LoopLabz

Så skapar du en webbsida i WordPress → Guide på svenska

Kvinna som stegvis kommer närmare sitt mål genom att sätta upp check-märken på väggen

WordPress-guide: så fungerar WordPress!

Det finns många publiceringsplattformar som både är gratis och lätta att använda sig av. Men ingen av dessa slår WordPress, som är världens största och mest populära content manager systemet.


Faktum är att över hälften av alla webbsidor använder sig av WordPress, så det borde du också göra.


I den här WordPress-guiden på svenska berättar vi först vad WordPress är och därefter hur du kommer igång med WordPress, det vill säga hur du skapar en webbsida med WordPress.


Tips: Av oss kan du få hjälp med WordPress om du har fastnat.

Vad är WordPress?

WordPress är världens bästa publiceringssystem, som du kan skapa och administrera webbsidor med. Detta publiceringssystem är dessutom kostnadsfritt, och vem som helst kan starta en egen blogg med hjälp av WordPress utan att ha några kunskaper om webbdesign eller programmering.


Notera att WordPress sköter backend, det vill säga det som krävs för att du ska kunna publicera nytt material på din sida. Så även frontend, det vill säga designen som besökarna får ta del av när de besöker din webbsida.


7 steg för att skapa en webbsida i WordPress

  1. Skaffa ett webbhotell. Som ser till att din hemsida syns på webben.
  2. Köp ett domännamn. Som exempelvis “minhemsida.se”, som blir din webbsideadress.
  3. Installera WordPress via webbhotellet. Nästan alla webbhotell erbjuder enklicksinstallationer för WordPress som alla behärskar.
  4. Logga in i WordPress. Genom att uppge rätt lösenord och användarnamn.
  5. Ladda upp en logotyp. Som du exempelvis kan skapa via Photoshop.
  6. Installera ett tema och tillägg. För att webbsidan ska se snyggare ut och fungera bättre.
  7. Publicera hur många artiklar du vill på din WordPress-webbsida.

7 webbsidor som du kan skapa med WordPress

  1. En blogg. Där du bland annat kan dela med dig om vad du tycker om saker och ting. På bloggar ser du i regel det senast publicerade innehållet först, närmare bestämt längst upp på webbsidan.
  2. En e-butik, där du kan sälja produkter. Det finns många bra WordPress-tillägg som du kan använda dig av för att skapa en snygg och begriplig e-butik.
  3. En företags-webbsida, där du marknadsför ditt företag. Via dessa webbsidor kan potentiella kunder kontakta ditt företag och exempelvis be om offerter eller boka in ett möte.
  4. En portfolio-webbsida, där du kan visa upp vad du kan. Det är vanligt att exempelvis webbdesigners, modeller eller konstnärer väljer att skapa en portfolio-sajt, för att kunna marknadsföra sig själva med snygga bilder.
  5. Ett webbforum, där besökarna kan diskutera med varandra. Det finns många forum som är byggda med hjälp av WordPress, och är såväl snabbladdade som säkra.
  6. En affiliatewebbsida, där du marknadsför produkter. Att få betalt för att marknadsföra produkter är populärt, och en WordPress-webbsida passar perfekt för ändamålet.
  7. En utbildningssida, där du säljer e-utbildningar. Att sälja kurser är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på, och det finns många WordPress-tillägg som ordnar den funktionaliteten.

10 anledningar till att du ska välja WordPress

  1. Det är enkelt att komma igång. Du behöver inte ha några kunskaper om att koda, och det är enkelt att publicera såväl artiklar som bilder.
  2. Det är gratis. Att ladda ner och installera WordPress kostar ingenting.
  3. Det är flexibelt. Du kan bygga vilken webbsida du vill, men notera att det är en bra idé att köpa en webbsida av oss. Även om det inte är en nödvändighet att själv koda fram en WordPress-hemsida, blir webbsidan mycket bättre om du överlåter de svåraste uppgifterna till oss.
  4. Det är begripligt. Att publicera en artikel i WordPress är lika lätt som att skriva ett dokument i Microsoft Word, och trycka på spara.
  5. Det är byggt på öppen källkod. Vilket innebär att tusentals volontärer ständigt kan förbättra WordPress, och det tjänar alla på.
  6. Det finns många teman. Det vill säga färdiga mallar, som gör att du får en snygg webbsida med bara ett klick.
  7. Det finns många bra tillägg. Som exempelvis SEO-plugin och tillägg som optimerar dina bilder. Notera att vi kan utveckla WP-plugins till dig, som är bättre än de standard-tillägg som finns i WordPress-butiken.
  8. Det är en säker plattform. Inget mjukvaruprogram är 100 % säkert, men då många personer samarbetar för att göra WordPress säkrare finns det inget publiceringssystem som är säkrare än WP.
  9. Det är lätt att få hjälp. WordPress Sverige är den största svenska intressegruppen för WordPress. Där kan du bland annat lära dig mer om WordPress, och på det officiella WordPress-forumet kan du få hjälp av såväl utvecklare som entusiaster som själva använder WordPress.
  10. Gratis uppdateringar. När du väl installerat ett tema eller ett tillägg inkluderas alltid kostnadsfria uppdateringar. Du kan även välja att installera nya uppdateringar per automatik, vilket vi rekommenderar då det medför att din webbsida blir säkrare.

Vem använder WordPress?

Det finns ingen speciell kategori av företag eller personer som använder sig av WordPress, då detta publiceringssystem passar för precis alla. Bland de största företagen som använder sig av WordPress hittar du bland annat Disney, Spotify och Airbnb, så du är i gott sällskap som WordPress-användare.

WordPress.com vs. WordPress.org

WordPress.com är en kostnadsfri publiceringsplattform där du vare sig behöver köpa webhosting eller domännamn, då det inkluderas gratis. Ditt domännamn inkluderar dock “Wordpress”, som i kallesbilblogg.wordpress.com. Det går även att uppgradera sitt WordPress.com-paket.


Om du gör så får du bland annat mer lagring samt ett SEO-paket som är relativt kraftfullt. Men notera att vi inte rekommenderar WordPress.com, då gratisversionen där är allt för mager och reklam visas som moderföretaget automatiskt tjänar pengar på, men inte du.


WordPress.org är också gratis att såväl installera som att använda sig av. Vi rekommenderar att du använder dig av WordPress.org. Främst då det är mest flexibelt, men även då du får full kontroll över hela webbsidan och hostingmiljön.


Notera att du behöver betala för webhosting och domännamn, som kostar från cirka 700 kronor per år. Du får mycket mer för pengarna om du kör på WordPress.org, som vi rekommenderar helhjärtat.


Svar på vanligt ställda frågor

Är det svårt att bygga en webbsida i WordPress?

Det är enkelt att komma igång med WordPress, men om det är svårt eller inte är subjektivt. Det är lätt att skapa en WordPress-webbsida som ser bra ut, men att få din WordPress-hemsida att se stilren ut samt att fungera perfekt kräver erfarenhet och talang. Vi hjälper dig gärna med det.

Hur lång tid tar det att göra en hemsida i WordPress?

Om du redan har webbhosting och ett domännamn tar det bara någon minut att installera WordPress på ditt webbhotell. Att göra de viktigaste grundinställningarna som att ladda upp hemsidelogotypen och justera framsidan och delsidorna tar i regel cirka en till två timmar.

Behöver jag en guide för att skapa en hemsida med WordPress?

Du behöver i regel inte någon guide, då installationsförloppet är enkelt att förstå sig på. Det företag som du köpt ditt webbhotell hos hjälper dig i regel om du fastnar, så att följa en guide är sällan nödvändigt. Du kan alltid kontakta oss om du har problem, eller undrar över någonting som rör WordPress.

Felicia Forsgren

Felicia Forsgren

Leder projekt inom utveckling av webb & mobilapplikationer samt SEO på LoopLabz. Vill du komma i kontakt med mig? Maila Felicia@looplabz.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

BERÄTTA FÖR OSS OM DITT PROJEKT

Looplabz