fbpx

Starta online kurs → Lär dig bygga din egen onlineutbildning

Starta online kurs → Lär dig bygga din egen onlineutbildning

Har du en kompetens som efterfrågas och vill tjäna pengar på att dela med dig av den kunskap du besitter? Då kan det vara dags för dig att starta online kurs. Att bygga sin egen onlineutbildning kan verka komplicerat och utmanande. Men det behöver det faktiskt inte vara.

Enligt vår erfarenhet är den svåraste biten att faktiskt ta steget att börja. Allt som kommer efter det brukar vara hanterbart. För att göra det enklare för dig har vi sammanställt en steg-för-steg-guide som vägleder dig genom processen. Så läs vidare och lär dig hur du kan skapa och sälja din egen kurs.

Vad är en digital utbildning?

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att folk väljer att gå utbildningar och kurser online. Just därför kan det här vara det perfekta tillfället för dig att skapa din egen kurs och sälja den. Vill du se hur en digital kurs kan se ut kan du kolla in vår egen SEO kurs som vi skapat i programmet LearnDash.

En digital kurs brukar ofta bestå av olika moduler. I dessa moduler finns i de flesta fall en blandning av material, som till exempel videor, textfiler och bilder. Syftet är helt enkelt att du på bästa sätt ska kunna dela med dig av din kunskap till andra.

Viktigt att tänka på innan du börjar

 • Undersök om din kunskap är efterfrågad
 • Se till att din kurs löser ett eller flera problem
 • Bestäm en marknadsföringsbudget
 • Det är bra att erbjuda enkel kommunikation med dig som skapare

Fördelar med att starta en online kurs

Det finns många fördelar med att starta online kurs men här är några av de fördelar vi anser vara allra störst:

Passiv inkomst

Vill du skaffa dig en passiv inkomst är ett bra tips att skapa en produkt som du sedan kan sälja på rullande band. En onlinekurs är ett bra alternativ som kan generera en extra inkomst under en längre tid.

Händer som håller massor av pengar

Nå fler människor

En utbildning online kan ge dig chansen att nå ut till fler personer än om du hade suttit och försökt undervisa en handfull kunder samma sak.

Många människor har inte tid eller möjlighet att gå en vanlig utbildning där de måste vara på plats eller ha schemalagda föreläsningar. Då är en onlinekurs ett perfekt alternativ.

Reklam för ditt varumärke

Når du ut till fler människor får du också lite gratis reklam för ditt varumärke. Ju fler du når ut till med din kurs ju fler personer kommer att introduceras till dig och ditt varumärke.

Hur du skapar en digital kurs

1. Förtydliga din idé

Det första steget i din resa till att starta online kurs är att skapa en konkret idé. Vilken kunskap och färdigheter är det du besitter? Vilka av de kunskaperna skulle kunna bilda en intressant kurs?

Har du redan en väldigt tydlig bild av vad du vill att din kurs ska vara är det bara att skriva ner en tydlig förklaring av din idé. Det är bra att ha det på papper så att du kan börja göra upp en plan av ditt innehåll.

2. Gör upp en plan på innehåll

En av de första frågorna du måste ställa dig själv när du ska starta online kurs är “Vad ska man kunna när man gått din kurs?”. Skriv en lista på de kursmål din kurs kommer att innehålla. Det gör det lättare att planera allt innehåll.

Skapa sedan en outline med alla olika ämnen som ska tas upp och strukturera upp det i olika avsnitt/moduler. Se till att hitta en naturlig röd tråd i den ordningen du bestämmer dig för.

Kvinna i svart klänning står vid en digital blackboard med brainstorm anteckningar

3. Ta dig tid och läs på om ämnet

Även om du kan mycket om det ämnet som kursen handlar om så är det alltid bra att lägga undan lite tid till att läsa på om ämnet. Gör en djupdykning för att se om det är något område eller några detaljer som du glömt.

4. Identifiera vad som gör din kurs annorlunda

Inom vissa nischer finns det redan väldigt många olika online kurser. Konkurrensen kan vara hög, och just därför måste du sätta dig och lista ut vad det är som kommer göra din onlinekurs annorlunda. Kanske helst även bättre?

5. Bestäm vilka medier du ska använda

Det finns många olika läromedel att använda sig av. Videor, ljudfiler, PowerPoints, textdokument och bilder. Vi rekommenderar att du använder dig av en bra blandning av dessa.

Att blanda olika typer av medier i en digital kurs gör att du anpassar materialet till fler människor. Alla lär sig inte på samma sätt. Vissa kanske lär sig bäst genom att läsa och vissa genom att lyssna.

6. Använd dig av moduler

Det är nästan aldrig en bra idé att göra en enda lång video med allt ditt material. Då blir det svårt för de som köpt din kurs att förstå strukturen. Det blir även svårare att hitta tillbaka till en specifik del av materialet.

Se därför alltid till att dela upp ditt material i flera moduler. Gör du till exempel en engelska kurs online kan det vara smart att skapa en del som heter Grammatik. Grammatikdelen kan med fördel även vara uppdelad i fler moduler, som till exempel “Nouns”, “Verbs”, “Adjectives”, och “Adverbs”.

7. Skapa ditt material

Nu kommer vi till kanske den mest utmanande delen av att bygga en webbkurs. Att skapa material för en onlinekurs ser självklart väldigt olika ut beroende på preferenser och typ av kurs. Vi vill ändå ge er ett exempel på hur det kan se ut.

Steg 1: Manus

Hur man vill ha sitt manus är väldigt olika från person till person. Inom vissa områden fungerar det bättre att skriva ett ordagrant manus som du håller dig till, men inom andra områden kan det krävas lite mer flexibilitet. Då kan du i stället använda dig av strukturerade stödord.

Steg 2: Filma

När du har ditt manus är det dags att spela in. Om du har möjligheten så rekommenderar vi alltid att du filmar dig själv också och inte bara använder voice-over på en skärminspelning. Det gör att du som skapare känns mer tillgänglig.

Kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt, säger du fel ibland så är det bara att prata runt det. Det gör att det känns mer avslappnat.

Steg 3: Redigera

Redigera och klipp ihop ditt material som du vill ha det enligt de moduler du skapat. Räkna med att det tar lite tid.

Kvinna med brunt hår redigerar film vid ett skrivbord med flera skärmar

Steg 4: Skapa text material

Om du använt PowerPoints eller liknande i din kurs kan du spara ner dem så att de som köper kursen får tillgång till dem. Du kan även sammanfatta dina anteckningar i ett textdokument för de som lär sig bättre genom att läsa på egen hand.

Steg 5: Skapa “Thumbnails”

Skapa frontbilder till varje video du har skapat. Det är bilder som visas innan tittaren startar videon. Du kan antingen ta en vanlig screenshot av videon eller redigera bilden och lägga in text eller symboler som beskriver videons innehåll.

Steg 6: Skriv kursbeskrivning

Skriv en tydlig kursbeskrivning där du förklarar vad kursen innehåller, kursmål, vem du som skapat kursen är och vad du har för meriter. Det ska helt enkelt vara tydligt vad de köper.

Hur du säljer en digital kurs

1. Hitta din målgrupp

Du har förmodligen redan ett ganska bra hum om vilken målgrupp du tror hade haft nytta av din kurs. Det är dock bra att bestämma och skriva ner för att sedan kunna arbeta mer effektivt med att marknadsföra kursen till den målgruppen.

2. Bestäm vart du ska sälja kursen

Det finns många olika sätt att sälja online kurser i Sverige eller utomlands. Två av de vanligaste ställena är antingen att sälja via plattformar för onlinekurser eller att sälja via sin egen hemsida.

Det finns många utbildningsplattformar där du enkelt kan sälja dina kurser. Nackdelen med att använda en sådan plattform är dock att plattformen ofta tar en rätt stor summa pengar för att du ska få sälja på deras hemsida.

Vill du istället behålla alla dina pengar själv fungerar det utmärkt att använda din egen hemsida till att sälja kursen. Det finns flera plugins till WordPress som gör din hemsida till en kursportal. Två exempel som du kan använda är Learndash och MemberPress.

Läs mer: Vi förklarar hur du skapar din egen hemsida och din egen webbshop.

3. Sätt priser

Bestäm dig för hur mycket din kurs ska kosta och vilken prisstruktur du vill använda dig av. De tre vanligaste strukturerna är:

 • Fast kurspris: Väljer du detta alternativ säljer du hela din kurs för en bestämd klumpsumma.
 • Pris per modul: Du kan även välja att sälja din kurs i delar så att kunderna kan välja vilka delar av kursen de vill lägga ner pengar på.
 • Abonnemang: Detta alternativ fungerar bara om du planerar att fortsätta uppdatera kursinnehållet med ny information regelbundet. Du kan skapa en slags community där kunderna drar nytta av att fortsätta prenumerera månad efter månad.

4. Skapa eventuell kampanj

Det är alltid smart att skapa någon slags kampanj när du ska börja sälja din kurs. Det ger dig en anledning att skicka ut annonser med din kampanj och locka till dig nya kunder.

Kampanjen kan vara allt från att erbjuda rabatt till studenter eller än säsongsrabatt som julrea eller black friday rea.

En överfull kundvagn med en massa shoppingvaror i

5. Marknadsför

Med eller utan en kampanj så behöver du i alla fall marknadsföra din kurs. Annars är det svårt att nå ut till folk. De vanligaste sätten att marknadsföra en kurs är, till exempel:

 • E-postmarknadsföring
 • Google Ads
 • Facebook Ads
 • TikTok Ads
 • Skapa eget content på sociala medier
 • Traditionell marknadsföring (tidningar, radio, skyltreklam)

6. Investera i SEO

SEO (Search Engine Optimization) är en process där du optimerar din hemsida för att ranka högre i sökmotorer. Genom att ranka högre kommer du att synas i fler personers sökresultat.

Så om du säljer din kurs på din egen hemsida är det helt klart en värd investering. Oavsett om du vill lära dig att göra det själv eller betala en SEO-specialist som gör det åt dig. 

Viktigt att komma ihåg: Feedback

Även om den största delen av arbetet med att skapa en webbaserad utbildning är gjort när du väl publicerar din kurs och börjar sälja den så är processen inte helt slut där. Du kommer mest troligt att få en del feedback av dina kunder.

Passa då på att ta till dig det dina kunder säger. Det ger dig en chans att göra ditt material bättre. Samla därför in den feedback du får och förbättra ditt innehåll allteftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.