fbpx

Så fungerar Magento Web Shop → Komplett guide【2023】

Så fungerar Magento Web Shop → Komplett guide【2023】

Vad är Magento?

Så vad är Magento? Magento är en e-handelsplattform som är byggd på en öppen källkod. Detta innebär att andra utvecklare kan se mjukvarans källkod och på så vis göra egna förbättringar. Magento finns i två olika versioner; en som är gratis och en betalversion.

Hemsidor med Magento

Magento är den andra mest populära plattformen för e-handel, enligt CloudWays innehar WooCommerce förstaplatsen, och ägs av Adobe sedan 2018. Mer än 250 000 säljföretag världen över, 11% av dem baserade i USA enligt BuiltWith, använder sig av tjänsten och det är inte av en tillfällighet.

 

Överlag växer ett företag som har Magento tre gånger snabbare än de som inte har det. Ett par exempel på framgångsrika företag som använder Magento är Ford, Land Rover, Liverpool FC, Moschino med flera (källa Magezon). Magentos popularitet ser heller inte ut att minska inom en snar framtid.

 

Installering av Magento – Steg för steg

Har du inte tillräckligt med tid eller kunskaper om hur du installerar Magento kan du ta hjälp av en utvecklare. Annars väljer du först vilken installationsmetod som passar dig bäst, beroende på din erfarenhet av kodning; Composer, Git eller Archive, där den sistnämnda är bäst för nybörjare.

Vilken server ska jag välja att ladda ner Magento på

För att kunna installera Magento måste du ha en server, ett program eller dylikt där du kan ladda upp dina filer. Ett exempel är SiteGround som är ett populärt val bland Magento-användare då de erbjuder gratis och automatisk nedladdning av plattformen. Du kan också installera Magento manuellt.

 

När du laddar ner Magento “Archive” kan du välja att inkludera en testversion av programvaran som visar dig exakt hur det kan se ut när webshopen är klar. Vi rekommenderar dig att inkludera denna då det är gratis och gör att du lär dig Magento snabbare.

Installera Magento på din valda server

När Magento är nedladdat måste du skapa en ny sida på din valda server, i detta fall SiteGround. Du loggar då in på SiteGround och klickar dig fram till kontrollpanelen. Därefter klickar du på “Site tools”, “Site”, “MySQL” och sedan “Create database”.

 

När du tagit dessa steg letar du upp fliken “Users” och klickar på “Create User”. Nu är din nya databas redo att användas så nu är det dags att installera Magento. Det enklaste sättet att göra detta är att använda “File manager” i kontrollpanelen.

Ladda upp Magento

I “File manager” väljer du din hemsida och klickar dig sedan vidare på “Upload”. Där laddar du upp de filerna du först laddade ner från Magento. När nedladdningen är klar högerklickar du på mappen och väljer “Extract”.

 

Vi är nu i slutet av installation av Magento så nästa steg är att gå in på din hemsida där Magentos installationsprocess kommer starta automatiskt. Därefter klickar du på “Agree and Setup Magento”, sedan är det bara att följa stegen i installationen.

Svar på vanliga frågor om Magento

Vilken e-handelsplattform ska jag välja; Magento eller WooCommerce?

Dessa två e-handelsplattformar är bland de mest populära så att välja mellan dem är inte helt lätt. Magento är överlag mer komplicerad än WooCommerce, men den är också bättre anpassad för stora företag. WooCommerce är därför ett bättre val för småföretagare då den är gratis och enklare att använda.

Hur mycket kostar Magento?

Magento Open Source är gratis att ladda ner men man måste tänka på att det kan tillkomma flertalet kostnader beroende på vad ditt företag behöver. Kostnaden kan bli allt mellan 22 000 och 125 000 dollar per år baserat på hur mycket du tjänar på din webshop.

Är Magento en bra plattform?

Om du vet att din webshop kommer att växa och tjäna pengar är Magento det givna valet. Plattformen är speciellt anpassad för att hantera tusentals produkter, väldigt hög trafik och många sälj. Därför är Magento det bästa alternativet för stora företag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.