fbpx

Så skapar du en hemsida → WordPress guide på svenska

Så skapar du en hemsida → WordPress guide på svenska

WordPress guide: Så fungerar WordPress!

Det finns många publiceringsplattformar som både är gratis och användarvänliga. Men ingen av dessa kan jämföra sig med WordPress. Programmet klassas som världens största och mest populära blogg- och innehållshanteringssystem (content management system). Det används även av över hälften av alla hemsidor som finns.

 

I vår WordPress guide på svenska förklarar vi både vad WordPress är och hur du kan komma igång och skapa en hemsida med WordPress. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta!

 

Tips: Behöver du hjälp med din WordPress sida? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Vad är WordPress?

WordPress är världens främsta publiceringssystem. Med hjälp av programmet kan du skapa och administrera hemsidor. Detta publiceringssystem är dessutom kostnadsfritt och lätt att använda. Vilket innebär att vem som helst kan starta en egen blogg eller hemsida med hjälp av WordPress. Utan att ha några kunskaper om webbdesign eller programmering.

 

Notera att WordPress sköter backend, det vill säga det som krävs för att du ska kunna publicera nytt material på din sida. De sköter även frontend, det vill säga designen som besökarna får ta del av när de besöker din webbsida.

En screenshot från wordpress startsida och hur det ser ut när man loggat in på wordpress

 

7 steg för att skapa en hemsida i WordPress

I den här delen av vår WordPress guide förklarar vi i sju steg vad du behöver göra för att kunna bygga din hemsida i WordPress. 

1. Skaffa ett webbhotell

Ett webbhotell krävs för att kunna lagra din hemsida. Så undersök vilket webbhotell du skulle vilja ha som “host” för din hemsida och registrera dig där. Viktiga saker att tänka på när du väljer webbhotell är att:

  • Det inte begränsar WordPress funktionerna du behöver
  • Det har automatisk backup
  • Det har bra kundservice

2. Köp ett domännamn

Du kan hitta ett bra domännamn direkt genom webbhotellet. Där kan du ange den domän du önskar ha och se om den finns tillgänglig. Till exempel “minhemsida.se”, som då blir din hemsidas adress. Tänk på att den domän du köper helst ska spegla det innehåll du vill ha på hemsidan eller det företag du har. 

3. Koppla ihop WordPress till webbhotellet:

När du köpt en domän är det dags att installera WordPress. Det gör du genom webbhotellet. Nästan alla webbhotell erbjuder “1- klicksinstallation” för WordPress, vilket gör det enkelt och snabbt.

4. Logga in i WordPress

När du installerar WordPress får du även skapa ett konto med användarnamn och lösenord. När allt är installerat är det bara att logga in.

5. Ladda upp en logotyp

En logotyp (eller logga) är viktigt att inkludera när du ska göra en hemsida i WordPress. Logotypen bör vara din företagslogga eller något som representerar ditt varumärke. Det ska helst sitta i det övre vänstra hörnet då det är dit människor tittar först.

6. Installera ett tema och tillägg

Ett WordPress tema är det som påverkar hur din hemsida ser ut. Det finns färdigdesignade teman med olika funktioner, så välj det som passar bäst för dig. Vi rekommenderar att lägga ner några kronor på att få ett riktigt bra tema. Just för att webbsidan ska se snyggare ut och fungera bättre.

7. Börja publicera på din WordPress-webbsida.

När du har utfört alla de stegen vi nämnt ovan är det dags att börja publicera innehåll till din WordPress hemsida. Du kan skapa både sidor och inlägg. Sidor är t.ex. Startsida, Kontakta oss eller sidor med produkter och tjänster. Inlägg är mer bloggliknande inlägg som kan kategoriseras. 

 

7 hemsidor som du kan skapa med WordPress

  1. En blogg: Där du bland annat kan dela med dig om dina åsikter eller synpunkter. På bloggar ser du i regel det senast publicerade innehållet först. Närmare bestämt längst upp på hemsidan.
  2. En e-handel: Perfekt för dig som vill sälja produkter. Det finns många bra WordPress-tillägg som du kan använda dig av för att skapa en snygg och användarvänlig e-handel.
  3. En företags-webbsida: En hemsida där du marknadsför ditt företag är viktigt att ha. Via en sådan hemsida kan potentiella kunder kontakta ditt företag och t.ex. be om offerter eller boka in ett möte.
  4. En portfolio-hemsida: En hemsida där du kan visa upp din portfolio. Det är vanligt att exempelvis webbdesigners, modeller, fotografer eller konstnärer väljer att skapa en portfolio-sajt. Just för att kunna marknadsföra sig själva.
  5. Ett webbforum: En plats där besökare kan diskutera med varandra. Det finns många forum som är byggda med hjälp av WordPress. Dessa har då både hög prestanda och hög säkerhet.
  6. En affiliate-hemsida: Där du kan marknadsföra produkter. Att få betalt för att marknadsföra produkter är väldigt populärt och en WordPress hemsida fungerar utmärkt för en affiliate-sajt.
  7. En utbildningssida: En sida där du säljer e-utbildningar. Att sälja kurser är ett utmärkt sätt att tjäna pengar på och det finns många WordPress-tillägg som har användbara funktioner för just det. 
En screenshot som visar fördelar med att ha en wordpress hemsida. Nämligen: Anpassningsbar design, SEO-anpassat, Responsiv webbplats för mobil, Hög prestanda, Hantera när du är på språng, Hög säkerhet, Kraftfull hantering av media, Enkelt och åtkomligt

Vem använder WordPress?

Det finns ingen speciell kategori av företag eller personer som använder sig av WordPress, då detta publiceringssystem passar för alla. Bland de största företagen som använder sig av WordPress hittar du bland annat Disney, Spotify och Airbnb. Med andra ord är du är i gott sällskap som WordPress-användare.

WordPress.com vs. WordPress.org

WordPress.com är en kostnadsfri publiceringsplattform där du vare sig behöver köpa webbhotell eller domännamn. Det inkluderas i stället gratis. Ditt domännamn kommer dock att inkludera “Wordpress” i adressen. T.ex. “kallesbilblogg.wordpress.com”.

 

Det finns olika paket att välja mellan som inkluderar olika mycket lagring och SEO-tillägg som är relativt bra. Vi rekommenderar dock inte WordPress.com, då gratisversionen inte inkluderar tillräckligt med funktioner. Det visas även reklam på din hemsida som du inte ens kommer tjäna pengar på.

 

WordPress.org är också gratis att både installera och att använda sig av. Vi rekommenderar att du använder dig av WordPress.org. Främst dör att det är mest flexibelt, men även för att du får full kontroll över hela hemsidan och hostingmiljön.

 

Vill du skapa en bra hemsida med WordPress.org behöver du betala för webbhotell och domännamn. Det kan kosta från ca 700 kronor per år. Dock får du mycket mer för pengarna om du kör på WordPress.org. 

 

Svar på vanliga frågor

Är det svårt att bygga en hemsida i WordPress?

Det är enkelt att komma igång med WordPress, men om det är svårt eller inte är subjektivt. Det är lätt att skapa en WordPress-webbsida som ser bra ut, men att få din WordPress-hemsida att se stilren ut samt att fungera perfekt kräver erfarenhet och talang. Vi hjälper dig gärna med det.

Hur lång tid tar det att göra en hemsida i WordPress?

Om du redan har webbhotell och ett domännamn tar det bara någon minut att installera WordPress på ditt webbhotell. Att göra de viktigaste grundinställningarna som att ladda upp hemsidelogotypen och justera startsidan och delsidorna tar i regel cirka en till två timmar.

Behöver jag en guide för att skapa en hemsida med WordPress?

Du behöver i regel inte någon WordPress guide, då installationsförloppet är enkelt att förstå sig på. Det företag som du köpt ditt webbhotell hos hjälper dig oftast om du fastnar. Du kan alltid kontakta oss om du har problem, eller undrar över någonting som rör WordPress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.