fbpx

Mobilanpassad hemsida → Så viktigt är det!

Mobilanpassad hemsida → Så viktigt är det!

Därför ska du mobilanpassa din hemsida

 

Det finns mycket att ha i åtanke för att du ska kunna skapa en modern och fungerande hemsida 2021 som konverterar. Något som är viktigt att tänka på redan från början är att se till så att din hemsida blir mobilanpassad.

 

Vare sig det är en blogg, webbshop, jämförelsesite eller något annat så är det viktigare nu snarare än någonsin att mobilanpassa din hemsida. Nedan går vi igenom varför detta är viktigt samt ger dig en komplett guide till hur du mobilanpassar din hemsida korrekt.

 

Vad är en mobilanpassad hemsida?

En mobilanpassad hemsida betyder att hemsidan har optimerats för att fungera bra samt se bra ut för besökare som surfar via en mobil enhet. Alltså använder de mobiltelefonens webbläsare istället för webbläsaren via en dator. Detta gäller även besökare som surfar via surfplatta.

 

Person som sitter med en Mobil framför en laptop

 

 

Varför är det viktigt med mobilanpassad hemsida?

En mobilanpassad hemsida driver mer trafik till din hemsida. Redan 2016 översteg andelen mobilanvändare andelen datoranvändare på internet. År 2019 uppskattade Google att 61 % av deras sökningar sker via mobiltelefoner, och idag surfar 78 % av alla internetanvändare via mobilen.

 

I och med detta så är det tydligt att om du ej har en mobilanpassad hemsida idag så ligger du tyvärr redan efter många av dina konkurrenter. Oavsett vad du driver för hemsida så vill du inte gå miste om gratis trafik bara för att besökarna surfar via mobilen.

 

Folk har mindre tålamod än någonsin tidigare

Idag har internetanvändare lägre tolerans än någonsin mot långsamma och otydliga hemsidor. I och med att dagens internetanvändare är vana vid att hela tiden utsättas för ny information och intryck, så finns det inget tålamod över för att vänta på att långsamma sidor ska ladda eller att gräva efter information som inte presenteras rakt framför dem.

 

Som konstaterat ovan är majoriteten av internetanvändarna idag mobilanvändare, så om din hemsida inte laddar lika snabbt på mobilen som på datorn, eller ej är optimerad så att texter, bilder, videos, kategorier visas som tänkt så att det är enkelt att förstå, så kommer besökaren tappa tålamodet och kryssa ner din hemsida.

 

Vare sig du betalat för trafiken genom marknadsföring eller att besökaren av slump hamnat på just din hemsida, så vill du inte gå miste om dem på grund av buggar som kan vara enkla att fixa.

 

Jämför man datoranvändare med mobilanvändare så har mobilanvändare ännu mindre tålamod. Detta då de har en mindre skärm att arbeta med vilket kräver mer koncentration, de har ingen muspekare att navigera med på samma sätt som på datorn, samt är ofta ute på språng någonstans eller gör annat simultant som de surfar på mobilen.

 

Det finns alltså många yttre faktorer som kan störa din besökares koncentration, och därför ska du se till att så få faktorer som möjligt på din hemsida kan störa dem ännu mer.

 

Din webbsida rankar högre på Google

En mobilanpassad hemsida rankar högre i Google-sökningar. Google är medvetna om dagens stora andel mobila internetanvändare, de har dessutom studier som visar att 94% av lokala sökningar på Google sker via mobiltelefoner.

 

I och med detta är det mobilversionen av din hemsida som de utgår från när de bestämmer hur din hemsida ska rankas i deras sökresultat. Så vill du ge din hemsida chansen att visas högt upp på Google så måste du mobilanpassa den.

 

En tumregel du kan ta med dig är att en bra mobilanpassad hemsida leder till en högre ranking på Google med mer trafik till din hemsida som följd.

 

Din webbsida ser mer förtroendeingivande ut

Faktum är att en mobilanpassad hemsida ökar förtroendet för din hemsida och det som presenteras där. Detta då det ger ett intryck av modernitet samt att du har koll på vad du håller på med.

 

Komplett guide till en mobilanpassad hemsida

När du funderar på vart du ska börja för att få en mobilanpassad hemsida så ställer du dig säkert frågor som “vem kan mobilanpassa min hemsida åt mig?” Eller “Vad behöver jag ändra på min hemsida för att den ska bli mobilanpassad?”.

 

Nedan besvarar vi dessa frågor med en komplett guide för hur du mobilanpassar din hemsida på bästa sätt 2023.

 

Screenshot av en mobilanpassad hemsida och en vanlig hemsida

 

Hur får jag en mobilanpassad hemsida?

Det finns två alternativ till hur du får en mobilanpassad hemsida. Det ena sättet är att skapa en fristående mobilversion av hemsidan som ligger på en egen underdomän. Andra sättet är att skapa en responsiv hemsida, som anpassar sig automatiskt och alltid visar rätt version för besökaren.

 

Det spelar ingen roll om besökaren surfar via mobilen eller datorn, för webbsidan visar alltid upp hemsideversion för besökare.

 

Väljer du att gå på första alternativet och skapa en underdomän till din redan existerande hemsida, så betyder helt enkelt att din mobilanpassade hemsida byggs upp i en helt ny version, helt anpassad för mobilanvändare.

 

Denna version av din hemsida är helt fristående och arbetar alltså inte från samma kod som din datorhemsida. Den mobila versionen av hemsidan får en egen domän, där webbadressen ofta ser ut som följande: m.mobilhemsida.se

 

Det andra alternativet är att skapa en responsiv hemsida. En responsiv hemsida betyder att hemsidan helt automatiskt anpassar sig efter besökaren på hemsidan. Surfar besökaren via mobiltelefon eller surfplatta så visas mobilversionen av din hemsida för dem, surfar de via datorn så visas datorversionen av hemsidan för dem.

 

Detta sker helt automatiskt genom att hemsidan anpassar sig utefter koden som används när dina besökare landar på hemsidan, en så kallad responsiv hemsida.

 

En responsiv hemsida är det betydligt mer populära alternativet bland hemsidor där ute. Har du begränsad kunskap och tid kring kod och programmering och ska anlita en utvecklare för att mobilanpassa din hemsida, så är detta att rekommendera eftersom en hemsida är billigare än två. Sedan är ju även tid lika med pengar från din hemsidebudget, vilket vi tar upp i artikeln ny hemsida.

 

Vem kan mobilanpassa min hemsida?

Det finns mycket hjälp att ta del av när du ska mobilanpassa din hemsida. Du kan antingen anlita en webbutvecklare eller webbdesigner där de gör detta åt dig, har du förkunskaper inom kod så kan du göra detta själv i WordPress.

 

Om du ska anlita en webbutvecklare eller webbdesigner att bygga din hemsida åt dig så kan du enkelt be om en responsiv hemsida redan från början, för att få en mobilanpassad version. Detta är något vi alltid gör när vi bygger hemsidor åt våra klienter.

 

Detta eftersom det är viktigt för oss att ge klienterna alla förutsättningar möjliga till mycket och kvalitativ trafik.

 

Om du redan har en befintlig hemsida men som behöver anpassas för mobil så finns det företag som specialiserar sig på detta. Detta är något som vi hjälper till med. Så om du funderar på hur man skulle kunna optimera din hemsida för mobilanvändare så tar vi gärna en titt på din hemsida och återkommer med förslag till dig. Kontakta oss iså fall.

 

Om du själv tänkt bygga din hemsida så kan du mobilanpassa din hemsida i WordPress. De är världens största och mest populära plattform för att skapa hemsidor, där kryllar det av olika teman att välja mellan som är fullt responsiva. Då är det bara att installera ett tema och komma igång med din webbdesign.

 

WordPress passar dock bäst för dig som har vissa förkunskaper inom webbutveckling och webbdesign eftersom du kan leka runt med koden samt arbeta med tillägg. Är du nybörjare och har svårt att skapa en egen webbsida, hjälper vi gärna till med det.

10 gratis knep för att mobilanpassa din hemsida 2022

 

Om du har goda kunskaper inom webbutveckling och webbdesign så kan du själv optimera din hemsida för mobilanvändare genom att implementera följande funktioner:

  1. Håll det enkelt. Du vill ha en så enkel webbdesign som möjligt, skala bort överkomplicerade tekniska lösningar kring hemsidans olika delar som exempelvis navigation. När det kommer till den genomsnittliga besökaren så finns det en grundregel att hålla sig till: Om de inte förstår hemsidan så kommer de lämna den. Mobilversionen av din hemsida ska ses som en miniversion av datorversionen, fast med specialanpassade funktioner som underlättar surfandet via mobilen.

 

  1.             Prioritera informationen som besökarna vill ha åtkomst till. Designa hemsidan så att den information som besökarna vill ha åtkomst till är det första som presenteras när de landar på sidan och är tydlig. Om du inte vill presentera detta på landningssidan så se iallafall till att denna information är enkel att hitta.

 

  1.             Använd enkla knappar för navigation till och från hemsidan.

 

  1.             Ändra långa menyer i stilmallen till scroll eller drop-menyer. Det innebär att besökaren klickar på en knapp för att få fram exempelvis alla kategorier av en meny istället för att de alltid syns på skärmen. Detta då de enklare får plats på mobilskärmen och på så vis enklare används.

 

  1.             All grafisk design ska konfigureras för mobilanvändning. Detta gäller bland annat för dimensioner på bilder, videor text.

 

  1.             Anpassa hemsidan efter de populäraste webbläsarna för mobilsurf. En stor orsak till huruvida din hemsida ser bra eller dålig ut för besökaren beror på vilken webbläsare de använder när de surfar. Så se till att anpassa den efter exempelvis Google Chrome, Safari och Mozilla Firefox.

 

  1.             Ha en snabb laddningshastighet. För att din hemsida ska anses helt och hållet mobilanpassad så måste den vara snabb. För varje sekund som hemsidan laddar långsammare så lämnar 20 – 30 % av besökarna.

 

  1.             Använd lättlästa typsnitt. Se till att typsnittet du använder på alla texter på hemsidan är lättläst samt är 1–2 storlekar större än vad du har på datorversionen.

 

  1.             Tydlig textformattering. Det är jobbigare att läsa långa textstycken på mobilen än datorn, så dela upp dem i kortare stycken och paragrafer. Tre till fyra meningar per stycke är optimalt.

 

  1.           Ha en “sticky” meny, som följer med när besökaren scrollar. En “sticky” meny visas alltid på skärmen oavsett var på hemsidan eller hur långt ner på sidorna som besökaren befinner sig. Detta är speciellt bra på mobilversionen av hemsidan eftersom besökaren alltid får tillgång till menyn och enkelt kan navigera sig vidare.

 

Hur vet jag om min hemsida är mobilanpassad?

 

Om du ställer dig själv frågan “är min hemsida mobilanpassad?” så kan du enkelt ta reda på det helt gratis med hjälp av Googles egna verktyg.

Testa om din hemsida är mobilanpassad här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.