fbpx

Vad är en app egentligen → Vi ger dig alla svar【Guide!】

Vad är en app egentligen → Vi ger dig alla svar【Guide!】

Vad är och hur fungerar en applikation

Många använder sig av appar utan att de ens tänker på det. Om du räknar ut något på kalkylatorn på din iPhone använder du dig av en app, detsamma gäller om du beställer någonting via Amazons svenska applikation.

 

I den här artikeln förklarar vi vad en app är, samt vilka typer av appar det finns. Vi ger dig även konkreta exempel på populära applikationer i slutet av artikeln.

 

Läs mer: Så mycket kostar en app

 

Vad är en app för någonting?

En app, eller applikation är ett mjukvaruprogram som du kan installera och använda dig av på exempelvis din dator, din mobiltelefon eller din surfplatta. Det är vanligt att en applikation har ett smalt användningsområde, som till exempel att du får möjlighet att beställa mat eller skriva meddelanden.

 

Det finns även olika kategorier av appar, som vi talar mer om nedan.

 

3 typer av applikationer

  1. Webb-appar, som i regel är kodade i Javascript, HTML eller CSS. Netflix, Google Drive och Dropbox är tre populära webbaserade applikationer.
  2. “Native”-appar, som är utvecklade för ett specifikt system. Appar som bara kan användas på exempelvis iOS eller Android kallas för Native-appar. Kalkylatorn på en iPhone är en typisk native-applikation.
  3. Hybrid-appar, som fungerar på flera olika plattformar. Hybrid-applikationerna är i regel marginellt sämre optimerade för varje operativsystem, jämfört med native-apparna.

 

Tips: Vi är applikationsutvecklare som utvecklar appar åt dig. Om du är intresserad av att beställa en applikation är du välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri offert.

 

3 exempel på populära applikationer

  1. Microsoft Word, som är en populär ordbehandlare. Denna applikation fungerar på nästan alla enheter inklusive iPhone, iPad, Android, Windows och MacOS.
  2. Adobe Photoshop, som är ett populärt bildbehandlingsprogram. Denna app fungerar på alla stora plattformar, så även i webbläsare.
  3. Facebook Messenger, som är en populär kommunikationsapp. Denna applikation fungerar också på alla stora plattformar, och är kostnadsfri att ladda ner och använda.

 

Svar på vanliga frågor

 

Vilka är det som jobbar med att ta fram appar?

Applikationsutvecklare, UI-designers, mjukvaruingenjörer, supportspecialister, sociala medie-kordinatorer och kommunikationspersonal är typiska yrkeskategorier som utvecklar mobila applikationer. Det är även vanligt att högskolestudenter tar fram appar åt sina praktikföretag.

Var kan jag ladda ner appar?

Det är vanligast att ladda ner applikationer på Microsoft Store (Windows), App Store (iOS) samt Google Play (Android). Utöver det kan du ladda ner applikationer på Amazon App Store, Samsung Galaxy Apps, F-droid, 1Mobile Market, SlideME och Mobango.

Hur utvecklar jag en applikation?

Du kan utveckla en applikation med i princip vilket programmeringsspråk du vill. Applikationer som bara fungerar på iOS utvecklar du i regel i Objekt-C eller Swift. Applikationer som bara fungerar på Android har ofta Java eller Kotlin som programmeringsspråk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.