fbpx

Sökoptimera hemsida: 15 tips som hjälper dig ranka högre

Sökoptimera hemsida: 15 tips som hjälper dig ranka högre

Som du säkert vet är sökoptimering, eller SEO, något av det viktigaste du kan lägga ner din tid på när du jobbar för att få fler att hitta din hemsida. Att sökoptimera hemsida enligt SEO-riktlinjer leder till att du rankar högre i sökmotorer.

Hur viktigt är det att synas i sökmotorer då? När man faktiskt kollar på hur ofta vi googlar varje dag visar statistiken att det är väldigt viktigt att synas där. Bara i Sverige googlar vi cirka 55 miljoner gånger per dag.

SEO kan kännas överväldigande och komplicerat, men det behöver det faktiskt inte vara. Läs våra 15 tips för att lära dig mer om SEO och hur du kan sökoptimera din hemsida för att ranka högre.

Läs mer: Behöver du hjälp med att tillgänglighetsanpassa din hemsida?

Vad är sökoptimering (SEO)?

Sökoptimering eller sökmotoroptimering som det även kallas handlar om att få mer trafik till sin hemsida genom att ranka högre i sökmotorer, som till exempel Google, Yahoo och Bing. Att sökoptimera hemsida kan göras på många olika sätt men främst handlar det om att med olika metoder och strategier ranka högre på de sökord som är relevanta för din verksamhet.

En laptop som visar en sökmotor på skärmen

Sökoptimering kan delas upp i tre olika kategorier som alla är viktiga när det kommer till att arbeta mot att ranka högre. Här är de tre kategorierna:

On page SEO

On page SEO innefattar allt som du själv kan göra för att sökoptimera på själva hemsidan. Några exempel på detta är t.ex:

  • Optimera hemsidans hastighet med cache tillägg
  • Mobilanpassa hemsidan
  • Inkludera relevanta sökord i hemsidans texter
  • Publicera användarvänliga blogginlägg
  • Minimera bildstorlekar för snabbare laddningstid

Off page SEO

Off page SEO består av utomstående faktorer som bidrar till fler besökare. Det kan vara lite svårare att kontrollera då det kan bestå av saker som är utom din kontroll. Här är några exempel:

  • Länkar från andra hemsidor
  • Länkar från din egna eller andras sociala medier
  • Annonser
  • Recensioner
  • Övrigt arbete som i slutändan kommer att öka varumärkets igenkänning

Teknisk SEO

Det finns många tekniska aspekter som kan påverka din hemsidas SEO. Har man inte så mycket kunskap inom webbutveckling kan detta vara lite svårare att göra själv. Det är i så fall bättre att anställa en SEO kunnig webbyrå för att hjälpa till med din tekniska SEO.

Här är några exempel på vad som ingår i teknisk SEO:

  • Göra webbplatsen sökbar för sökmotorer genom att optimera URL-struktur och intern länkning
  • Optimera användarupplevelsen genom att öka responsiviteten, mobilvänligheten och laddningstid.
  • Webbhotell, publiceringssystem och webbplatsens säkerhet spelar också roll när det kommer till SEO

Läs mer: Vi diskuterar hur du fixar en hackad hemsida och när det är bäst att köpa hemsida eller hyra hemsida.

Sökoptimera hemsida: Våra 15 bästa tips

1. Börja med att skapa en SEO översikt

När du precis ska börja sökoptimera din hemsida är det första du behöver göra att utföra en omfattande sökordsundersökning. Lista ut vilka sökord du vill ranka på och skriv ner en lista på dessa.

Använd dig av verktyg som Ahrefs eller Semrush för att hitta sökord med hög sökvolym och låg KD (Keyword Difficulty) för att se hur du enklast kan ranka högt. Kolla även in “related keywords” för att se om det finns användbara sökord som du inte tänkt på än.

Screenshot av lila semrush logga och blå ahrefs logga

2. Analysera konkurrenter

Att analysera hur dina konkurrenter har optimerat sina hemsidor kan ge dig en bild av vad det kommer att krävas av dig för att kunna mäta dig med dem i ranking. Du kan kolla i Ahrefs eller Semrush vilka sökord de använt.

Du kan även se vilka av deras sidor som rankar högst samt hur många backlinks de har. Allt detta kan du använda dig av och förbättra till din egen strategi.

3. Skriv hjälpsamt “People first” innehåll

Ett av de viktigaste tipsen du kan få är att faktiskt publicera blogginlägg eller liknande med hjälpsam och intressant information. Tryck inte in för många sökord i dessa texter då det kan få sökmotorer att tro att du skriver endast för att ranka högre. Vilket inte kommer att belönas.

För att faktiskt skriva content som uppskattas av sökmotorer måste du producera text som är originell och användbar för de som besöker din hemsida. Detta kallas “People first” content.

4. Undvik överanvändning av sökord

Som vi nämnde ovan är det viktigt att inte bara trycka in många sökord i en text bara för sakens skull. Hur många gånger ett sökord bör inkluderas i en text beror på textens längd. Om du använder ett sökord för många gånger i en och samma text kan det istället skada sin SEO.

5. Håll varje paragraf under 250 tecken

För att optimera din text enligt vanliga SEO-regler är det viktigt att göra sin text enkel att läsa. Därför är det rekommenderat att inte skriva paragrafer som är längre än 250 tecken, inklusive mellanslag. Denna paragraf är t.ex. prick 248 tecken.

6. Använd alt-text på bilder

De bilder du använder på din hemsida kan även de fungera som en väg för folk att hitta din hemsida. Men då måste du inkludera relevanta sökord i bildens alt-text där du beskriver vad bilden föreställer.

Screenshot av box där vi fyllt i Alt-text för en bild

Läs mer: Vi tipsar om smarta funktioner för en hemsida och hemsidor för småföretag.

7. Optimera titel, slug och metabeskrivning

När du publicerar både inlägg och produkter får du fylla i titel/produktnamn, slug och metabeskrivning. För att du ska få större chans att ranka på ditt utvalda sökord behöver sökordet inkluderas i både titel, slug och metabeskrivning.

8. Internlänka rätt

Att internlänka gör det inte bara lättare för sökmotorer att navigera sig igenom din hemsida, det gör också att chansen att besökare stannar kvar längre ökar. Se därför till att alltid inkludera internlänkar i dina blogginlägg eller andra längre texter.

9. Se till att ditt content inte kannibaliserar

Om du använder samma sökord som fokusnyckelord i flera olika inlägg kan du råka kannibalisera på ditt eget innehåll. Då kommer dina artiklar att tävla mot varandra för bra ranking.

Därför är det bra att strukturera upp dina artikelkluster så att du inte skriver om samma ämne flera gånger och du kan hålla koll på dina sökord.

Tecknad bild av ett podium med tre pokaler på

10. Skaffa backlinks

Att skaffa backlinks är en del av Off-page SEO arbetet som kan hjälpa dig att ranka högre. Backlinks kan du få genom att få andra hemsidor att länka till din hemsida med dofollow-länkar.

Du kan få länkar från andra hemsidor på olika sätt:

  1. Köpa länkar: Du betalar en summa för en artikel eller länk på en hemsida
  2. Gästblogga: Du erbjuder originella och användbara gästblogginlägg för någon annans hemsida.
  3. Byta länkar: Du länkar till någon annans hemsida och de gör detsamma för dig.

11. Fixa trasiga länkar och spam

För att dina backlinks ska stärka din ranking behöver du också gå igenom dina existerande backlinks. Det kan finnas trasiga länkar eller länkar från sidor som inte är relevanta för dig. Till exempel länkar från opålitliga sidor eller sidor från länder där du inte vill ranka.

12. Fortsätt publicera blogginlägg

Det räcker inte att du publicerar några blogginlägg för att sedan tro att det ska hjälpa dig att ranka bättre. Inlägg av bra kvalitét måste publiceras kontinuerligt för att du ska hålla dig aktuell och ranka bättre.

13. Har du en webbshop? – Optimera produktbeskrivningar och kategoritexter

Om du har en webbshop är det viktigt att komma ihåg att optimera dina produktbeskrivningar och kategoritexter. Samla ihop de sökord du vill ranka på och använd dem i dina kategoritexter.

Gör detsamma för dina produktbeskrivningar. Om du har en e-handel där du säljer klänningar, så behöver produktbeskrivningen innehålla beskrivande fraser som “långärmad klänning” eller “V-ringad klänning”.

14. Se till att din hemsida är sökmotorvänlig

Har du en hemsida som är byggd för att vara sökmotorvänlig? Är du osäker på om din hemsidas struktur underlättar eller hindrar din hemsidas SEO? Då kan det vara bra att söka råd och hjälp från en webbyrå som har omfattande SEO kunskaper.

15. Fortsätt arbetet kontinuerligt

SEO är något som man behöver arbeta med kontinuerligt för att ranka bättre och få mer trafik. Det är inte något du gör på några dagar och är sedan klar. Marknadsföring är den kortsiktiga lösningen för mer trafik och SEO är en långsiktig lösning.

En kombination av båda är en bra strategi för att få din målgrupp att hitta din hemsida.

Svar på vanliga frågor

Hur mycket kostar sökmotoroptimering?

Det beror på hur mycket som behöver optimeras på just din hemsida och om det är ändringar som behöver göras endast en gång eller återkommande. Man kan lägga allt från någon tusenlapp till 100 000 kr på SEO varje månad. Det beror på hur mycket man är villig att lägga för att få mer trafik till hemsidan.

Hur mycket kostar en hemsida per månad?

Det är svårt att säga exakt då det kan variera. Kostnaden för en hemsida per månad består ofta av dessa utgifter:

  • Kostnad för webbhotell: Detta kan kosta allt från 20 kr till några hundralappar.
  • Domännamnet: Det betalas ofta årsvis och är inte en stor summa

Är det svårt att bygga en hemsida?

Det behöver inte vara svårt att bygga en hemsida. Inte när det finns bra och användarvänliga plattformar som till exempel WordPress. Behöver du hjälp med att skapa en hemsida eller hitta snygga designer till din hemsida finns det mycket information på nätet som du kan hämta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.