fbpx

Hackad hemsida? → 9 steg för att återställa och skydda

Hackad hemsida? → 9 steg för att återställa och skydda

Du som har en egen hemsida som du skapat och underhåller vet att något av det värsta som kan hända är att ens hemsida blir hackad. Råkar du ut för detta och har en hackad hemsida så är det ibland svårt att veta vad man ska göra.

Därför har vi samlat all information du behöver veta om hackade hemsidor. Så läs vidare och lär dig allt du behöver veta för att kunna återställa din hackade hemsida och arbeta förebyggande framöver.

Läs mer: Skapa smarta hemsidor med coola funktioner och fråga oss om hjälp med hemsidor till små företag.

Vad är en hackad hemsida?

En hemsida som blivit hackad har fått intrång av någon. Vanligtvis kan du se att innehållet på din sajt har ändrats. Till exempel kan det vara fullt med länkar du inte känner igen. Du kan också råka ut för att hackaren skickar ut massmail från din domän. Vad det än är så är det inte trevligt. 

Har din hemsida blivit hackad är den versionen av din hemsida kontaminerad och anses inte vara säker. Hackaren kan ha ändrat mycket på din hemsida som du kanske kan se och ändra. Men det finns också en risk att hackaren inkluderat någon slags bakdörr som gör att din hemsida är sårbar för fler hackningsförsök. En sådan “bakdörr” kan vara otroligt svår att hitta.

En symbolisk bakdörr med en hacker symbol i mitten och neon blå hacker symboler i luften

Varför har din hemsida blivit hackad?

Även om en hackad hemsida kan kännas som en personlig attack så är det sällan det. Det är även sällan en person sitter och manuellt försöker göra intrång på just din hemsida. De flesta hackningsförsök sker av datorer som scannar tusentals hemsidor och letar efter en säkerhetsbrist.

Men vad är anledningen till att personer försöker hacka hemsidor? Ofta handlar det bara om att sabotera. Men det finns andra anledningar också:

  • Att försämra hemsidans SEO: En hackad hemsida kan förlora stort på sin ranking i sökmotorer. Därför kan vissa förstöra för konkurrenters hemsidor för att själva ranka högre.
  • Införskaffa information: Ibland kan en hacker försöka få tag på känsliga uppgifter som lämnats av till exempel kunder eller besökare.
  • Annonsera: Vissa hackers vill använda en hemsida med många besökare för att få fler folk att se deras annonser.

Läs mer: Vi kan hjälpa dig skapa en ny hemsida, ge tips för marknadsföring och förklara vad det innebär att hyra en hemsida.

9 steg till att återställa och skydda din hackade hemsida

1. Kontakta ditt webbhotell

Det första steget du måste göra om du har en hackad hemsida är att kontakta ditt webbhotell (om du inte har en egen server). De flesta webbhotell kan ge dig råd och hjälpa dig lista ut vilka steg du behöver ta.

Webbhotell brukar även ta backups på din hemsida med jämna mellanrum. Hur ofta de tar backups varierar mellan webbhotell och mellan prisplaner. Så om du inte vet hur du ska gå tillväga för att få åtkomst till en backup av din hemsida kan du fråga ditt webbhotell.

2. Byt alla lösenord

Det finns alltid en chans att alla dina lösenord som är kopplade till din hemsida har spridits vid intrånget. Därför är det jätteviktigt att byta ut alla lösenord på admin konton, databas, webbhotell och på FTP.

Screenshot av skapa nytt lösenordsknappen på WordPress

3.  Lista ut vid vilken tidpunkt du blev hackad

Du behöver inte lista ut exakt under vilken minut på dygnet du blev hackad. Men du behöver kunna lista ut hur långt bak du måste gå för att hitta en backupversion av din hemsida som inte är hackad.

4. Återgå till en backup av hemsidan

När du eller ditt webbhotell har hittat en backup av hemsidan från en tidpunkt där du inte var hackad är det dags att återgå till den. Ibland kan ditt webbhotell hjälpa dig med det eftersom de har dina backuper.

Så gå in på ditt webbhotell och återställ hemsidan därifrån, helst till ett tomt webbutrymme och en ny databas.

Att återställa din hemsida till en tidigare backup är relativt simpelt och kan göra att du blir av med alla infekterade filer direkt. Har din hemsida varit hackad under ett längre tag så kommer tyvärr allt du publicerat eller ändrat under den tiden att försvinna. Men det får det vara värt.

5. Uppdatera WordPress eller annat system

När du återställt din hemsida till en tidigare version är det dags att börja arbeta förebyggande och stärka din säkerhet. Det första du måste göra är att se till att ditt publiceringssystem är uppdaterat till den senaste versionen.

Har du WordPress kan du göra detta på din adminpanel på hemsidan under fliken “Uppdateringar”. Anledningen till varför det är viktigt att uppdatera WordPress är att det kan uppstå säkerhetshål i gamla uppdateringar.

6. Uppdatera tillägg och teman

Även teman och tillägg behöver uppdateras med jämna mellanrum. Gamla eller dåligt kodade tillägg är en av de största säkerhetsrisker du kan ha. Många hackare kan ta sig in på ens hemsida genom gammal bristfällig mjukvara som till exempel tillägg.

7. Installera säkerhets-plugins

Har du haft en hackad hemsida kan du i WordPress installera en eller flera användbara säkerhets-plugins. De kan tillföra ökad säkerhet för din hemsida. Här är några av våra bästa tips på säkerhetstillägg för WordPress:

  • All in one WP Security & Firewall
  • Wordfence
  • Sucuri Security
  • Security Ninja
Grått hänglås omringad av code symboler i grönt

8. Installera en brandvägg

Många säkerhetstillägg kommer med en brandvägg inkluderat. Men skulle ditt val av tillägg inte göra det går det att fixas separat också. En bra brandvägg kan rädda din hemsida från att bli hackad igen. Därför är det helt klart värt det, även om det skulle kosta en liten slant.

9. Fortsätt skapa backups

Det sista steget, men också ett av det viktigaste, är att fortsätta skapa backups av din hemsida. Gör inte ditt webbhotell det så kan det vara dags att fundera på att byta webbhotell. För dagliga backups kan spara dig mycket onödigt arbete.

Behöver du hjälp med att återställa din hemsida?

Känner du att din kunskap om hemsidor brister och du behöver hjälp med att återställa din hackade hemsida? Då kan du kontakta oss på LoopLabz så ger vi dig den hjälp du behöver med din hemsida.

Läs mer: Skapa en fin design för din hemsida, och passa även på att tillgänglighetsanpassa din hemsida.

Svar på vanliga frågor

Kan man kolla om man blivit hackad?

Ibland kan det vara svårt att märka att ens hemsida är hackad och ibland är det helt uppenbart. Har du dina aningar om att du har en hackad hemsida kan du kolla om ditt antivirusprogram reagerar. Du kan även kolla på sökresultatet på Google för att se om det finns en varning för din hemsida där.

Droppar du i trafik eller ser att startsidan eller olika landningssidor ser annorlunda ut kan det också vara ett tecken på att du blivit hackad.

Vad ska man göra när man har blivit hackad?

Har din hemsida blivit hackad kan du följa våra steg för att lyckas återställa hemsidan och öka säkerheten. Känns det för svårt att göra själv kan du även be oss om hjälp med din hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.