fbpx

Smarta Hemsidor: Funktioner och sidor din hemsida måste ha!

Smarta Hemsidor: Funktioner och sidor din hemsida måste ha!

Har du en egen hemsida som du använder i ditt arbete eller som hobby? Oavsett vad ditt syfte är med att ha en hemsida finns det funktioner och sidor som din hemsida behöver för att ge ett bättre och snyggare intryck. Vi på Looplabz är experter på att skapa smarta hemsidor och har därför samlat alla våra bästa tips.

Läs vidare och ta del av information som kommer ge dig en bättre inblick i hur du kan göra din hemsida bättre!

Läs mer: Vi förklarar hur du kan fixa din hackade hemsida och hjälper dig med hemsidor till småföretag.

Varför behövs smarta hemsidor?

Smarta hemsidor är något som alltid kommer gynna en hemsida i längden. I alla fall om du som äger hemsidan vill ge besökarna en bra användarupplevelse och öka trafiken till din hemsida.

Det är ett vanligt misstag bland företagare att man tror att det räcker med att inkludera företagets information och meriter på en hemsida. Men för att ett företag ska uppfattas som professionellt och etablerat krävs det även att hemsidan har vissa funktioner och har en snygg design.

Ju smartare och mer användaranpassad din hemsida är desto större chans är det att besökarna stannar kvar på din hemsida och inte bara klickar sig vidare. Här är några vanliga effekter av att ha en smart hemsida:

En laptop på ett bord i en blomsteraffär

13 tips på funktioner och sidor som förbättrar din hemsida

1. Skaffa en mobilversion

En av de absolut viktigaste funktionerna din hemsida bör ha är en mobilanpassad version av din hemsida. Otroligt många människor använder sina mobiler för att hitta information på internet. Har du inte en mobilanpassad hemsida kommer du att gå miste om många besökare.

Google brukar även uppskatta en mobilanpassad hemsida och ranka dem högre än de hemsidor som inte är det. Så även ur ett SEO perspektiv är det smart.

2. Integrera med sociala medier

Det bästa du kan göra om du både har en hemsida och sociala medier är att koppla ihop dem. Länka till din hemsida på dina sociala medier och länka till dina sociala medier på din hemsida.

Inkludera knappar med de olika sociala medierna du är aktiv på och se till att placera dem där de är synliga. Helst på den övre halvan av din hemsida så att de är lättillgängliga.

3. Placera en logga i övre vänstra hörnet

En logga kanske egentligen inte klassas som en funktion eller en sida. Men den är fortfarande väldigt viktig att inkludera på din hemsida. Det ger ett professionellt intryck och ska vara det första en besökare ser när de besöker din hemsida.

Placera den därför alltid i det övre vänstra hörnet där den syns allra bäst. Har du ingen logga är det kanske dags att skaffa en nu eller så inkluderar du bara ditt namn där istället.

Screenshot av LoopLabz startsida med logga i hörnet

4. Inkludera internlänkar

I de texter du har på din hemsida, oavsett om det är blogginlägg eller en “om oss” sida, ska du alltid inkludera internlänkar. Internlänkar är länkar som leder till andra sidor som finns på din hemsida.

Den absolut främsta fördelen med att använda sig av internlänkar är att du får besökare att klicka sig vidare och stanna på din hemsida längre. Om besökare stannar kvar länge på din hemsida registrerar Google det. Vilket kan få dig att ranka högre.

5. Call-To-Action

Tänk dig att du befinner dig på en hemsida som säljer produkter eller tjänster som du är intresserad av att köpa men du har svårt att lista ut hur du ska gå till väga för att faktiskt köpa något. Då kommer du förmodligen leta vidare efter något annat företag.

Att installera Call-To-Action (CTA) knappar på några ställen på din hemsida gör det enklare för besökare att faktiskt kontakta dig eller köpa dina produkter. Klassiska exempel på CTA knappar är knappar där det står “Köp här” eller “Kontakta oss”.

6. Skaffa en bloggfunktion

Att skaffa en bloggfunktion kanske inte låter som något nödvändigt för ert företag. Men det kan faktiskt gynna er på många olika sätt. Delar ni med er av kunskap ni sitter på kan det göra att fler hittar till er hemsida. Särskilt om era texter svarar på många vanliga frågor.

Att skriva bra blogginlägg kan även öka trafiken till din hemsida för att Google ofta belönar hemsidor som bidrar med unikt och användbart innehåll.

Screenshot av LoopLabz bloggfunktion

7. Inkludera ett nyhetsbrev

Det är viktigt att inkludera sociala funktioner på en hemsida. Det gör att besökare och potentiella kunder känner att ni är lätta att få tag på. Det kan även göra det lättare för er att nå ut till fler människor. En sådan funktion är att starta et nyhetsbrev.

Genom att ha ett nyhetsbrev kan du nå ut med information om era tjänster och produkter till personer som faktiskt är intresserade. Många mindre företag får in stora delar av sina intäkter genom nyhetsbrev. Vårt favoritprogram för nyhetsbrev är Klaviyo!

8. Kontaktformulär

En annan funktion som gör att er hemsida uppfattas som mer seriös och professionell är att ha ett kontaktformulär. Besökare uppskattar när företaget bakom hemsidan är lätta att kommunicera med.

Läs mer: Vi på LoopLabz hjälper dig att skapa en ny hemsida. Passa även på att tillgänglighetsanpassa din hemsida.

9. Stilren startsida

En stilren startsida är statistiskt sett det som får flest besökare att välja att stanna kvar på hemsidan. Här är några tips på hur ni får startsidan att se bra ut och fungera bra:

 • Minimera antalet länkar på startsidan
 • Begränsa även antalet CTA knappar så att det inte blir rörigt
 • En snygg slideshow med unika bilder
 • Inkludera kort information om vilka ni är, vad ni gör och hur ni kan hjälpa
 • Ta även med några utvalda recensioner
 • Glöm inte de där sociala medier knapparna vi nämnde innan!

10. Installera cache-plugin

Smarta hemsidor är alltid snabba. Du har ett extremt begränsat antal sekunder på dig att få en besökare att stanna på din sida. Är din hemsida seg? Då kommer du att förlora många potentiella kunder. Motverka detta genom att installera ett bra cache-plugin!

11. Gör er meny lättnavigerad

En krånglig meny kommer att förvirra dina besökare och kanske göra att de söker sig någon annanstans. Smarta hemsidor har alltid en smidig och lättnavigerad meny som gör det lätt för besökare att hitta dit de vill.

12. Visa upp recensioner

Det räcker inte att bara inkludera recensioner från era kunder på startsidan. Skapa en sida med recensioner från kunder där potentiella kunder kan se vad andra har tyckt om er. Ett annat bra tips är även att inkludera några kundcase där.

13. En tydlig “Om oss” sida

Skapa alltid en tydlig “Om oss” sida där besökarna kan läsa mer om vilka ni är. Det gör att besökaren kan skaffa sig en bättre bild av er och förhoppningsvis känner hen då att ni är pålitliga.

Behöver du hjälp med din hemsida?

Känns det svårt att fixa alla dessa sidor och funktioner själv? Eller har du kanske inte tid nog att göra det? Då kan du höra av dig till oss på LoopLabz genom vår tjänst “Hjälp med hemsida” så hjälper vi dig att nå dina visioner. Vi ser fram emot att höra från dig!

Svar på vanliga frågor

Hur får jag mer trafik till din hemsida?

Det finns flera olika sätt att generera mer trafik till din hemsida. De flesta faller under kategorierna “Marknadsföring” eller “SEO”.

Att använda sig av marknadsföring, som till exempel Google Ads eller TikTok Ads, är det mer kortsiktiga sättet att öka trafiken till din hemsida. SEO (Search Engine Optimization) däremot är ett mer långsiktigt sätt att öka trafiken.

Kan man se hur många som besöker en hemsida?

Du kan se antalet besökare på en hemsida genom att använda dig av verktyg som till exempel Google search console, Ahrefs eller Semrush.

Hur man vet att en hemsida är säker?

Det enklaste sättet att se om en hemsida är säker att besöka är att kolla om den har en webbadress som börjar med “HTTPS”. Det står för Hypertext Transfer Protocol Secure och fungerar som ett slags certifikat som visar att hemsidan är säker.

2 tankar om “Smarta Hemsidor: Funktioner och sidor din hemsida måste ha!

 1. Maria says:

  hej

  vad tar ni för att göra om webbsida mobil till app ? eller snarare att folk kan använda båda alternativ men har app som utbud.

  • felix says:

   Hej Maria, det beror på från projekt till projekt hur mycket funktioner och pages som ska byggas osv, men om jag ska dra det lite kort så fakturerar vi 1000kr/h ex moms och att bygga en app tar en del tid så jag skulle se till att man har en budget på minst 30 000kr innan man bestämmer sig för att bygga en app.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.