Går du i tankarna på att starta upp din egen webshop? Då vet du säkert att en bra hemsida är något av det viktigaste du kan investera i när det kommer till e-handel. Men vart ska man börja? Det är inte helt enkelt att veta hur du ska gå till väga för att skapa en bra hemsida för din webshop.
Därför har vi skapat en guide till dig så att du enkelt kan lära dig hur du kan starta upp en e-handel med publiceringssystemet WordPress. Vilket är det överlägset mest använda verktyget i världen när det kommer till att skapa hemsidor.
Läs mer: Tips på hur du fixar en långsam hemsida och så hjälper vår support dig med din WordPress hemsida.
Vad är WordPress?
WordPress är ett kostnadsfritt verktyg som används för att skapa webbsidor. Den bygger på en öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan använda och modifiera den. WordPress används för att göra allt från enkla bloggar till avancerade e-handelssajter.
Varför ska jag välja att starta min webshop i WordPress?
Som vi nämnde ovan är WordPress det mest använda verktyget i världen för att skapa hemsidor. Det finns många kända företag som använder sig av WordPress, till exempel Microsoft och Mercedes Benz.
Den främsta anledningen till att använda sig av WordPress är att det är kompatibelt med väldigt många olika saker. T.ex. teman, plugins etc. Två populära e-handelsplattformar som WordPress är kompatibelt med är Shopify och WooCommerce.
Shopify
Shopify är en användarvänlig och funktionell e-handelsplattform som används av många företag, stora som små. Plattformen har under de senaste åren blivit mer kompatibel med den svenska marknaden. Det har resulterat i bland annat samarbete med flera svenska logistikföretag och att svenska e-handlar kan använda sig av svenska betaltjänster som Klarna och Swish.
WooCommerce
WooCommerce är den e-handelsplattform som används mest för e-handlar runt om i världen. Just för att den har så många olika funktioner. Den kan upplevas lite komplicerad att använda och det är därför många tar hjälp av en webbyrå som oss på LoopLabz för att slippa göra allt arbete själv.
Betallösningar
WordPress är även kompatibelt med många olika betallösningar genom de e-handelsplattformar som går att använda som tillägg. Några exempel på betallösningar som fungerar i en WordPress webshop är:
- Kort
- Klarna
- Swish
- PayPal
- PayEx
Du kan skapa en snygg hemsida för din webshop med WordPress
Att bygga webshop med WordPress ger dig möjligheten att skapa en hemsida som visuellt kan matcha dig och din vision för din e-handel. Det finns oändligt med olika WordPress teman att välja mellan till din hemsida. Vi rekommenderar att lägga lite pengar på ett bra tema som passar till e-handel.
Läs mer: Vi förklarar huruvida man kan göra en gratis hemsida i WordPress.
Steg för steg guide för att starta din webshop med WordPress
När du ska skapa en webshop med WordPress krävs lite andra funktioner än om du bara hade skapat en vanlig hemsida som t.ex. en WordPress blogg. Det krävs funktioner för att hantera t.ex. produktlistor, transaktioner och kundvagnar. Allt detta är möjligt med WordPress i kombination med e-handelsplattformar som WooCommerce och Shopify.
Här är en kortfattad steg-för-steg-guide på hur du kan gå till väga:
1. Planera din webbplats
Innan du börjar, tänk igenom vilka produkter du vill sälja, vilka betalningssätt du vill erbjuda, och hur du vill hantera frakt och lager.
2. Välj webbhotell och domän
Du behöver ett webbhotell och en domän för att din hemsida ska vara tillgänglig på nätet. Välj ett webbhotell som stödjer WordPress.
3. Installera WordPress
De flesta webbhotell erbjuder enkel one-click installation av WordPress. Följ deras instruktioner för att installera WordPress på din domän.

4. Välj och installera ett e-handelstema
Det finns många WordPress-teman designade speciellt för e-handel. Välj ett som passar ditt varumärke och dina behov. Installera och aktivera det via din WordPress-adminpanel.
5. Installera valfritt e-handelsplattform
Välj det e-handelstillägget för WordPress som du vill ha. T.ex. WooCommerce eller Shopify. Det lägger till alla de funktioner du behöver för att driva en e-handel, inklusive produktlistor, kundvagn, kassasida, och mycket mer.
6. Konfigurera de olika inställningarna
Du behöver konfigurera olika inställningar i din valda e-handelsplattform, inklusive betalningssätt, fraktalternativ, skattesatser, och valuta.
7. Lägg till dina produkter
Nu kan du börja lägga till dina produkter. För varje produkt behöver du lägga till en titel, beskrivning, pris, produktbild, och eventuella andra detaljer som storlek eller färgvarianter.

8. Skapa nödvändiga sidor
Utöver dina produktsidor behöver du också skapa andra sidor som kunder förväntar sig på en e-handelshemsida, som en Om oss-sida, Kontakta oss-sida, Vanliga frågor, Köpvillkor, Sekretesspolicy, etc.
9. Testa din hemsida
Innan du lanserar, gör en grundlig testning av din hemsida. Kontrollera att alla länkar fungerar, att alla sidor ser bra ut på olika enheter och webbläsare, och att köp- och betalningsprocessen fungerar som den ska.
10. Lansera din webshop
Nu är du redo att göra din webshop offentlig. Marknadsför din webshop till potentiella kunder genom sociala medier, e-postmarknadsföring, SEO, och andra marknadsföringskanaler.
11. Underhåll och uppdatera din hemsida
Efter lanseringen är ditt arbete inte över. Du behöver regelbundet uppdatera din hemsida, lägga till nya produkter och se över hur du kan göra förbättringar för att få mer trafik till hemsidan.
Behöver du hjälp med att starta och driva din webshop i WordPress?
Känner du att det känns svårt att starta en WordPress webshop på egen hand eller att du inte har tid eller att göra det själv, kan du anlita oss. Vi är experter på WordPress och på att driva e-handlar. Kontakta oss med din vision så hjälper vi dig och underlättar processen för dig från början till slut.

Läs mer: Vi tipsar om hur du optimerar dina permalänkar i WordPress enligt SEO regler.
Svar på vanliga frågor
Måste man ha företag för att starta en webshop?
Det finns möjligheter att starta en webshop utan att starta ett företag. Dock skulle vi på LoopLabz rekommendera att du startar ett företag först då det underlättar på väldigt många sätt. T.ex. skatt och fakturering.
Vilken e-handelsplattform är bäst?
Det är svårt att ge ett rakt svar på frågan om vilken e-handelsplattform som är bäst. De flesta är bra på olika sätt. Shopify är till exempel ett alternativ som många uppskattar då det är användarvänligt och enkelt. WooCommerce är lite svårare att använda men det har en del funktioner som Shopify saknar.
Är WordPress helt gratis?
WordPress som program kostar ingenting. Du kan dock behöva betala för andra grejer som teman eller webbhotell beroende på vad ditt syfte är med att starta en hemsida.