fbpx

De 25 bästa WordPress-tilläggen år 2023 [Heltäckande guide!]

De 25 bästa WordPress-tilläggen år 2023 [Heltäckande guide!]

Bästa plugins och tillägg för WordPress

I WordPress officiella tilläggsbibliotek finns det över 58 000 plugins. Med så många tillägg att välja på kan det vara svårt att hitta tillägg som är värda att installera på din webbsida.

 

För att du ska slippa söka runt på nätet efter de bästa WordPress-tilläggen har vi sammanställt en lista nedan, där vi presenterar de 25 bästa WordPress-tilläggen som vi tror passar för din webbsida.

 

Notera att vi kan hjälpa dig med utveckling av WordPress-plugin, om du vill ha tillägg som är skräddarsydda för din WordPress-webbsida.

De 25 bästa tilläggen för WordPress

  1. Yoast SEO, som hjälper dig med sökmotoroptimeringen.
  2. Akismet, som skyddar din sida mot spam.
  3. WP Rocket, som gör att din webbsida laddas snabbare.
  4. Imagify, som förminskar bildstorleken för dina uppladdade bilder.
  5. Social Warfare, låter besökarna dela inlägg på sociala medie-sajter.
  6. Rank Math, som Yoast men du får fler kostnadsfria funktioner.
  7. TablePress, låter dig skapa snygga tabeller.
  8. Duplicator, som du kan klona hela din webbsida med.
  9. Elementor, en sidbyggare som låter dig ändra sidans design.
  10. iThemes Security, som skyddar din sida mot malware och virus.
  11. UpdraftPlus, som du kan säkerhetskopiera din sida med.
  12. Monster Insights, gör att du kan se hur många som besökt din sida.
  13. Yoast Duplicate Post, som du kan klona inlägg med.
  14. Mailchimp, som hjälper dig med e-postmarknadsföringen.
  15. Regenerate Thumbnails, som ändrar storlek på dina bilder.
  16. Ultimate Addons for Gutenberg, ger dig fler byggblock.
  17. Really Simple SSL, gör din webbsida säkrare.
  18. Jetpack, som är ett bra allt i allo-tillägg.
  19. LiteSpeed, som gör att din sida laddas snabbare.
  20. WordFence, ett antivirusprogram för din WordPress-sida.
  21. WooCommerce, med bra funktioner för e-butiker.
  22. BBPress, hjälper dig skapa ett forum i WordPress.
  23. Smush, som komprimerar dina uppladdade bilder.
  24. Contact form 7, perfekt för att skapa kontaktformulär.
  25. GOTMLS, som skyddar din webbsida mot virus.

 

Nedan pratar vi mer om de tillägg som precis nämnts i större detalj.

  1. Yoast SEO – perfekt för sökmotoroptimering

Yoast SEO är världens mest populära sökmotoroptimerings-tillägg för WordPress. Med detta tillägg kan du bland annat skapa en sidkarta (sitemap) som gör att Google hittar din sida på ett enklare sätt. Du kan även ändra metabeskrivningar, och se hur ofta du ska använda ett specifikt nyckelord i löpande text.

Det är gratis att ladda ner Yoast SEO, men om du vill ha tillgång till alla funktioner måste du köpa premiumversionen för cirka 650 kr.

En screenshot från Yoast SEO for everyone's hemsida

  1. Akismet – gör din webbsida säkrare

Om du inte har ett bra säkerhetsprogram för WordPress blir inläggens kommentarsfält och din inkorg snabbt sprängfyllda med skräpkommentarer från bottar. Akismet filtrerar bort alla skräpkommentarer utan att du behöver göra någonting, och detta tillägg är gratis för privat bruk.

Om du har ett företag och vill använda Akismet kostar det cirka 350 kr/år.

En screenshot från Akisment's hemsida

  1. WP Rocket – gör din webbsida snyggare

Det är gratis att ladda ner WP Rocket, som bland annat minifierar HTML, CSS och JavaScript. Mer specifikt ser detta tillägg till att din webbsida laddas snabbare, utan att du behöver lägga mer än cirka 5 minuter på att konfigurera inställningarna. Premiumversionen av WP Rocket, med mer avancerad funktionalitet kostar från cirka 380 kr/år.

  1. Imagify – komprimerar bilder

Imagify är ett gratis-tillägg för WordPress som ser till att de bilder du laddar upp tar mindre plats och därmed laddas snabbare. Med Imagify slipper du använda dig av Photoshop och det programmets ”Save for web”-funktion, då alla bilder som du laddar upp komprimeras per automatik.

Som tilläggsskaparna själva skriver på sin webbsida måste du betala cirka 80 kr/mån för att få komprimera hur många bilder du vill.

Om du inte vill betala för att använda premiumversionen får du komprimera bilder med en sammanlagd storlek på maximalt 20 MB månatligen. När den gränsen nåtts måste du vänta tills nästa månadsskifte innan du återigen kan komprimera bilder med Imagify.

En screenshot från Imagify's egen hemsida

  1. Social Warfare – kopplar samman din sida med sociala nätverk

Social Warfare är ett WordPress-tillägg som lägger till delningsknappar, så att besökarna kan dela dina inlägg på bland annat Facebook, Twitter och Instagram.

Med gratisversionen av Social Warfare kan du koppla samman sin webbsida med fem sociala medie-tjänster, men om du vill ha fler funktioner och möjlighet att koppla samman fler sociala medie-nätverk måste du betala cirka 250 kr/år.

Screenshot från Social Warfare's egen hemsida

  1. Rank Math – ett perfekt plugin för sökmotoroptimering

Rank Math fungerar ungefär som Yoast, bortsett att fler funktioner inkluderas redan från start i gratisversionen av programmet.

Du kan bland annat göra ändringar i htaccess-filen och lägga till alt-texter (beskrivande texter) per automatik för de bilder som laddas upp med detta tillägg. När man inte är störst måste man vara bäst, verkar Rank Maths måtto vara.

  1. TablePress – skapa tabeller via ett snyggt gränssnitt

Med TablePress kan du skapa tabeller utan att behöva koda, i ett gränssnitt som påminner om det som Microsoft Excel har. Det är även enkelt att lägga in bilder i tabellerna, och så även länkar. Att få TablePress-tabeller responsiva för mobil och surfplatta är lite av en utmaning, men med rätt kunskaper kan du lösa det med.

Vi hjälper dig gärna om du behöver assistans med att skapa responsiva tabeller, eller om du behöver mer allmän hjälp med WordPress.

Screenshot från TablePress egen hemsida

  1. Duplicator – klonar din webbsida

Duplicator kopierar din WordPress-webbsidas databas och alla övriga filer med ett klick. När du har en kopia av hela din webbsida är det enkelt att antingen flytta den till ett annat webbhotell, eller behålla samtliga filer på datorn som en extern backup av din webbsida.

Notera att du måste betala cirka 500 kr för premiumversionen om du har en webbsida med många filer (tex. bilder) och en stor databas. Många tycker att Duplicator är värd pengarna, då det är krångligt att flytta över webbsidor eller ta backup av webbsidor manuellt, via exempelvis en FTP-klient.

  1. Elementor – världens bästa sidbyggare

Det är fullt möjligt att göra en sida man är nöjd med via Elementor, men en hel del övning krävs innan man behärskar alla viktiga byggblock. Med Elementor kan du bland annat skapa webbsidans header (menyn längst upp) och footer (menyn längst ner), så även knappar, tabeller och avancerade bildspel.

Att köpa en webbsida som utvecklats i Elementor är också en bra idé, för då slipper du designa själv medan du enkelt kan göra ändringar i designen i efterhand.

Screenshot från Elementors egen hemsida

  1. iThemes Security – Håller borta virus och malware

Med iThemes Security får du ett bra skydd mot hackers, virus, malware och elaka bottar. I den kostnadsfria versionen inkluderas en stor databas som skyddar dig mot skadlig kod, men för att få mer avancerad funktionalitet måste du betala cirka 650 kr per år.

Screenshot från IThemes Security Pro's hemsida

  1. UpDraft Plus – tar en backup på hela din sida

UpDraft Plus låter dig säkerhetskopiera hela din webbsida per automatik, så om någonting skulle gå fel, då trycker du bara på en knapp för att återställa hela webbsidan till ett tidigare skede. Det finns webbhotell som erbjuder denna funktionalitet, men det är alltid en bra idé att säkerhetskopiera sina sidor själv.

Basversionen av UpDraft Plus är gratis, men om du vill ha möjlighet att till exempel kunna säkerhetskopiera hela servermiljön med många webbsidor, måste du betala cirka 380 kr/år.

Screenshot från UpDraft Plus egen hemsida

  1. Monster Insights – ger dig värdefull statistik

Du kan enkelt koppla ditt Google Analytics-konto till Monster Insights, för att därefter få besökarstatistik direkt i WordPress-gränssnittet. Med gratisversionen av Monster Insights kan du se hur många personer som valt att besöka din webbsida, både just nu och historiskt sett.

För att kunna få mer avancerad statistik om exempelvis vilka delsidor som är mest populära, och var trafiken kommer ifrån (tex. från Google/från en länk hos en annan webbsida), måste du betala en årlig avgift på från cirka 750 kr.

  1. Yoast Duplicate Post – klonar sidor på din webbplats

Med Yoast Duplicate Post kan du klona både inlägg och sidor med ett enkelt knapptryck. Även om du förmodligen inte behöver använda detta tillägg dagligen, är det bra att ha när du exempelvis har beställt en snygg webbsida och behöver ha samma design på flera ställen.

En perfekt produktsida kan därmed klonas, och bli till ytterligare en perfekt produktsida. Allt du behöver ändra på är texten, då designen blir identisk tack vare detta tillägg.

Screenshot från Yoast SEO for everyone's hemsida

  1. Mailchimp for WordPress – gratis e-postmarknadsföring

Mailchimp for WordPress är en perfekt applikation för alla som vill komma igång med e-postmarknadsföring på ett riskfritt sätt. Med gratisversionen av tillägget kan du lägga till en ruta som ber dina besökare prenumerera på ditt nyhetsbrev.

Det är kostnadsfritt att skicka ut e-postmarknadsföring till upp till 2 000 personer, men då visas även en Mailchimp-logga som du inte kan ta bort i alla e-postutskick.

För att kunna nå ut till fler personer och slippa sponsorloggan måste du betala för premiumversionen, som kostar från cirka 600 kr/år.

Läs mer: Lär dig mer om hur WordPress fungerar i vår guide för WordPress.

Screenshot från mailchimps hemsida

  1. Regenerate Thumbnails – återskapar bilder 

När du ändrar design på din WordPress-webbsida kan dina utvalda bilder (featured images) behöva återskapas i ett nytt format. Bilder som inte har återskapats i rätt format kan inte visas upp på kategorisidorna, och då får besökarna snällt titta på en tom ruta i stället för en tumnagelbild som visar vad artikeln handlar om.

Med Regenerate Thumbnails kan du återskapa alla bilder per automatik. Om du har många utvalda bilder på din webbsida tar det cirka 30 minuter innan tillägget skapat nya tumnaglar. Du behöver bara trycka på en knapp, sen sköter tillägget resten då det vet om vilka nya bildupplösningar som behövs.

Regenerate Thumbnails är gratis och har ingen premiumversion.

Screenshot från regenerate thumbnails egen hemsida

  1. Ultimate Addons for Gutenberg – ger dig gratis byggblock

I den vanliga Gutenberg-editorn för WordPress inkluderas 60 gratis byggblock, som bland annat innefattar ett block för bildspel och ett block för att skapa ett extra mellanrum på en sida.

Med Ultimate Addons for Gutenberg får du 26 ytterligare block, som är mer tekniskt avancerade än de byggblock som WordPress inkluderar från start.

  1. Really simple SSL – ser till att din sida krypteras

Webbsidor som inte har ett giltigt SSL-certifikat klassas som osäkra av Google, och som en konsekvens av det blir de sidorna mindre synliga bland sökmotorernas resultatsidor. Simple SSL ser till att alla besökare alltid besöker HTTPS-versionen av din webbsida, och inte HTTP-versionen som i sin tur inte är krypterad.

Notera att du inte kan installera ett SSL-certifikat med hjälp av detta tillägg, för det måste du göra via din webbhotellsleverantör.

  1. Jetpack – många tillägg samlade i ett paket

Jetpack är ett samlingstillägg där du bland annat kan aktivera delningsknappar för sociala medie-tjänster, och ett snyggt kommentarsfält som ersätter det lite enkla kommentarsfältet som alla WordPress-webbsidor har från start.

Men det finns en stor nackdel. Det här tillägget kräver mycket resurser, vilket medför att din webbsida inte laddas lika fort som tidigare.

Tillägg som avaktiverar delar av den funktionalitet som Jetpack erbjuder finns, men de uppdateras sällan vilket leder till säkerhetsproblematik. Om du har resursstark, det vill säga snabb webbhosting som klarar av att bära ett så här pass tungt tillägg är Jetpack ett bra val.

  1. LiteSpeed – optimerar din webbsida kostnadsfritt

LiteSpeed är ett kostnadsfritt WordPress-tillägg som sköter all optimering åt dig. För att nämna några exempel optimerar tillägget dina bilder, och det effektiviserar även koden för din webbsida så att laddningstiden minskar. Notera att du måste drifta din webbsida på en server med stöd för LiteSpeed för att tillägget ska fungera optimalt.

Inleed och Hostinger är två webbhotellsleverantörer som erbjuder kostnadsfritt stöd för LiteSpeed.

En screenshot från LiteSpeeds egen hemsida

  1. WordFence – ett antivirusprogram för WordPress

Med WordFence skyddar du din webbsida mot bland annat virus, bottar och malware. Pluginet söker automatiskt efter skadlig kod, och övervakar dessutom alla mätvärden så du blir varnat i god tid om någonting inte står rätt till. Premiumversionen av WordFence kostar cirka 750 kr/år, men många tycker att gratisversionen är bra nog.

  1. WooCommerce – ett kraftfullt tillägg för e-butiker

Ungefär 30 % av alla webbutiker drivs med hjälp av WooCommerce, som är ett nybörjarvänligt tillägg som är lätt att installera och konfigurera. Utöver detta är WooCommerce ett gratis WordPress-tillägg, även om mer nischade del-tillägg med mer avancerad funktionalitet kostar pengar.

Notera att det kan vara svårt att anpassa WooCommerce på ett snyggt och effektivt sätt, så vi hjälper dig gärna med den uppgiften.

Screenshot från WooCommerce egen hemsida

  1. BBPress – låter dig skapa ett användarforum på din webbsida

Med BBPress kan du skapa ett användarforum, där dina besökare kan hjälpa varandra och diskutera med varandra. Tillägget är gratis, men du behöver avancerade kunskaper inom webbdesign för att få forumet att se snyggt och användarvänligt ut.

  1. Smush – som komprimerar dina bilder

Pluginet Smush är ett kraftfullt optimerings-tillägg som ser till att dina bilder laddas snabbare på din webbsida. Smush kan komprimera alla dina bilder så fort de laddas upp, men du kan även välja att tillägget sköter den uppgiften inom ett intervall som du själv bestämmer.

Tillägget optimerar dina bilder på ett effektivt sätt, men för att få den bästa kompressionen måste du betala en årsavgift på cirka 450 kr. Om du driftar din webbsida på en server med stöd för LiteSpeed är det bättre att du ger det tillägget den här uppgiften.

Screenshot från Smush egen hemsida

  1. Contact form 7 – skapa ett kontaktformulär på 5 minuter

Med Contact form 7 är det enkelt att skapa ett kontaktformulär. Du uppger vilken e-postadress meddelandet ska skickas till, och lägger till fält där besökaren kan uppge sitt namn, sin e-postadress samt kan skriva ett meddelande. Sen är det klart. Notera även att det är mycket enkelt att översätta alla viktiga fält till svenska.

Screenshot från Contact from 7's egen hemsida

  1. GOTMLS – ett kostnadsfritt antivirus-plugin

iThemes Security och WordFence tar betalt för sina premiumversioner. Det gör även GOTMLS, men här får gratisanvändare i princip samma goda skydd som användare som betalar för sig. Get Off Those Maliciously Loaded Scripts, som tillägget heter när du benar ut förkortningen, ger dig en kostnadsfri licensnyckel som du kan använda för att ta bort skadlig kod från din webbsida.

Premiumversionen är din för en engångskostnad på 250 kr, och med en sådan slipper du uppdatera virus- och scriptdatabasen manuellt. Att köpa premiumversionen är långt ifrån nödvändigt, men vi rekommenderar att du gör det för att stödja utvecklaren.

Screenshot från GOTMLS egen hemsida

Svar på vanliga frågor

Vad kostar ett bra tillägg för bildkomprimering i WordPress?

Ett tillägg som komprimerar de bilder du laddar upp på din WordPress-webbsida kostar i regel mellan 400 och 600 kr per år. Du behöver dock inte köpa premiumversionen av komprimeringstilläggen om du har en mindre webbsida, med relativt få bilder som ska komprimeras.

Notera att LiteSpeed-tillägget komprimerar dina bilder kostnadsfritt, om den servermiljö som du driftar din webbsida i ger stöd för det tillägget.

Hur många WordPress-tillägg behöver jag?

Mindre webbsidor har i regel cirka 5 till 10 tillägg, medan större webbsidor med avancerade funktioner ofta har över 15 tillägg. Tänk på att du bara behöver ett tillägg för en funktion, det vill säga ett antivirustillägg och ett komprimeringstillägg för bilder och så vidare.

Vad kostar ett bra tillägg för e-postmarknadsföring?

Mailchimp, som är ett bra tillägg för e-postmarknadsföring kostar 600 kronor per år. Du kan välja att använda gratisversionen av Mailchimp, men då går du miste om funktioner som färdigkonfigurerade mallar och möjlighet att skicka ut e-postmeddelanden till hur många prenumeranter du vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.