fbpx

Så fungerar affiliate marketing【Guide 2023】

Så fungerar affiliate marketing【Guide 2023】

Vad är affiliate marketing och så fungerar det!

Att gå upp klockan sex på morgonen för att behöva pendla till ett jobb man kanske inte ens tycker om är inget för alla. Med affiliate marketing bestämmer du själv när du vill jobba, och med rätt kunskaper samt hårt slit kan du få en bra inkomst med denna marknadsföringsmetod.

I den här guiden förklarar vi vad affiliate marketing (affiliatemarknadsföring) är, hur det fungerar och vad du behöver göra för att lyckas. Mer specifikt fungerar denna artikel som en komplett resurs för allt som rör affiliate marketing.

 

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är en marknadsföringsmetod där du får ersättning för att du uppmärksammar ett företags varor och/eller tjänster. Målet är att alla ska vinna på det; du får en bra ersättning för ditt jobb och företaget får sälja fler produkter och slipper lägga pengar på traditionell marknadsföring.

Det är både mest vanligt och mest effektivt att man använder sig av en webbsida för att marknadsföra affiliatepartnerns produkter. Dina “sälj” eller “leads” spåras i sin tur med hjälp av affiliatelänkar.

 

Läs mer: Datefeedrs API är populärt bland affiliatemarknadsförare.

 

Så fungerar affiliatemarknadsföring

 1. Du marknadsför produkter och/eller tjänster på din webbsida.
 2. Kunden klickar på en annonslänk som tillhör en produkt.
 3. Kunden vidarebefordras till affiliate-företagets webbsida.
 4. Kunden köper en produkt hos företaget.
 5. Ett affiliatenätverk registrerar köpet, så du får din ersättning.
 6. Företaget bekräftar att köpet gått igenom.
 7. Du får din provision av affiliatenätverket.

 

Notera att du inte behöver gå med i ett affiliatenätverk för att ägna dig åt affiliate marketing, men då affiliatenätverk erbjuder så pass många samarbeten är det en bra idé att gå med i ett sådant.

 

4 tips för att lyckas med affiliate marketing

1. Du behöver en eller flera bra webbsidor

Du kan även ägna dig åt affiliate marketing via e-postlistor och sociala medier, men får att kunna tjäna mycket pengar behövs i regel en webbsida. Notera att vi är experter på att ta fram affiliatewebbsidor som laddar snabbt och konverterar bra. Kontakta oss för mer information.

 

Exempel av olilka layouts på hemsidor

 

 

Läs mer: Du kan få en riktigt snygg och prisvärd affiliatewebbsida genom att låta oss göra en Figma till WordPress-konvertering.

2. Du måste förstå vad du marknadsför

Om du exempelvis marknadsför kosttillskott är det viktigt att du vet vilka kosttillskott som är bra, och hur kosttillskott fungerar. Mer specifikt måste du bidra med ett värde för att få många besökare på din affiliatewebbsida, och om du inte har rätt kunskaper bidrar du inte med något större värde.

 

Om du inte vill skriva dina texter själv kan du anlita en SEO-skribent. Det kostar i regel omkring 75 öre per ord, men i det långa loppet kan det vara värt det.

3. Var inte för “säljig” – var objektiv

Personer som besöker affiliatewebbsidor vill ha expertråd om en specifik produkt, så att överdriva och publicera en massa marknadsföringstermer är en dålig idé. Besökaren vill ha unik, detaljerad och objektiv information som inte kan klassas som ren marknadsföringstext.

 

Om besökaren inte får ta del av texter av bra kvalitet kan du räkna med att hon trycker på bakåtknappen och besöker en annan webbsida i stället.

4. Avsätt tid och sätt upp tydliga mål

Det tar tid att bli stor inom affiliate marketing, så avsätt tid då du oavbrutet kan arbeta med dina affiliatewebbsidor. Att sätta upp tydliga mål som du måste nå inom en viss tidsram är också en bra idé, annars är det lätt att dina affiliate-projekt rinner ut i sanden.

 

Notera även att det tar tid att få en heltidsinkomst via affiliate marketing, så säg inte upp dig från jobbet förrän du vet att du kan försörja dig själv med den inkomst du får via affiliatemarknadsföring.

 

Dessa 3 aktörer inkluderas i affiliate marketing

 1. Företaget som säljer produkter, som till exempel en e-butik.
 2. Publicisten (även kallat affiliates), det vill säga du, som förmedlar kunder till företaget.
 3. Konsumenten, som besöker företaget via dina affiliatelänkar.

 

2 sätt du kan få betalt via affiliate marketing

1.   Du får betalt per försäljning

Det är standard att få en viss procent av försäljningen av en produkt. Det medför att det är viktigt att du får den person som besöker din webbsida att bestämma sig för att köpa produkten du marknadsför. Om besökaren inte köper produkten får du inte heller någon ersättning.

2.   Du får betalt per klick

Det är ovanligt att få betalt för varje kund som klickar på dina affiliatelänkar, men denna ersättningsmodell existerar fortfarande. Företaget betalar i detta fall för att få mer trafik till sin webbsida, utan att kunden behöver handla någonting.

 

Tecknade bilder på människor vid gigantiska sedlar och mynt

 

 

4 fördelar med affiliate marketing

 1. Du behöver inte ha något lager, då du enbart marknadsför produkter.
 2. Du behöver inte erbjuda support, då företaget står för det.
 3. Du kan arbeta var du vill, till exempel hemifrån.
 4. Du får en passiv inkomst, då du tjänar pengar dygnet runt. Detta tack vare din affiliatewebbsida.

 

Svar på vanliga frågor

 

Är affiliate marketing stort i Sverige?

Affiliate marketing är stort i Sverige, då det finns många som använder sig av affiliate marketing för att tjäna pengar. Det finns svenska affiliatemarknadsförare som tjänar mycket pengar på att marknadsföra produkter via webbsidor, vilket är den mest effektiva marknadsföringsmetoden.

Kan jag bli en Amazon affiliate i Sverige?

Du kan bli en affiliate för Amazon i Sverige, genom att marknadsföra produkter på Amazon.se. E-handelsjätten Amazons svenska affiliateprogram ger dig upp till 12 % ersättning, men den exakta ersättningen du får per lead varierar beroende på produktkategori.

Måste jag testa produkter åt företag?

Du behöver inte testa produkter åt företag för att bli framgångsrik inom affiliate marketing, men det är ett stort plus om du gör det. När du testar de produkter du marknadsför får du nämligen viktiga erfarenheter att dela med dig av, vilket besökarna tycker ger dem ett stort värde.

Vad är affiliatelänkar?

En affiliatelänk är en hyperlänk som kontrollerar och registrerar när besökarna klickar på dem. Det är ett måste att ha affiliatelänkar för att få sin ersättning när du arbetar med affiliate marketing. Notera även att du i regel måste uppge för besökarna att din webbsida innehåller affiliatelänkar.

Om du inte gör det kan du bli utsparkad från det samarbetsprogram du deltar i. Så notera att det alltid är best practice att vara transparent och uppge att du får en ersättning när besökarna klickar på dina affiliatelänkar.

Vad betyder affiliate på svenska?

Affiliate betyder samarbetspartner på svenska. Så “Jag är en affiliate hos Netonnet” betyder grovt översatt att “Jag samarbetar med Netonnet då jag är medlem i deras affiliateprogram. De ger mig en ersättning när jag förmedlar kunder åt dem, vilket är någonting vi båda tjänar på.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.