lokal sökning. I detta fall har en person som befunnit sig i Gävle sökt efter ”takläggare”. Eftersom Google känner av att personen är i den staden blir det att automatiskt en ”lokal sökning” och takläggare från den staden presenteras. 

Screenshot på företag som kommer upp på googles sökresultat

Skulle samma person exempelvis ha en sommarstuga i Stockholm och vilja nå en takläggare i huvudstaden hade sökningen på Google behövt vara ”Takläggare Stockholm” varpå Google förstår att det handlar om en lokal sökning mot den staden. 

Alla företag som vänder sig till kunder inom den egna staden rekommenderas starkt att skapa en företagsprofil på Google My Business. 

Lokal SEO – mot olika städer

Utöver registrering på Google My Business bör lokala företag vara noga med att ha adressuppgifter tydliga på webbplatsen. Även detta visar för Google i vilken stad som verksamheten bedrivs. Men många företag har verksamhet med bredare upptagningsområde än den egna staden. Ett exempel är städföretag som exempelvis kan städa i Malmö, Lund och Löddeköpinge. 

En lösning blir att skapa en unik undersida för städtjänster till den specifika staden. Det är generellt samma städtjänster som erbjuds men för att nå de lokala sökningarna (vilket sökningar på städföretag är) behövs unika landningssidor. Städfirman kan därmed ha en landningssida för Malmö, en för Lund osv.  

På ett liknande sätt går det att arbeta med lokala landningssidor med produkter som säljs över hela Sverige men där Google tolkar sökningen som just lokal. 

Ett exempel

Flygaluftballong.se marknadsför presentkort för ballongflygningar över hela landet. Det är samma presentkort som används oavsett om flygning önskas ske över exempelvis Göteborg, Stockholm, Malmö eller Gävle. När innehavaren av presentkortet önskar boka en flygning väljs vilket ort som upplevelsen ska genomföras på. 

Eftersom upplevelsen kan genomföras på ett flertal olika orter blir det svårt att jobba med lokal SEO på startsidan. Vilken av städerna ska optimering ske mot? Företaget har istället valt att skapa en enskild undersida för varje stad som presentkortet gäller i. Oavsett stad är det alltså samma information som förmedlas – dvs. hur ballongflygning sker, att det är ett presentkort samt att det kan utnyttjas i den staden. Men i realitet är det alltså exakt samma presentkort som marknadsförs mot olika städer. 

(Exempel på undersida med lokal landningssida mot ballongflygning

 

Screenshot av ett exempel på lokal landningssida

Med denna lösning kan webbsidan optimeras mot flera olika städer på ett relativt enkelt sätt och utnyttja fördelen i lokala sökningar – även om det inte är lokala produkter som säljs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.