fbpx

Så Skapar Du Ett Facebook Business Manager-Konto【Guide!】

Så Skapar Du Ett Facebook Business Manager-Konto【Guide!】

Vad är Facebook Business Manager

Facebook Business Manager är ett verktyg som hjälper företag att hantera sin närvaro på Facebook och Instagram som båda är en del av Meta. Det är en plats för att spåra dina Facebook-annonser med detaljerade rapporter som visar hur effektiva de är.

 

Några fördelar med Facebook Business Manager:

  • Du kan separera alla företagsaktiviteter från din personliga profil. På så vis riskerar du inte att råka publicera på fel ställe eller bli distraherad av annat när du jobbar.
  • Du får möjlighet till att publicera innehåll, skapa annonser och spåra resultat på ett och samma ställe.
  • Det tillåter dig att ge access till bland annat partners och byråer utan att du behöver ge dem äganderätt.
  • Även om du behöver koppla ditt privata Facebook-konto med Facebook Business Manager för att bekräfta din identitet så kommer dina kollegor aldrig kunna se din privata information.

 

Meta själva säger att: “Business Manager hjälper annonsörer att integrera marknadsföringsinsatser på Facebook i hela sitt företag och med externa partner”. Sammanfattat är det ett värdefullt verktyg för företag av alla storlekar som vill maximera sin närvaro på världens största sociala medieplattform.

 

I vår guide kommer vi att gå igenom Facebook Business Manager på svenska, om du har ett konto på engelska kommer det vara samma princip och knapparna kommer sitta på samma ställen.

 

Läs mer: Det här är ROAS och så räknar du ut det.

 

Skapa Facebook Business Manager-konto

1. Logga in

För att kunna skapa ett Facebook Business Manager-konto så behöver du ha en privat Facebookprofil. Därifrån går du till länken business.facebook.com och klickar på “Skapa konto”.

 

Screenshot av startsidan på Facebook business manager

 

2. Skriv in relevant information

Därefter kommer det upp ett fönster som ber dig fylla i företagsnamn, ditt för- och efternamn samt din jobbmail. Klicka på “Skicka”.

 

Screenshot av hur du skapar konto på Business manager

 

3. Lägg till din företagssida i Facebook Business Manager

Har du redan skapat en företagssida så kommer den synas i menyn till vänster, annars klickar du på “Skapa en företagsida”.

 

Screenshot på steg för att lägga till företagskonto i Facebook

 

Klicka på “Facebook-sida”. Du får då upp följande:

 

Screenshot  på nästa steg för att skapa en företagssida

 

I det här steget kan du göra flera olika val. Du kan antingen skapa en helt ny företagssida eller flytta en befintlig sida till ditt företagskonto. Om du hanterar Facebook-sidor för kunder eller andra företag kan du också använda Business Manager för att begära åtkomst till någon annans sida.

 

På så sätt får du full kontroll över sidan, inklusive möjligheten att publicera innehåll på sidan, skapa annonser och visa resultat. Detta är ett bra verktyg om du driver eller jobbar för en byrå som sköter annonsering åt kunder.

 

Är du redan administratör för en sida eller väljer att skapa en helt ny så kommer du att bli godkänd direkt, och ber du om åtkomst till att få dela en Facebook-sida så kommer en förfrågan att skickas till den administratören som måste godkänna dig.

 

Lägg till annonskonto

Nu är du redo att skapa eller begära åtkomst till ett annonskonto på din företagssida.

 

Välj “Företagsresurser” → “Annonskonton” → “Lägg till resurser

 

Screenshot med sidan där du lägger till annonskonto

 

Du får upp följande meny, välj då “Annonsering” i dropdownmenyn.

 

Screenshot av Dropdown meny med "Annonsering" markerat

 

Klicka därefter på “Annonskonto”. Du får då upp detta:

 

 

Screenshot på alternativ "Skapa ett nytt annonskonto"

Något som är värt att notera är att du inte kan ta bort ett annonskonto när du väl har lagt till det, så se till att bara lägga till konton som du äger, annars ska du skicka en förfrågan i stället och välja om att få dela ett annonskonto.

 

Ett företag kan ha flera olika annonskonton, men vi rekommenderar att du endast väljer ett då det är enklare att samla allt på ett ställe.

 

Lägg till administratörer

Det är mycket jobb bakom att ha en framgångsrik Facebook-sida. Därför erbjuder Facebook Business Manager att du kan lägga till dina kollegor som administratörer.

 

1. Gå till “Personer” → “Lägg till person

I det här steget får du också en överblick över befintliga administratörer för ditt konto.

 

 

Screenshot på skärm där du kan lägga till personer i ditt Facebook business manager konto

Du får då upp detta:

 

 

Screenshot på nästa steg för att lägga till en person i FB business manager

Nu kan du skriva in dina kollegors e-postadresser samt välja vilken behörighet de ska ha.

 

Medarbetaråtkomst: Rekommenderas när du lägger till anställda. Du kan då välja specifika verktyg och vilka konton de ska ha åtkomst till.

 

Administratörsåtkomst: Här får du full kontroll över kontot.

 

2. Dela ut behörigheter (vid medarbetaråtkomst)

Klicka på “Sidor” i menyn till vänster och välj vad personen ska ha åtkomst till. Klicka sedan på “Skicka inbjudan”.

 

Vill du lägga till fler personer så gör du på samma sätt tills alla är tillagda. Nu behöver du vänta tills alla har godkänt din inbjudan. De kommer att få ett mail med vilken behörighet du har gett dem samt en länk så att de kan börja.

 

Börja annonsera

Nu har du ett konto på Business Manager Facebook och är redo att börja använda Ads Manager på Facebook Business! Vill du veta mer om hur du kommer i gång med att börja annonsera på Facebook kan du läsa vår guide där vi går igenom allt steg-för-steg.

 

Läs mer: Så skapar du leadsgenerering.

 

Svar på vanliga frågor

 

Kan jag ta bort någons behörighet till ett annonskonto?

Ja det kan du! Om någon skulle byta jobb eller position i ditt företag kan du alltid ta bort personens behörighet eller dra tillbaka en inbjudan. Gå till Inställningar → Personer och klicka på den personen du vill ta bort. Klicka sedan på Hantera och sedan på Ta bort åtkomst.

 

Facebook Business Suite vs Business Manager?

Facebook Business Suite tillåter dig att hantera företagssidor på både Facebook och Instagram medan Facebook Business Manager endast fokuserar på Facebook och annonskonton. Om du inte behöver hantera åtkomst på Instagram utan endast vill att dina annonser ska synas där så rekommenderar vi Business Manager.

 

Varför ska jag använda Facebook Business Manager?

Facebook Business Manager ger dig möjlighet att hantera flera företagssidor, annonskonton och produktkataloger så att du kan samla allt på ett ställe. Du kan även lägga till dina kollegor och dela ut olika behörigheter så att alla kan göra sin del på ett enkelt sätt.

 

Kan ni på LoopLabz hjälpa mig med Business Manager?

Ja det kan vi göra! Vi har stor erfarenhet av både små och stora företag och kan hjälpa dig med att sätta upp ett konto och lägga till administratörer på Facebook Business Manager samt med annonser via Facebook Ads Manager. Kontakta oss, beskriv vad du vill ha hjälp med så svarar vi inom 24 timmar och hjälper dig på bästa möjliga sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.