När du har skapat och lanserat din nya hemsida är nästa steg att få folk att faktiskt hitta den. Eftersom det finns oändligt med hemsidor kan det kännas som en svår uppgift att få personer att hitta just din. Det är där marknadsföring kommer in. Att marknadsföra hemsida är den snabbaste vägen till fler besökare.
Det finns många olika sätt att marknadsföra sin hemsida, digitala alternativ, traditionella alternativ och sånt som är gratis eller kostar. Vi har samlat 11 steg som vi, enligt vår erfarenhet, anser vara effektiva och enkla steg för att få upp besökarantalet snabbt.
Läs mer: Vi förklarar vad det innebär att hyra en hemsida och hur du kan fixa din hackade hemsida.
Fördelar med digital marknadsföring
Den sortens marknadsföring som är mest populär idag är digital marknadsföring. Enligt den årliga undersökningen “Svenskarna och Internet” är det 84% av Sveriges internetanvändare som använder sociala medier varje dag.
När man ser den statistiken är det inte svårt att förstå varför digital marknadsföring har blivit mer populärt. Det är så vi når våra målgrupper enklast.
Du får även mer pricksäker targeting med digital marknadsföring. Dina tjänster eller produkter exponeras för just de människor som söker efter det du kan erbjuda. På så vis slipper du slösa pengar på marknadsföring som inte ger dig något.
Marknadsföra hemsida: 11 steg
1. Skapa en marknadsföringsstrategi
Innan du börjar med att marknadsföra din hemsida är det smart att skapa en väl uttänkt marknadsföringsstrategi. Det behöver du göra för att du inte ska lägga ner en massa tid och pengar på marknadsföring som inte ger resultat.
En marknadsföringsstrategi innehåller steg som till exempel:
- Identifiera din målgrupp: Bestäm vilka du vill kunna nå med hjälp av marknadsföring
- En sajt analys: För att du ska kunna se hur din nuvarande hemsida når dina besökare och vad som drar mest trafik. En sådan analys ger dig information om hur du bäst når din målgrupp.
- Stå ut ur mängden: Du måste hitta ett sätt för din hemsida eller dina tjänster att stå ut i mängden. Varför ska besökarna välja att gå in på just din hemsida?
- Bestäm en budget: Bestäm hur stor budget du har att lägga ner på marknadsföring.
- Välj marknadsföringskanaler: När du vet vilken målgrupp du har och hur du bäst når dem ska du välja vart det är mest lönsamt för dig att marknadsföra. Instagram? Eller kanske Google Ads?
När du sedan börjar med marknadsföringen rekommenderar vi att med jämna mellanrum analysera resultaten du får. Så att du kan se vad som fungerar, vad som inet fungerar och gör ändringar allt eftersom.

2. Sökmotoroptimering (SEO)
Att använda SEO för att kunna ranka högre på Google är ett utmärkt första steg när det kommer till marknadsföring. Om du redan i början optimerar din hemsida med bra content och nyckelord som du vill ranka på ger du dig själv en bra start.
SEO tar ofta lite tid så det gäller att ha tålamod, men att hamna i toppresultatet på Google kommer vara värt det. Vi svenskar googlar väldigt mycket, så det är från Google många besökare kommer att hitta din hemsida. Vet du inte själv hur du sökmotoroptimerar din hemsida kan du använda dig av tjänster som vår SEO tjänst.
3. Blogga
Att blogga på sin hemsida är ett bra sätt att skapa relevant content. Skapa blogginlägg med innehåll som relaterar till dina tjänster men som samtidigt är hjälpsamt. Det kommer inte bara locka till sig besökare som finner dina inlägg intressanta, utan hjälper dig även att ranka högre i sökmotorer.
4. Backlinks
Genom att få andra hemsidor att länka till din hemsida skapar du något som heter “Länkkraft”. Vilket, precis som allt annat vi nämnt hittills, hjälper till att boosta din SEO. Det enklaste sätten att få andra hemsidor att länka till dig är att:
Köpa länkar
Många hemsidor tar en viss summa pengar för att inkludera en länk till din hemsida i en artikel eller någonstans på hemsidan. Priset beror ofta på hemsidans DR eller Authority Score. Det kan vara allt från 500 kr till 50 000 kr.
Gästblogga
Erbjuder du ett blogginlägg eller artikel med bra och användbart innehåll kan vissa hemsidor gå med på att länka till dig gratis eller för en billigare peng.

5. Google My Business
Detta är ett enkelt steg för att din hemsida eller företag ska göras mer tillgängligt. Det är mest nödvändigt om du har ett företag och erbjuder tjänster eller produkter. Registrerar du ditt företag med Google My Business gratis kommer ditt företag komma upp i sökresultat när någon söker på tjänster som dina.
Du kan inkludera din webbadress, telefonnummer, öppettider om du har en fysisk butik och även recensioner. Att inkludera recensioner är ett väldigt smart drag för att folk ska uppleva ditt företag mer professionellt.
Läs mer: Vi på LoopLabz hjälper dig med din hemsida. Passa även på att tillgänglighetsanpassa din hemsida.
6. Investera i betalda annonser
Det finns flera olika slags annonser (Ads) som man kan använda för att marknadsföra sin hemsida. Det finns annonser på sociala medier, vilket är väldigt vanligt då de flesta målgrupper finns där. Med annonser på Facebook kan du till exempel välja vilken målgrupp du vill synas för. T.ex. för en specifik åldersgrupp eller för folk med ett specifikt intresse.
Det finns också bra marknadsföringsmöjligheter på Google. Vanliga Google annonser eller PPC (Pay per klick). PPC annonser gör att du hamnar längst upp i sökresultaten och du kan anpassa vilka sökord du vill dyka upp på.
7. Skapa content på sociala medier
Ett billigare alternativ som faktiskt inte behöver kosta dig några pengar alls är att publicera mycket på sociala medier. Publicerar du intressant och användbart innehåll så kan du börja skapa dig en följarskara och marknadsföra din hemsida gratis genom dina sociala medier.
Det är viktigt att inte underskatta vikten av en närvaro på sociala medier då 4 av 10 svenskar följer företag på sociala medier. Företag följs främst på Facebook och Instagram och av alla åldersgrupper följs de mest av 90-talister.
8. E-postmarknadsföring
Marknadsför din hemsida med hjälp av helt vanlig e-postmarknadsföring. Genom att erbjuda detta kan du kommunicera med dina besökare som väljer att gå med i ditt nyhetsbrev eller kundklubb. Du kan skicka ut mail med tips på nya produkter, eller på aktuella kampanjer.
När du börjar få många e-postadresser att skicka ut mejl till är det bäst att börja använda ett program som kan automatisera din e-postmarknadsföring. Ett av våra favoritprogram för detta är Klaviyo.
9. Skapa samarbeten
Samarbeten för att marknadsföra hemsida kan handla om samarbeten mellan olika hemsidor/företag, men även om samarbeten med influencers. Oavsett vad du hade varit intresserad av så handlar det om ett utbyte av tjänster.
Du kan betala andra företag för att få synas på deras hemsida eller sociala medier. Eller så kan ni göra ett projekt tillsammans så att ni når varandras följare.

10. Var aktiv i forum
Ett annat bra alternativ för gratis marknadsföring är att vara aktiv i relevanta forum på internet. Kanske finns det Facebookgrupper inom din bransch eller nisch där du kan kommunicera med andra i samma sits som du? Eller så kan nya besökare hitta din hemsida genom dina kommentarer eller inlägg.
11. Glöm inte traditionell marknadsföring
Efter all fokus på digital marknadsföring är det lätt att glömma bort att det finns ett mer traditionellt alternativ. Använd dig även av mer traditionell media som tidningar, radio eller TV. Kanske till och med pappersreklam eller skyltreklam i centrala stan?
Läs mer: Skapa smarta hemsidor med coola funktioner och fråga oss om hjälp med hemsidor till små företag.
Svar på vanliga frågor
Vad räknas som falsk marknadsföring?
Om marknadsföringen är vilseledande kommer den att klassas som falsk. Till exempel om marknadsföringen innehåller påståenden som inte stämmer eller som är missledande. Det kan handla om produkters kvalitet, missvisande resultat eller om viktig information utelämnas.
Är en hemsida marknadsföring?
Ja, en hemsida kan klassas som marknadsföring. Det är också den mest lönsamma form av marknadsföring du kan investera i. Att ha en hemsida gör att ditt företag upplevs professionellt och ger dig chansen att nå fler potentiella kunder.
Hur gör man en lockande hemsida?
För att skapa en hemsida som lockar besökare och får folk att stanna kvar på din hemsida krävs det att hemsidan är snygg och stilren. Det kan du lösa med en fin design. Du behöver också intresseväckande bilder och flera CTA (Call-to-action) knappar. Såna knappar gör det enklare för besökare att klicka sig vidare och ta del av dina tjänster.