Så bygger du din egen hemsida
Att skapa en hemsida är en viktig del i ett företags verksamhet. Oavsett om du är småföretagare, har ett nystartat bolag eller driver större bolag förväntar sig befintliga och framtida kunder en snabb, snygg och genomtänkt hemsida.
I denna artikel kommer vi gå igenom vad du bör tänka på när du ska skapa hemsida. Hur det egentligen går till och hur lång tid det tar.
4 steg för att skapa en egen hemsida
1. Hitta rätt webbhotell
Det första steget är att skaffa ett webbhotell som du kan ha din hemsida på. Ett webbhotell kan kortfattat beskrivas som servern där din hemsida kommer ligga. Här kommer hemsidan och allt tillhörande lagras, och företaget som du anlitar ser till att din hemsida ständigt är online.
Har du inget webbhotell måste du själv ha en server alternativt en dator uppkopplad hela tiden. Detta kommer kosta betydligt mer och kräver en del teknisk kunskap när det kommer till att göra bland annat inställningar på IP-adresser och DNS (domännamnsystem).
Har du inte den tekniska kunskapen rekommenderar vi att att du överlåter detta till ett webbhotell som sköter allt detta åt dig.
2. Köpa domännamn
Domännamnet är adressen till din hemsida, alltså webbadressen och detta är också viktigt för att få trafik till din hemsida. Välj ett domännamn som passar ditt företag och varumärke.
Domännamnet ska helst vara enkelt och kort då det underlättar för möjliga besökare att komma ihåg och hitta din hemsida.
Läs mer: Så mycket kostar en webbsida.
3. Välja tillvägagångssätt för att skapa hemsidan
När du har hittat ett bra webbhotell och domännamn som passar din verksamhet är det dags att börja skapa din hemsida. Det finns flera olika sätt att skapa din egen hemsida på och vi kommer övergripande gå igenom de vanligaste tillvägagångssätten.
Koda din egen hemsida
Du kan välja att skapa din egna hemsida genom att koda. Detta kräver en hög grad av teknisk kunskap och tar relativt lång tid att verkställa. Det kan vara allt ifrån några veckor till flera månader beroende på kunskap och hur komplex hemsida du ska bygga. Fördelen med denna metod är att du kan skapa en egen hemsida exakt som du vill ha den, utan att ha några begränsningar och att du äger allt från design till funktioner.
Är du tekniskt kunnig inom bland annat PHP, CSS och Javascript kan du säkerligen skapa detta själv. Är du däremot i sitsen av att inte ha tid eller kunskap kan det vara värt att köpa en hemsida av en byrå som är specialister på det, förslagsvis oss på LoopLabz.
Skapa hemsida med hemsideprogram
Att använda sig av hemsideprogram har sina fördelar i dess enkelhet. Här kan du skapa en hemsida enkelt och det finns vanligtvis en “drag and drop” funktion som innebär att du smidigt kan dra in bilder och text i färdiga mallar. Du kan även smidigt laborera med färgsnitt och teckensnitt.
Det finns dock en del begränsningar där du inte helt fritt kan välja hur din hemsida ska se ut och är du ute efter mer komplexa funktioner finns dessa möjligen inte tillgängligt, eller så kostar det extra att göra dessa tillgängliga.
Vanligen är en månadskostnad förknippad med att ha dessa hemsideprogram där det kostar att få tillgång till alla designmallar, funktioner och i vissa fall äger du inte din egen domän.
Skapa hemsida med CMS system:
Sista tillvägagångssättet vi kommer gå igenom är Content Management System (CMS), också kallat publiceringsverktyg. Via dessa CMS system kan du hantera din webbplats och dess innehåll som bilder och texter. Det största och mest populära CMS systemet är WordPress, som används av allt från nybörjare till högst erfarna personer.
Vi rekommenderar att du använder dig av WordPress om du väljer att skapa hemsida med ett CMS system. Att komma igång med WordPress är relativt enkelt och många webbhotell erbjuder dessutom “one-click-installationer”, som gör att du kan installera WordPress på bara någon sekund. Dessa gör att du smidigt kan koppla ditt egenköpta domännamn till WordPress men även andra CMS system.
Det kan finnas en viss inlärningskurva för dig som är nybörjare men överlag är WordPress det mest kompetenta systemet till ett rimligt pris, funktionellt och gott med tillägg/plugin som kan förenkla ditt arbete med hemsidan. Vi har även sammanställt guiden bästa wordpress tilläggen där du får tips om bra tillägg för din hemsida.
Känner du att tiden inte finns till eller att du vill ha någon mer erfaren som skapar din hemsida med ett CMS-system, kan vi på Looplabz hjälpa dig med WordPress eller annan valfri plattform du vill bygga på.
4. Utveckla hemsidan
Nu är det enkla jobbet klart! Du har valt ut webbhotell, domännamn samt vilket tillvägagångssätt du vill skapa din hemsida på. Väljer du att antingen utveckla hemsidan via att koda eller CMS system rekommenderar vi att ditt nästa steg är att skapa en prototyp av hemsidan, alltså en grafisk design.
Detta kommer såklart underlätta hur du vill att hemsidan ska se ut och hur besökarna ska navigera sig. Det underlättar även om du vill göra designändringar då det är betydligt enklare att göra ändringar i dessa prototypverktyg kontra att ändra direkt i exempelvis WordPress.
Extra tips för din hemsida
En viktig aspekt för att ta din hemsida till en extra nivå är att jobba med sin sökmotoroptimering (SEO) för att ranka bättre på sökmotorer, framförallt Google. Detta är ett bra sätt att få in trafik på hemsidan och skulle du behöva hjälp med detta kan du bland annat kontakta oss för att hjälpa dig.
Ett annat tips är att skaffa en e-postmarknadsförings-tjänst. Vi syftar inte då på en privat gmail eller outlook mail. Syftet med att ha denna typ av tjänst är att kunna designa dina mailmallar, hantera prenumerationer för exempelvis nyhetsbrev, skapa automatiserade kampanjer samt analysera dina email-kampanjer för att optimera dessa.
Läs mer: 10 enkla och snabba tips om webbdesign
Svar på vanliga frågor
Vilka steg ska jag tänka på när jag skapar en hemsida?
Det finns fyra övergripande steg du ska ha i åtanke när du skapar din hemsida. Först ut är att hitta ett rimligt webbhotell där du bland annat lagrar hemsidan på. Det andra steget är att hitta ett bra domännamn, vilket är själva webbadressen till din hemsida. Det tredje steget är att välja vilket tillvägagångssätt du vill skapa hemsida på exempelvis koda den själv. Det fjärde steget är att utveckla din hemsida.
Vilka tillvägagångssätt kan jag skapa en hemsida på?
Dom tre vanligaste tillvägagångssätten för att skapa en hemsida är att antingen koda din egen hemsida, använda ett hemsideprogram eller skapa via ett content manager system. Det är betydligt svårare att koda om du inte har kunskaper inom detta medan hemsideprogram och content manager system är betydligt enklare.
Hur lång tid tar det att skapa en hemsida?
Det finns många faktorer som påverkar hur lång tid det tar att skapa en hemsida. Hur ser din kunskap och erfarenhet ut inom att skapa hemsidor? Hur många undersidor och funktioner ska finnas med? Hur mycket info i form av text och bilder ska finnas? Det kan ta allt ifrån några timmar att skapa en väldigt simpel hemsida till flera månader om det gäller ett komplext och omfattande projekt.