fbpx

Så genererar du leads →【Komplett Guide 2023】

Så genererar du leads →【Komplett Guide 2023】

Vad är leadsgenerering

Leadsgenerering inom marknadsföring innebär att få potentiella kunder som har ett behov av ditt företags produkter eller tjänster att ta steget att agera. Detta innebär vanligtvis att en kund inleder en konversation eller ger dig sina kontaktuppgifter för att få veta mer om ditt företag och vad ni har att erbjuda.

 

Du kan generera leads på många olika sätt. Några exempel är att använda dig av annonsering på nätet, nätverka på olika event eller vara närvarande på sociala medier så att folk märker att du är kompetent inom ditt område. Det viktiga är att generering av leads alltid ska resultera i utbyte av kontakt- eller betalningsinformation eller ett personligt möte. På detta sätt kan du fortsätta samtalet och förvandla en intresserad kund till en betalande kund.

 

Olika typer av leads

Alla leads är inte lika bra. Beroende på hur de kvalificerats och i vilket skede av försäljningscykeln de befinner sig kan leads vara mer eller mindre värdefulla. Här är några olika typer av leads som du kan stöta på:

 

Marketing Qualified Lead (MQL)

MQLs är personer som du tror kan vara intresserade av din produkt eller tjänst. De kan ha besökt din webbplats eller prenumererat på nyhetsbrevet. Du kan behöva göra mer forskning om dessa leads för att avgöra om de är värda att följa upp.

 

Sales Qualified Lead (SQL)

SQLs är leads som du har fastställt passar bra för din produkt eller tjänst och som är intresserade av att få veta mer. Dessa leads befinner sig vanligtvis längre fram i försäljningscykeln än MQL.

 

Product Qualified Lead (PQL)

PQLs är kontakter som har använt din produkt och vidtagit åtgärder som visar att de är intresserade av att bli betalande kunder. Det kan vara till exempel att de testar er produkt eller tjänst för att se om det är något som de kan tänka sig att betala för.

 

Service Qualified Lead

Detta är leads som är redo att köpa din produkt eller tjänst. De vet vad du har att erbjuda och tycker att det är värt att betala. Dessa leads är vanligtvis kontaktbara och har en budget avsatt för vad de vill köpa.

 

 

Finger som trycker på en knapp där det står "Generate leads"

Så genererar du leads i din marknadsföring

Om du vill börja bygga en plan för att kunna generera fler leads så kommer du att ha mycket hjälp av en strategi för att kunna förvandla potentiella kunder till betalande kunder. Nedan kommer vi att tipsa om sju olika sätt att generera leads som vi finner effektiva.

 

1. Annonser och retargeting på sociala medier eller sökmotorer

Sociala medier är en utmärkt plats för att annonsera och generera leads för ditt företag. Genom att till exempel annonsera på Facebook, Google eller Instagram så kan din kampanj targeta potentiella kunder med de behov som passar just din produkt eller tjänst.

 

Den här typen av riktad annonsering är ett effektivt sätt att generera leads genom att rikta in dig på konsumenter eller företag som redan är intresserade av vad du har att erbjuda. Det gör att du ökar chanserna att de ska vidta åtgärder för att bli kunder.

 

Här är det också enkelt att följa hur effektiva dina annonser är genom enkelt kunna se din kostnad per lead. Därefter kan du följa upp vad du får för försäljning via dessa genom att räkna ut din Return On Ad Spend (ROAS). Om du inte redan använder sociala medier för att generera leads till ditt företag är det dags att börja nu.

 

Läs mer: Så skapar du ett Facebook Business Manager-konto.

 

2. Be befintliga kunder att rekommendera dig

Om din produkt eller tjänst har varit positiv för en befintlig kund kan du be dem att dela med sig av sina erfarenheter till sina vänner eller andra företag som också kan ha nytta av den. Har du tur så är det du har att erbjuda så pass bra att dina kunder är villiga att göra detta gratis, men du kan också skapa någon form av system för att ge incitament så att det ska bli intressant för fler. Detta kan vara till exempel att du ger en viss procent om de lyckas rekommendera dig till någon som blir en betalande kund.

 

Oavsett hur du väljer att göra så är kundreferenser är ett utmärkt sätt att få fler leads till ditt företag. Det är lönsamt då du inte behöver lägga pengar på marknadsföring, och eftersom dina befintliga kunder redan känner dig och litar på dig så kommer det ge den refererade kunden en grundtrygghet.

 

3. Svara på frågor i olika forum på sociala medier

Detta är ett utmärkt sätt för dig att visa att du är lättillgänglig och kompetent inom ditt område. Du kan till exempel gå med i relevanta Facebookgrupper och svara på frågor som folk ställer där. Genom att erbjuda gratis råd till folk så ökar chanserna att den personen, eller någon annan som läst inlägget, kontaktar dig och är villiga att betala för dina råd nästa gång.

 

4. Genomför sökmotoroptimering (SEO) på din webbplats

SEO är ett mycket bra sätt att generera leads från din webbplats. Det tar lite längre tid än till exempel annonsering, men är ett långsiktigt sätt att få trafik till din sida.  När man använder SEO så identifierar man olika nyckelord som folk vanligtvis söker på inom ett visst ämne och optimerar därefter sidans innehåll utefter detta. Om du säljer en mycket konkurrensutsatt vara eller tjänst kan det vara svårt att ranka organiskt.

 

Att anlita ett företag som hjälper dig med SEO kan vara ett bra sätt att generera konsekventa leads om du är villig att investera. Tänk dock på att välja en erfaren skribent som kommer leverera högkvalitativt innehåll. Alla byråer levererar olika resultat så välj med omsorg och tänk på att det är en långsiktig investering i din verksamhet.  Vi på LoopLabz erbjuder SEO-content och har duktiga skribenter som har fått många företag att börja ranka på Google. Kontakta oss för att ta reda på mer om vad vi erbjuder.

 

 

Bild på små svarta och guldiga spelpjäser med en magnet

 

5. Nätverka

Om du vill generera leads från dina nätverksaktiviteter finns det några saker du kan göra för att öka dina chanser att lyckas. För det första bör du försöka delta i evenemang som är lokala och relaterade till din bransch. Detta kommer att hjälpa dig att få ut det mesta av enkla affärsmöjligheter. För det andra så bör du tänka på vad som kan gynna ditt företag på indirekta sätt. Om fler vet om vem du är och vad du har att erbjuda så ökar du dina chanser till leads på lång sikt.

 

Slutligen så bör du följa upp nya kontakter snabbt och professionellt, och se till att hålla kontakten även om det inte finns någon omedelbar affärsmöjlighet. Genom att följa dessa tips kan du maximera nätverkets potential för att hjälpa ditt företag att växa. Detta är ett bra sätt för leadsgenerering B2B.

 

6. Skapa ett erbjudande via Email och skicka ut

Har du redan en befintlig lista med e-postprenumeranter så kan du skapa leads genom att skicka ut specialerbjudanden. En rabatt eller ett tidsbegränsat erbjudande kan vara ett effektivt sätt att få människor att uppmärksamma ditt företag och bli betalande kunder. Du kan också erbjuda speciella e-posterbjudanden till andra företags listor. Om du har nätverk eller partnerskap med företag som erbjuder kompletterande tjänster i din bransch kan du skapa en kampanj som gör att du kan nå deras målgrupp också. Genom att göra detta kan du ta dig in på nya marknader, visa dig för fler potentiella kunder och få ditt företag att växa.

 

7. Skriv gästinlägg på andras bloggsidor

Om du letar efter nya leads kan du använda dig av gästbloggning som en strategi. Detta innebär att du skriver blogginlägg för andra webbplatser i din bransch, med målet att nå deras publik och driva trafik tillbaka till din egen webbplats.

 

Det finns några olika sätt att hitta möjligheter till gästbloggande:

 

  • Leta efter webbplatser som accepterar gästinlägg. Många webbplatser har en särskild sida eller sektion för gästbloggare med riktlinjer för vad de söker och hur man skickar in ett inlägg.

 

  • Sök på Google med relevanta nyckelord. Om du till exempel är ett skyltföretag kan du söka efter “gästblogginlägg + skyltföretag” Detta kommer att ge dig alla sidor där folk har pratat om gästbloggning för skyltföretag.

 

  • Ta kontakt med lokala företag eller föreningar. Om du vill blogga på en webbplats som är populär i ditt område kan du kontakta ägaren eller redaktören och fråga om de är öppna för gästinlägg.

 

Se till att ditt inlägg är av hög kvalitet och relevant för webbplatsens målgrupp. Du bör också inkludera en Call-To-Action (CTA) i slutet av inlägget som leder läsarna till din egen webbplats eller en landningssida där de kan få veta mer om ditt företag. Gästbloggning är ett effektivt sätt att generera leads genom att nå nya målgrupper och bygga upp din varumärkeskännedom.

 

Svar på vanliga frågor

 

Kan jag köpa leads?

Att köpa leads kan tänkas vara både enkelt och effektivt men är problematiskt. De leads du köper har ingen kännedom om dig och har inte bett om att bli kontaktade av dig. Du riskerar därmed att de markerar dina mail som spam och att du blir svartlistad.

 

Är SEO ett bra sätt för leadsgenerering?

Ja, SEO är ett mycket bra sätt för leadsgenerering om du inte har bråttom. Det tar några månader för orden att börja ranka, men om du anlitar en duktig skribent och har tålamod så är det en bra investering för att folk ska börja hitta till din webbplats och bli potentiella kunder. Sedan behöver du bara sköta säljet!

 

Kan ni på LoopLabz hjälpa mig med leadsgenerering?

Ja, det kan vi göra! Vi har hjälp många företag inom olika branscher med till exempel annonsering på Google och sociala medier, SEO och Email marketing. Vill du veta mer om dessa tjänster så kan du kontakta oss. Vi svarar alltid inom 24 timmar och kommer hjälpa dig på bästa möjliga sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.