LoopLabz

Så fungerar Shopify web shop →【Komplett guide 2022】

kvinna som sitter framför en laptop och håller i något som ser ut som ett dokument

Allt om hur Shopify fungerar

Går du i tankarna av att starta en e-handel och börja erbjuda dina produkter online? Det finns en uppsjö av olika e-handelsplattformar och täcker hela spektrat från att rikta in sig på nystartade företag till större väletablerade företag.

person som sitter vid en laptop och håller i ett betalkort

En av dom mest populära e-handelsplattformarna är Shopify och vi kommer i denna guide gå igenom de delar som gör att du enklare kan fatta ett beslut kring vilket plattform du vill använda.

Vad är Shopify?

I sin enkelhet är Shopify är en e-handelsplattform där du smidigt kan sätta upp din egen webbutik. Att utveckla en e-handel från grunden för någon som är nybörjare kan vara tidskrävande och avancerat och därför finns lösningar som Shopify.

Det säljs som en prenumerationstjänst och du slipper då tänka på införskaffning av domännamn, betalningslösningar samt vilket webbhotell du ska använda dig av. De flesta verktyg du kan tänkas behöva för att starta din e-handel finns alltså i denna prenumerationstjänst.

Du behöver inga direkta förkunskaper för att skapa en egen Shopify-webbutik utan plattformen är utvecklad för att vem som helst ska kunna ta steget att starta en egen webbutik.

Shopify för Sverige

Shopify har även de senaste åren gjort en satsning i Sverige för att kunna erbjuda sin tjänst med en bra anpassning till den svenska marknaden. De erbjuder idag svensk support, svenska logistikpartners och integration med Klarna Payment samt Swish.

Använder du dig av Shopify kommer du få en flexibel och adminvänlig plattform där du i stora drag kan göra allt själv. Du kan anpassa din webbutiks design med hjälp av enkla verktyg som Shopify tillhandahåller och du kan använda dig av appar/plugins för att lägga till funktioner på webbutiken.

Är du däremot i behov av komplexare funktioner eller större design ändringar kan en byrå likt oss på Looplabz hjälpa dig att utveckla detta.

Läs mer: Vi hjälper dig med Shopify-utveckling

5 fördelar med Shopify

1. Det är enkelt att komma igång

Har du ingen tidigare bakgrund inom webbutveckling eller att driva e-handel, är Shopify en bra lösning för dig. Shopify tillhandahåller över 100 olika teman som både är webb- och mobilanpassad för dig att välja mellan.

Utvecklarna av Shopify har gjort ett bra jobb för att göra det så adminvänligt så möjligt, alltså att det är smidigt för dig att ändra bild och texter och hantera ordrar samt betalningar. Du kan skapa ett domännamn direkt från plattformen och slipper tänka på att införskaffa ett webbhotell.

2. De erbjuder en utmärkt kundupplevelse

Detta är en viktig faktor till att din webbutik kommer konvertera och boosta försäljning. Det ska vara snabb laddningstid, lätthanterligt med tydliga knappar och bilder annars finns risken att du tappar besökaren. Med Shopify behöver du inte oroa dig för dessa delar då dom har lyckats hantera detta väldigt bra.

3. Många appar inkluderas

Shopify har ett stort och diversifierat utbud av appar som tillåter din webbutik att ha en viss funktionalitet som kan ha saknats tidigare. Shopify app store har över 1400 gratis- och betalappar och tillåter oberoende utvecklare att programmera appar för dess plattform. Detta är något vi på Looplabz kan hjälpa till med om du vill ha en egenutvecklad app. Vi är även duktiga shopify designers.

4. Fungerar perfekt med dropshipping

Du som inte har tillgång till ett eget lager eller driver e-handel via en dropshipping-modell vill säkert veta om det ens är möjligt att använda sig av Shopify då. Svaret är ja och det finns många appar som går att integrera med ett stort utbud av leverantörsportaler för att få din verksamhet att flyta på.

5. Bra integration med försäljningskanaler

En stor utmaning för e-handlare eller återförsäljare är att integrera sina försäljningskanaler och skapa en sömlös kundupplevelse. Shopify har skapat en bra lösning för detta där du kan integrera dina olika försäljningskanaler på ett smart sätt.

  • Facebook & Instagram: Väldigt smidigt att integrera för att att kunna sälja dina produkter.
  • Amazon: Shopify är helt integrerat med Amazons plattform.
  • Pinterest: Det finns många företag som använder denna försäljningskanal som har en smidig integration.
  • Mobila appar: Koppla dina egenutvecklade appar med Shopify.

Så mycket kostar Shopify

Plattformen är absolut värt att överväga när du ser till vilket värde du får för pengarna. Shopify ger dig som e-handelsägare en solid och välutvecklad helhetslösning som kan öka konverteringar och minska det administrativa arbetet.

en e-handel som visas i en mobilskärm

Deras prisplan startar vid $29 per månad för deras basic-plan och sträcker sig upp till $299 för deras advanced plan. Du kan välja att uppgradera, byta prisplan eller avsluta när du vill så länge du betalar per månad.

Kostnad för varje Shopify-abonnemang

AbonnemangPris
Basic Shopify$29/mån
Shopify$79/mån
Advanced Shopify$299/mån
Shopify Plus$2000/mån

Kostnader utöver abonnemanget

Det finns två andra kostnader förknippade med deras plattform. Den första är en transaktionsavgift som ligger på mellan 0,5% upp till 2,0% för varje transaktion. Den andra är betalnings-gateways likt Paypal eller om du vill ha Klarna.

Något som är värt att notera är att Shopify erbjuder 14 dagar gratis när du startar ett konto hos dem, så se till att utnyttja det för att testa plattformen.

De 3 prisplanerna hos Shopify

Basic plan

$29 per månad är Shopify pris för basic plan. I denna basic plan kan du bland annat ha obegränsat med produkter, 24/7 support och upp till två admin/personal konton. Det finns en del funktionalitet som inte ingår i denna plan som exempelvis rapporter, internationella domäner men även transaktionsavgift påverkas beroende på vilket plan du prenumererar på.

Standard plan

För $79 per månad får du först och främst allt som ingår i basic plan men finns en hel del extra funktioner som ingår i denna prisplan också. Till att börja med får du en lägre transaktionsavgift kontra basic plan, rapporter ingår som kan ge dig en större förståelse kring din verksamhet och du kan ha upp till fem admin/personal konton.

Advanced plan

Detta är den prisplan som kostar mest utav dessa tre planer med ett pris på $299 per månad. Det finns såklart sina fördelar förknippade till det högre priset som exempelvis den lägsta transaktionsavgiften, frakt kan hanteras av tredjepartsleverantörer och du har en större frihet att anpassa dina rapporter på det sätt du vill.

Utöver dessa tre prisplaner finns det en mer speciell prisplan. Det är Shopify plus och har ett pris från $2000 per månad och är anpassad för större företag, där du får ett team som hjälper dig med lanseringen av webbutiken och utvecklare har större frihet att göra ändringar på webbutiken som exempelvis checkout sidan.

Shopify och deras betalningslösningar

En viktig aspekt i att driva e-handel är att kunna erbjuda kunder den bästa betallösningen. Du kanske har försäljning utanför Sverige och ska då hantera olika valutor och skatter samt ha en bra betallösning för varje marknad.

Shopify och dess system kan integreras men dom flesta betalmetoder som Klarna, Paypal, Apple Pay och Google pay. De har även en egen lösning i form av Shopify payment som fungerar bra på den svenska marknaden.

Lästips: 20 tips för att starta e-handel

Svar på vanliga frågor

 

Fungerar Shopify i Sverige?

Shopify har senaste tiden gjort en satsning på den svenska marknaden och fungerar smärtfritt för dig som driver e-handel mot den svenska marknaden. Det finns integration mot Klarna, support 24/7 och andra typer av funktioner som passar den svenska marknaden.

Shopify svenska finns som språkalternativ för din butik också.

Kan jag anpassa min Shopify butik med hjälp av en utvecklare?

Det mesta kan anpassas med hjälp av en webbyrå likt oss på Looplabz. Det område där du inte kan göra större ändringar är på checkout-sidan om du inte har tjänsten Shopify plus. I övrigt kan en byrå skapa funktioner och göra designändringar efter dina önskemål.

Kan jag koppla ihop Shopify med Klarna?

Du kan koppla ihop Shopify med Klarna Payment i bland annat Sverige och Tyskland. Med Klarna Payment får dina kunder möjlighet att betala via bland annat banköverföring, faktura samt via konto- eller kreditkort. Klarna Payment är Sveriges mest betrodda betallösning för e-handel.

Felicia Forsgren

Felicia Forsgren

Leder projekt inom utveckling av webb & mobilapplikationer samt SEO på LoopLabz. Vill du komma i kontakt med mig? Maila Felicia@looplabz.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

BERÄTTA FÖR OSS OM DITT PROJEKT

Looplabz