Exempel på gratis applikationer
I den här artikeln ska vi uppmärksamma 10 appar för iOS och Android som inte kostar några pengar. Vid slutet av artikeln pratar vi även om hur appar som är gratis går runt rent ekonomiskt.
10 gratis appar i Sverige
- Duolingo, lär dig ett nytt språk.
- Chess.com, lär dig spela schack.
- IMDb, håll koll på alla nya filmer och serier.
- Google Translate, översätt vad som helst.
- Waze, hitta rätt när du kör.
- Kahoot, spela digital frågesport.
- EasyPark, slipp parkeringsböter.
- SMHI, gratis väderprognoser.
- 1177 Vårdguiden, håll koll på dina recept.
- Klarna, betala dina räkningar.
Nedan pratar vi mer om de appar som precis nämnts i större detalj.
1. Duolingo
I Duolingo-appen kan du lära dig i princip vilket språk du vill inklusive svenska, kinesiska, tyska och spanska. Duolingo är den bästa “lär dig ett språk”-appen i såväl App Store som Google Play, och du kan faktiskt lära dig hur många språk du vill så länge du kan stå ut med lite reklam. Värt att lägga till är att du betala extra för att slippa reklamen.
2. Chess.com
Chess.com erbjuder världens mest populära schack-applikation, där du kan spela mot såväl människor som datormotståndare. Det kostar pengar att låsa upp utvalda övningar, men att spela schack online och offline är helt gratis.
3. IMDb
På IMDb.com eller via deras mobila applikationer kan du betygsätta tv-serier och filmer tillsammans med miljontals övriga användare. IMDb-apparna för iOS och Android är helt gratis, och det kostar inte heller några pengar att skaffa ett användarkonto.
4. Google Translate
Google Translate är en av de mest använda internettjänsterna just nu, och det är helt gratis att få sina texter översatta via Google Translate-apparna eller via Google. En nyhet med de mobila apparna är att du numera kan peka kameran mot en skylt, och få texten översatt per automatik.
Läs mer: Vad kostar en app egentligen?
5. Waze
Waze är världens bästa GPS-app, och finns tillgänglig för såväl iOS som Android. Du behöver inte betala någonting för att använda GPS-appen, och då Waze använder sig av Googles kartor får du alltid träffsäkra instruktioner från en röst som berättar hur du ska köra.
Värt att lägga till är att alla svenska fartkameror är tillagda i Waze-appen, vilket kan vara skönt för alla som av misstag råkar gasa till lite extra ibland.
6. Kahoot
Kahoot är en kostnadsfri frågesports-app som finns tillgänglig för både iOS och Android. Först skapar du en studiegrupp, sen bjuder du in dina vänner, efter det tävlar du med hjälp av quizen och avslutningsvis jämför du dina resultat mot dina kompisars prestationer.
7. EasyPark
EasyPark är en parkeringsapp som gör att du enkelt kan betala för din parkeringsplats på alla ställen där EasyPark tar hand om parkeringarna. Du behöver inte heller vara i närheten av bilen för att förlänga parkeringstiden, för det kan du göra direkt via din mobiltelefon.
8. SMHI
SMHI erbjuder inte några snöflingor i 4K-upplösning, men träffsäkra väderleksrapporter är de bra på att dela med sig av. Du får dessutom notifikationer så fort det exempelvis blir storm eller kraftigt snöfall, vilket kan vara bra oavsett om du ska vara ute eller bara vara inne.
9. 1177 Vårdguiden
Med 1177 Vårdguidens app kan du bland annat hålla koll på dina recept samt läsa dina journaler. 1177-apparna är helt skattefinansierade, och mycket enkla att använda sig av.
10. Klarna
Med Klarnas applikationer för iOS och Android kan du bland annat spela spel, men du kan förstås även betala räkningar och skjuta upp betalningar om du så vill. Appen är helt finansierad med hjälp av den svenska och multinationella långivaren Klarna.
Så tjänar gratisapparna pengar
Det kostar pengar att anlita bra apputvecklare, så hur tjänar de kostnadsfria apparna pengar egentligen? Det uppmärksammar vi nedan.
5 sätt gratis-appar tjänar pengar
- Via prenumerationsavgifter för premium funktioner (tex. Spotify).
- Via e-handel (tex. Amazon).
- Via köp inuti appen (tex. Candy Crush och Kahoot).
- Via företagets kärnverksamhet (tex. Klarna och EasyPark).
- Via skattemedel (tex. 1177 Vårdguiden)
Vill prova !