fbpx

Vad är shopify? → Din stora guide

Vad är shopify? → Din stora guide

Allt om hur Shopify fungerar

Går du i tankarna av att starta en e-handel och börja sälja dina produkter online? Det finns en rad olika e-handelsplattformar som erbjuder många olika funktioner för olika företag. Oavsett om det är ett nystartat företag eller ett större väletablerat företag.

 

En av dom mest populära e-handelsplattformarna är Shopify. I den här guiden kommer vi svara på frågan “Vad är Shopify?” och gå igenom allt du behöver veta om hur plattformen fungerar. Så att du enklare kan fatta ett beslut kring vilket plattform som passar bäst för dig och hur du kan komma igång med din webshop. 

person som sitter vid en laptop och håller i ett betalkort

 

Vad är Shopify?

Den stora frågan är då “Vad är Shopify?”. I sin enkelhet är Shopify en e-handelsplattform där du smidigt kan sätta upp din egen webbutik. Att utveckla en e-handel från grunden för någon som är nybörjare kan vara tidskrävande och avancerat. Därför finns användarvänliga lösningar som Shopify.

 

Programmet säljs som en prenumerationstjänst och du slipper då tänka på att skaffa domännamn, betalningslösningar samt vilket webbhotell du ska använda dig av. De flesta verktyg du kan tänkas behöva för att starta din e-handel finns alltså redan i denna prenumerationstjänst.

 

Du behöver inga förkunskaper om webbdesign eller kodning för att skapa en egen Shopify web shop utan plattformen är utvecklad för att vem som helst ska kunna ta steget att starta en egen webbutik.

 

Hur fungerar shopify? (Shopify 101)

Shopify har många olika funktioner som kan hjälpa dig att starta upp din webbshop, att sköta din försäljning och att sköta ditt företag. 

 

Starta upp din webbshop 

När du använder Shopify kan du välja mellan en mängd olika teman för din hemsida. De flesta har en drag and drop funktion som gör det väldigt enkelt för dig att anpassa hur du vill att din hemsida ska se ut. Du kan även anpassa teckenstilar bilder och färger. 

 

Som Shopify användare behöver du inte skaffa ett externt webbhotell utan Shopify har sitt egna webbhotell som du får ta del av. Din hemsida blir även automatiskt mobilanpassad med Shopify. 

 

Sköt din försäljning

Du kan synkronisera all din försäljning i Shopify’s plattform. Vilket innebär att du i praktiken skulle kunna sköta försäljning på din hemsida, på sociala medier och i en butik samtidigt på samma plattform. 

 

Plattformen håller samtidigt koll på ditt inventarium och har flera verktyg som kan assistera frakten av dina produkter. 

 

Sköt ditt företag

Mycket av det som krävs för att sköta en e-handel kan du göra direkt i Shopify och i Shopify appen som du kan hitta i App store. Du kan spåra dina ordrar, sköta returer, se din statistik inom trafik och försäljning och redigera dina produkter. 

 

Shopify i Sverige

Shopify finns i Sverige och har även gjort en satsning för att kunna erbjuda sin tjänst med en bra anpassning till den svenska marknaden. De erbjuder idag svensk support, svenska logistikpartners och integration mellan Shopify och flera svenska betallösningar som t.ex Klarna.

 

Använder du dig av Shopify kommer du få en flexibel och användarvänlig plattform där du i stora drag kan göra allt själv. Du kan anpassa din e-handels design med hjälp av enkla verktyg som är inkluderat i programmet samt av appar/plugins för att lägga till extra funktioner.

 

Är du däremot i behov av komplexare funktioner, större designändringar eller om du vill ha mer kontroll över alla detaljer på din hemsida kan en webbyrå likt oss på Looplabz hjälpa dig att utveckla detta.

 

Läs mer: Läs mer om skillnaden mellan Shopify och WooCommerce.

 

bild av datorskärm med shopify logga med svenska flaggan bakom datorn

 

Passar Shopify för dig?

Är du osäker på om Shopify är rätt val för dig och din framtida e-handel? Här förklarar vi fördelar och nackdelar med Shopify och kopplar det till vilket typ av företag som med fördel kan använda sig av Shopify-plattformen för sin e-handel. 

 

1. Det är enkelt att komma igång

Har du ingen tidigare bakgrund inom webbutveckling eller med att driva en e-handel är Shopify en bra lösning för dig. Shopify har över 100 olika teman som både är webb- och mobilanpassade för dig att välja mellan.

Utvecklarna av Shopify har gjort ett bra jobb med att göra det så adminvänligt som möjligt. Med andra ord att det är smidigt för dig att ändra både bilder och texter samt hantera ordrar och betalningar. Du kan skapa ett domännamn direkt från plattformen och slipper därför tänka på att införskaffa ett webbhotell.

 

2. De erbjuder en utmärkt kundupplevelse

En bra kundupplevelse är en viktig faktor för att din webbutik ska kunna konvertera och boosta försäljning. Din e-handels hemsida ska ha snabb laddningstid, vara lätthanterligt med tydliga knappar och bilder. Annars finns risken att du tappar besökaren. Med Shopify behöver du inte oroa dig för detta.

 

3. Många appar inkluderas

Shopify har ett stort utbud av appar som tillåter din webbutik att lägga till ytterligare funktioner. Shopify app store har över 1400 gratis- och betalappar och tillåter oberoende utvecklare att programmera appar för plattformen. Detta är även något vi på Looplabz kan hjälpa till med om du vill ha en egenutvecklad app.

 

4. Fungerar perfekt med dropshipping

Du som inte har tillgång till ett eget lager eller driver e-handel via en dropshipping-modell vill säkert veta om det är möjligt att använda sig av Shopify för dropshipping. Svaret är ja och det finns många appar som går att integrera med ett stort utbud av leverantörsportaler. Allt du behöver för att få din dropshippingverksamhet att flyta på.

 

5. Bra integration med försäljningskanaler

En stor utmaning för e-handlare eller återförsäljare är att integrera sina försäljningskanaler och skapa en sömlös kundupplevelse. Shopify har skapat en bra lösning för detta där du kan integrera dina olika försäljningskanaler på ett smart sätt. Här är några exempel:

  • Facebook & Instagram: Väldigt smidigt att integrera för att att kunna sälja dina produkter.
  • Amazon: Shopify är helt integrerat med Amazons plattform.
  • Pinterest: Det finns många företag som använder denna försäljningskanal vilket fungerar utmärkt.
  • Mobila appar: Koppla dina egenutvecklade appar med Shopify.

Så om det är viktigt för dig att kunna synka din försäljning över flera försäljningskanaler är Shopify ett bra alternativ. 

 

6. Många alternativ för betallösningar

En viktig aspekt i att driva e-handel är att kunna erbjuda kunder flera bra betallösningar. Du kanske har försäljning utanför Sverige och ska då hantera olika valutor och skatter samt ha en bra betallösning för varje marknad.

 

Shopify och dess system kan integreras men dom flesta betalmetoder som Klarna, Paypal, Apple Pay och Google pay. De har även en egen lösning i form av Shopify payment som fungerar bra på den svenska marknaden. Här kan du läsa mer om de olika betallösningarna som kan användas i Shopify. 

 

7. Du får dock inte 100% kontroll och anpassning

Den främsta nackdelen med Shopify är att du inte får 100% kontroll över hur du vill att din hemsida ska se ut eller fungera. Just för att Shopify som plattform är skapad för att vem som helst ska kunna skapa sin egen e-handel så finns det också begränsningar på hur avancerade anpassningar och integrationer du kan fixa. 

 

Som vi nämnde tidigare kan du vid behov anställa en webbyrå som kan skapa de mer avancerade funktionerna du behöver som inte går att fixa direkt i Shopify. 

 

Shopify: Pris och kostnader

Plattformen är absolut värd att överväga med tanke på vilket värde du får för pengarna. Shopify ger dig som e-handelsägare en stabil och välutvecklad helhetslösning som kan öka konverteringar och minska det administrativa arbetet.

 

Så hur mycket kostar Shopify? Deras prisplan startar vid $29 per månad för deras basic-plan och sträcker sig upp till $2300 för deras plus-plan. Du kan välja att uppgradera, byta prisplan eller avsluta när du vill så länge du betalar per månad.

 

 

Bild på exempel av e-handel

 

Kostnad för varje Shopify-abonnemang

Abonnemang Pris
Basic Shopify $29/mån
Shopify $79/mån
Advanced Shopify $299/mån
Shopify Plus $2300/mån

 

Kostnader utöver abonnemanget

Ska du använda Shopify finns två andra kostnader förknippade med deras plattform. Den första är en transaktionsavgift som ligger på mellan 0,5% upp till 2,0% för varje transaktion. Den andra är betalnings-gateways likt Paypal eller om du vill ha Klarna.

 

Något som är värt att notera är att Shopify erbjuder 14 dagar gratis när du startar ett konto hos dem, så se till att utnyttja det för att testa plattformen.

 

De 4 prisplanerna hos Shopify

Basic plan

$29 per månad är Shopify pris för basic plan. I denna basic plan kan du bland annat ha obegränsat med produkter, 24/7 support och upp till två admin/personal konton. Det finns en del funktioner som inte ingår i denna plan som exempelvis rapporter, internationella domäner. Även transaktionsavgift påverkas beroende på vilket plan du prenumererar på.

 

Standard plan

För $79 per månad får du först och främst allt som ingår i basic plan. Utöver det  finns det en hel del extra funktioner som ingår i denna prisplan. Till att börja med får du en lägre transaktionsavgift, rapporter ingår som kan ge dig en större förståelse kring din verksamhet. Du kan även ha upp till fem admin/personal konton.

 

Advanced plan

Detta är den prisplan som kostar näst mest utav dessa fyra Shopify planer med ett pris på $299 per månad. Det finns såklart sina fördelar förknippade med det högre priset. T.ex. den lägsta transaktionsavgiften, frakt kan hanteras av tredjepartsleverantörer och du har en större frihet att anpassa dina rapporter på det sätt du vill.

 

Plus plan

Utöver de tre första prisplanerna finns det en mer speciell prisplan. Det är Shopify plus och den har ett pris från $2300 per månad. Planen är anpassad för större företag. Du får hjälp med lanseringen av webbutiken och utvecklare som har större frihet att göra ändringar på webbutiken, till exempel checkout sidan.

 

Kom igång med Shopify

Om du behöver hjälp med att komma igång med din web shop i shopify kan du höra av dig till oss på LoopLabz. Vi är experter inom att skapa e-handlar både i Shopify och i WooCommerce. Så skriv till oss med dina idéer! 

 

Lästips: 20 tips för att starta e-handel

 

Svar på vanliga frågor

 

Fungerar Shopify i Sverige?

Shopify har senaste tiden gjort en satsning på den svenska marknaden och fungerar utmärkt för dig som driver en e-handel mot den svenska marknaden. Det finns integration mot Klarna, support 24/7 och andra typer av funktioner som passar den svenska marknaden.

 

I Shopify finns svenska som språkalternativ för din butik.

 

Kan jag anpassa min Shopify butik med hjälp av en utvecklare?

Det mesta kan anpassas med hjälp av en webbyrå likt oss på Looplabz. Det område där du inte kan göra större ändringar är på checkout-sidan om du inte har tjänsten Shopify plus. I övrigt kan en byrå skapa funktioner och göra designändringar efter dina önskemål.

 

Kan jag koppla ihop Shopify med Klarna?

Du kan koppla ihop Shopify med Klarna Payment i bland annat Sverige och Tyskland. Med Klarna Payment får dina kunder möjlighet att betala via bland annat banköverföring, faktura samt via konto- eller kreditkort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.