fbpx

Guide till en Tillgänglighetsanpassad Hemsida – Ny lag 2025!

Guide till en Tillgänglighetsanpassad Hemsida – Ny lag 2025!

De flesta vet om att det finns direktiv och lagar som innebär att man i den fysiska världen behöver tillgänglighetsanpassa olika platser. Det kan till exempel handla om att anpassa bussar, flygplatser, museum eller simhallar för människor med funktionsvariationer.

Men har du koll på att det även finns lagar som kräver att man ska tillgänglighetsanpassa hemsidor? Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft den 1:a januari 2019. Den innehåller lagkrav om att hemsidor ska anpassas för att kunna användas av alla människor, oavsett funktionsvariation.

Än så länge har den här lagen bara gällt för offentliga aktörer, som till exempel myndigheter, skolor och vård och omsorg. Men nu finns det ett nytt lagförslag som planeras träda i kraft i juni 2025.

Den lagen kallas “Tillgänglighetsdirektivet” och det kommer att omfatta krav på en tillgänglighetsanpassad hemsida för många fler hemsidor. Så läs vidare för att ta reda på vad du behöver göra för att tillgänglighetsanpassa din hemsida.

Läs mer: Vi tipsar om hur du kan marknadsföra din hemsida och hemsidor för småföretag.

Man som arbetar med webdesign vid skrivbord med gröna symboler i luften

Vad är en tillgänglighetsanpassad hemsida?

En tillgänglighetsanpassad hemsida är en hemsida som är anpassad för att kunna användas av alla människor, oavsett funktionsvariation. Har man t.ex. nedsatt förmåga när det gäller hörsel, syn eller kognition ska man fortfarande kunna använda er hemsida.

Detta kan göras på många olika sätt. Det vanligaste direktivet som ni säkert känner till är att inkludera alt-text på bilder så att personer med nedsatt syn fortfarande kan ta del av ert innehåll genom skärmuppläsare.

Vad är WCAG?

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service är baserad på den europeiska standarden EN 301 549 V3.2.1, vilken i sin tur är baserad på på WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

WCAG består av riktlinjer som ska hjälpa hemsidor att bli tillgänglighetsanpassade. Riktlinjerna är uppdelade i tre nivåer som heter A, AA och AAA. För att nå kraven måste en hemsida åtminstone uppnå nivån AA.

Checklista för tillgänglighetsanpassad hemsida

Här ger vi dig en checklista på övergripande saker som behöver anpassas för att nå upp till WCAG standarden. I stora drag brukar en tillgänglighetsanpassad hemsida vara:

  • Möjlig att uppfatta
  • Hanterbar
  • Begriplig
  • Robust.

Då är ju frågan, hur åstadkommer man en sådan hemsida? Det finns många olika sätt att ta sig dit och all information om vad som ska tillgänglighetsanpassas finns i WCAG 2.1. Men här är några tips som du kan checka av på din hemsida:

  • Använd alltid en beskrivande alt-text på dina bilder
  • Strunta i att placera text direkt på bilder
  • Du måste kunna aktivera alla funktioner på din hemsida genom att använda tangentbordet
  • Du ska ha tydliga kontraster på hemsidan
  • Rubriker ska alltid vara märkta, t.ex. <h1>
  • Använd inte bild- och ljudcaptchar för att avgöra om man är en människa eller robot

Läs mer: Vi diskuterar hur du fixar en hackad hemsida och när det är bäst att köpa hemsida eller hyra hemsida.

Grafisk bild av en kvinna som håller en presentation vid en whiteboard med grafer

Vilka omfattas av lagen nu?

Just nu omfattas hemsidor som drivs av offentliga aktörer. Här är några exempel på vilka som klassas som offentliga aktörer och därmed omfattas av lagen:

  • Vård och omsorg
  • Skolväsendet
  • Statliga och kommunala myndigheter
  • Beslutande församlingar i kommuner och regioner

Även om du är en privat aktör kan du omfattas av lagen om du bedriver verksamhet inom de ovan nämnda områdena. Här kan du läsa mer om vilka som omfattas av lagen.

Förbered din hemsida för tillgänglighetsdirektivet 2025

Som vi nämnde innan så är det en ny lag på ingång som kallas tillgänglighetsdirektivet. Den kommer börja gälla i juni 2025 och har som syfte att minska hinder på den inre marknaden för människor med funktionsvariationer.

Tillgänglighetsdirektivet kommer att börja tillämpas på nya produkter och tjänster riktade mot konsumentmarknaden, inklusive, men inte begränsat till, datorer, smartphones, banktjänster, mobilapplikationer och e-handel.

Så se till att du har koll på vad du måste göra med din hemsida och börja arbeta utifrån checklistan och WCAGs riktlinjer redan nu.

En tillgänglighetsanpassad hemsida är en Win-Win

Även om 2025 inte är här än är det bra att börja arbeta med att tillgänglighetsanpassa sin hemsida redan nu. Ungefär 1 av 5 svenskar har någon slags funktionsvariation. Så tänk på hur mycket potentiella kunder och besökare du går miste om när du inte har anpassat din hemsida.

Du skapar en bättre användarupplevelse för alla dina besökare, och en bra användarupplevelse brukar generera högre konvertering, fler besökare och mer sälj. Det kan även förbättra din hemsidas SEO då sökmotorer gillar anpassade hemsidor.

En hand som ritar en grön linjär graf som går uppåt

Behöver du hjälp med att tillgänglighetsanpassa din hemsida?

Att göra sin hemsida tillgänglighetsanpassad ska inte behöva påverka sin hemsidas design, utseende eller funktioner. Men det kan vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att följa alla riktlinjer.

Då kan du kontakta oss och få hjälp med din hemsida. Vi löser allt som behöver anpassas och optimeras för att din hemsida ska nå upp till de nya tillgänglighetsdirektiven för 2025.

Läs mer: Vi hjälper dig att skapa en ny hemsida.

Svar på vanliga frågor

Varför Tillgänglighetsanpassa?

Det är bra att tillgänglighetsanpassa för att du minskar hinder på internet för de som har någon form av funktionsvariation. Det öppnar upp möjligheter för både dem och för dig. Du får bättre användarvänlighet vilket ger möjlighet till fler besökare och fler möjliga kunder.

Varför Tillgänglighetsanpassa dokument?

Den främsta anledningen till att tillgänglighetsanpassa dokument är för att de ska kunna läsas upp av en skärmläsare. Till exempel för någon som har nedsatt syn.

Vad är tillgänglighet på webben?

Tillgänglighet på webben innebär att man ser till att alla ska kunna ta del av, och interagera med, det innehåll som finns publicerat. Det skapar möjligheter för fler människor att kunna ta del av allt som finns på internet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.