fbpx

Hur du SEO-optimerar dina permalänkar i wordpress【Guide】

Hur du SEO-optimerar dina permalänkar i wordpress【Guide】

SEO-anpassa dina permalänkar i WordPress – Hur går det till?

Att ändra och anpassa permalänkar på sin hemsida en sak som många inte ens kommer på tanken att göra. Kanske just eftersom att det finns en standardinställning för permalänkar i WordPress. De som har koll på SEO (Search Engine Optimization) vet dock att en permalinks struktur kan påverka hur din hemsida rankar i sökmotorer, som till exempel Google.

Eftersom det inte är så svårt att få till bra permalänkar till sin hemsida vore det dumt att inte göra det. Därför har vi i den här artikeln samlat all information du behöver veta för att kunna SEO anpassa dina permalänkar i WordPress.

Läs mer: Vi ger tips på hur du kan optimera din hemsidas prestanda i WP och tipsar om SEO plugins som boostar din hemsida.

Vad är Permalänkar?

En permalänk i WordPress är den URL länk som används som webbadress för varje sida eller inlägg på en hemsida. Det är den du använder när du länkar till din hemsida, till en specifik produkt i din WordPress webshop eller till ett blogginlägg. Här kan du se länkar från en landningssida till en av våra tjänster som exempel:

Allt innehåll på din hemsida kommer ha en egen permalänk, både startsidan, kategorier och arkivsidor etc. Det är viktigt att fixa rätt länkar direkt när du skapar nytt innehåll till en hemsida. Annars kommer det kräva mycket extra arbete om du skulle behöva göra det i efterhand.

Vad är skillnaden mellan permalänkar och slugs?

Många personer har en tendens att blanda ihop, eller inte förstå skillnaden mellan permalänkar och slugs. Därför är det viktigt att lära sig skillnaden. Permalänken är hela länken, eller webbadressen, som används för att komma åt innehåll på en hemsida.

Ex: https://looplabz.com/wordpress-guide/

En slug däremot, är den sista biten av permalänken som identifierar en specifik sida eller inlägg på hemsidan. Sluggen ska helt enkelt spegla vad sidans innehåll är.

Ex: wordpress-guide

Varför behöver länkarna optimeras?

Det finns flera anledningar till att en permalänk behöver optimeras. De flesta har att göra med att förbättra sin hemsidas SEO och därmed också ranka högre i sökmotorer. Här är de främsta anledningarna till att optimera sin hemsidas permalänkar i WordPress.

  • Du får bättre click-through rate när det är tydligt vad sidan man klickar på handlar om
  • Det blir tydligare för Google vad sidan handlar om
  • Om någon söker på orden som är i din permalänk kan du komma upp i sökningen

Lämnar du länken oanpassad blir länken automatiskt inställd enligt WordPress standardinställning som du kan se nedan. Vilket ofta är samma ordföljd som i titeln.

Hur gör man för att ändra permalänkar i WordPress?

Det finns två olika sätt att optimera och ändra sina permalänkar i WordPress och du behöver göra båda för att få bäst resultat.

1. Ställ in permalänkstrukturen för hela hemsidan

Detta görs helst direkt efter att du har lanserat en ny WordPress-webbplats så att alla sidor helt enkelt automatiskt får en permalänk. Gå till din wp-admin sida, hitta inställningar och klicka på permalänkar. Välj sedan alternativet som visas nedan.

Det alternativet är det som bäst representerar sidornas innehåll automatiskt eftersom du själv kontrollerar titeln.

2. Anpassa varje inlägg individuellt enligt innehåll

Detta alternativ utförs efterhand när du publicerar nytt innehåll på hemsidan. På redigeringssidan för varje inlägg kan du fylla i vad du vill att din permalänk ska innehålla. Antingen i rutan som heter “slug”

Bild på en slug

Läs mer: Vi tipsar om WordPress teman som passar bäst för en e-handel och vilket webbhotell som passar bäst för dig.

Kan man ändra permalänkar i efterhand?

Man kan ändra permalänkar i efterhand, men det är bäst att göra det från första början. Ändrar du i efterhand kommer dina länkar som tidigare publicerats eller delats inte längre att fungera när folk klickar på dem. T.ex. länkar delat via:

  • Sökresultat i sökmotorer
  • Bokmärken som besökare har skapat till ett specifikt inlägg eller produkt
  • Backlinks från andra hemsidor som länkar till din hemsidas innehåll
  • Inlägg på sociala medier

Det är klart att det går att ändra sina permalänkar i WordPress i efterhand om det behövs för att boosta din hemsidas SEO eller liknande. Se bara till att du uppdaterar permalänkarna där du har möjlighet att göra det. Till exempel på andra ställen på din hemsida där permalänken du ändrar är internlänkad. Kan du inte göra det är det inte värt att ändra bara för SEO:n.

5 tips på hur du fixar bästa permalänkstrukturen för SEO

1. Inga datum eller årtal

Datum och årtal på när inlägget publicerades ger varken sökmotorn eller en människa någon information om vad inlägget handlar om. Undvik därför att använda det.

2. Använd bindestreck

Vissa har använt understreck mellan orden i sluggen i stället för bindestreck, men det är inte att rekommendera. Endast för anledningen att både WordPress och Google föredrar det så.

3. Inkludera nyckelord (KW)

Det absolut viktigaste du kan göra för att förbättra din hemsidas SEO och ranka högre, är att inkludera de nyckelord (KW) du vill ranka på.

4. Ta bort onödiga ord

Är titeln på ditt inlägg, till exempel, “De 25 bästa WordPress-tilläggen år 2023” så hade en permalänk med alla de orden blivit lite väl lång. Ta bort de onödiga orden och korta ner den, men se till att man ändå förstår vad innehållet är. Till exempel “https://looplabz.com/basta-wordpress-tillagg/

5. Anpassa längd

En permalänk, eller mer specifikt en slug, ska inte vara för kort, men inte heller för lång. Det är vanligast att den består av runt 2-5 ord. Håll dig till det för att inte göra den för klottrig.

6. Inkludera kategori

För hemsidor som är större kan det vara nödvändigt att inkludera kategorin där innehållet är publicerat inom i permalänken. Detta behövs inte för mindre hemsidor.

Läs mer: Vi förklarar huruvida man kan göra en gratis hemsida i WordPress.

Svar på vanliga frågor

Är WordPress svårt att lära sig?

WordPress är inte så svårt att lära sig som nybörjare. Det är ett av de mest användarvänliga publiceringsverktygen som finns. Det som gör det ännu enklare att lära sig är att det finns så mycket stöd att få online. T.ex. om du startar en WordPress blogg finns det många alternativ för support.

Vad kostar en SEO konsult?

Priset för vad en SEO konsult kostar varierar beroende på vilket arbete du vill att SEO konsulten ska utföra. Är det bara en analys behöver det inte vara så mycket pengar. Ska personen sedan följa upp med arbete för att förbättra din hemsidas SEO kan det hamna på allt från 2000-20 000 i månaden. Som sagt, det beror på vad som behöver göras.

Hur får man sin hemsida högst upp på Google?

För att få sin hemsida högt upp på Google måste din hemsida anpassas enligt SEO. Du behöver använda dig av relevanta keywords, få andra sidor att länka till dig och publicera användbart innehåll. Behöver du hjälp med SEO för din hemsida kan vi på LoopLabz hjälpa dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.