fbpx

Webbdesign tips → 10 intressanta tips om webbdesign!

Webbdesign tips → 10 intressanta tips om webbdesign!

Snabba och enkla tips om webbdesign

 

Den webbdesign du kommer ha för din hemsida är en väldigt viktigt del för den upplevelse du vill ge besökarna. Däremot kan det ofta vara svårt att veta var man ska börja. För att du ska få en snygg hemsida har vi listat 10 webbdesign-tips som kommer hjälpa dig på vägen.

Två stationära datorer på ett skrivbord med anteckningsblock

 

10 tips om webbdesign

 1. Ha en enkel design som besökarna begriper.
 2. Skapa en mobilanpassad version.
 3. Ha enkel navigation på hemsidan.
 4. Våga låta besökarna scrolla.
 5. Linjera med rutnät när du designar.
 6. Färre färger, låt bilder tala.
 7. Använd rörlig media på din webbsida.
 8. Komprimera bilder du har på hemsidan.
 9. Utgå alltid från målgruppsanpassning.
 10. Uppdatera wordpress och plugins.

 

Nedan pratar vi mer om de tillägg som precis nämnts i större detalj.

 

Lästips: Så mycket kostar en webbutvecklare.

 

 1. Ha en enkel design som besökarna begriper

Keep It Stupid Simple –  KISS, är en vanlig princip bland webbdesigners och innebär att du ska ha enkelhet som målbild. Försök att reducera mängden innehåll för varje sida då det underlättar för besökarna att bearbeta och ta in infon på sidan.

 

För dom flesta företag och dess hemsida handlar det om att på kort tid och utan distraktion leverera den info man vill att besökarna ska ta del av eller leverera den info som besökarna söker efter.

 1. Skapa en mobilanpassad version

Det mobila surfandet har sedan några år tillbaka växt kraftigt och idag får hemsidor överlag mer trafik från mobil kontra datorn. Oavsett om du ska köpa hemsida eller bygga en egen, är det bra att prioritera detta. Det är viktigt att skapa en användarvänlig mobilanpassad hemsida också.

 

 1. Ha en enkel navigation på hemsidan

Detta hör delvis ihop med KISS principen men handlar om att designa så att besökarna både har enkelt att förstå, hitta och återvända. Skapa tydliga menyval och knappar med bra CTR (click-through rate). Undvik att ha för mycket text i den översta menyn (headern) så att fokus ligger på menyn.

 

Du kan testa att använda “sticky meny” som innebär att när en besökare börjar scrolla följer menyraden med. Du kan annars testa att dölja menyn men när besökaren scrollar upp på sidan dyker menyn upp.

 

Anledningen till att man skulle vilja ha en “sticky meny” eller den dolda varianten är för att besökaren slipper att scrolla högst upp på sidan för att hitta menyn.

 

 1. Våga låta besökaren scrolla

Besökare är idag vana att scrolla – som vi diskuterade tidigare är mobilanvändning en del av vår vardag och att scrolla görs överallt nu, från sociala medier som Instagram till digitala tidningar. Våga skapa längre sidor istället för att komprimera ihop allt där all info ska synliggöras på en gång.

 

 1. Linjera med rutnät när du designar

Ett rutnät eller en grid som det även kallas används ofta vid skapandet av hemsidan för att den ska kännas mer strukturerad och flyta på bättre. Allt innehåll styrs av rutnätet där du exempelvis inte kan placera en bild eller text mellan två rutor.

 

Att följa en grid är ett mer logiskt sätt att bygga på än att slumpmässigt placera ut delar. Detta rutnät är såklart inte synligt för besökarna.

Skissblock bredvid en mobil och en penna

 

 1. Färre färger, låt bilderna tala

Skala ner antal färger på hemsidan och använd istället bilder för att ge färg och livlighet. Utnyttja det faktum att besökare gillar att scrolla så använd stora bilder ända ut till kanten av webbläsaren, en så kallad fullbreddsbild. Detta är ett enkelt sätt att hålla hemsidan simpel men energifylld på samma gång.

 

 1. Använd rörlig media på din webbsida

Utöver att du inkluderar bilder på hemsidan är det både trendigt och bra att rotera in videos. Anledningen till att detta är ett effektivt verktyg är för att man kan förmedla känslor och information på ett helt annat sätt.

 

Det visar sig även att videos skapar en djupare beteendeförändring på besökaren i en kombination med text och bilder. Ska man bygga varumärke och skapa lojala besökare/kunder är det alltså värt att rotera in videos.

 

 1. Komprimera bilder du har på hemsidan

Vi vill att hemsidan ska vara snabb och reagera fort, du vill inte ha jobbat hårt för att få in trafik på hemsidan för att dessa personer sedan ska lämna för att hemsidan är långsam. Se därför till att förminska bildernas format för att minska risken för detta.

 

Då det finns många passade WordPress-tillägg för bildkomprimering är det enkelt att fixa detta. I vår artikel bästa wordpress-tillägg kan du se vilka plugin/tillägg som kan vara en fördel att installera för din webbsida.

 

 1. Utgå alltid från målgruppsanpassning

Alla tips du har fått hittills ska ha haft ett utgångsläge och fokus från din målgrupp. Det är viktigt att göra denna analys för att fånga upp dina besökare som du riktar dig till och att designen är anpassad därefter.

 

Målgruppsanpassning kan även påverka kostnaden av hemsidan i längden. Har du inte gjort analysen är du omedveten huruvida besökarna navigerar sig på hemsidan men även om hemsidan tilltalar din målgrupp.

 

Det kommer alltid ske en testfas men du vill inte behöva göra om stora delar av hemsidan på grund av att inte ha gjort målgruppsanalys och en anpassning av designen därefter.

 

Tips: Vi kan skapa en billig hemsida åt dig.

 

 1. Uppdatera WordPress och plugins

Sist men inte minst – se till att hålla WordPress och tillhörande plugins uppdaterade. Glöm inte bort att göra en backup av hemsidan innan du gör uppdateringar. Man vill inte att exempelvis all SEO som investerats ska försvinna bara för att man glömt göra backup

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.