fbpx

Webbhotell för wordpress – Vi hjälper dig välja!

Webbhotell för wordpress – Vi hjälper dig välja!

Är du mitt uppe i att försöka starta upp en hemsida med WordPress? Då vet du att det är en del steg att hålla koll på oavsett om du planerar att starta en enklare blogg eller en mer avancerad webshop. Men för att ens kunna komma igång och starta en hemsida behöver du först välja ett webbhotell för WordPress.

Det finns en hel djungel med olika webbhotell att välja mellan och det är svårt att lista ut vilket som passar bäst till just dig. Utbudet skiljer sig i allt från priser till kvalitét och prestanda. Just därför är det viktigt att du väljer rätt. Därför har vi förberett en guide som ska hjälpa dig att välja rätt webbhotell för dig och din hemsida.

Läs mer: Vi tipsar om WordPress teman som passar bäst för en e-handel och vilka SEO plugins som kan boosta trafiken till hemsidan.

Tecknad bild på två coola datorservrar som lyser i grönt och blått

Vad är ett webbhotell?

För att kunna publicera och visa hemsidor på internet måste man ha ett webbhotell. När du tecknar ett webbhotellavtal, hyr du i huvudsak utrymme på en server hos webbhotellet. Beroende på vilket paket du väljer, tilldelas du ett specifikt utrymme på en server, en specifik mängd RAM-minne och en eller flera processorer.

De flesta webbhotell ger dig även möjligheten att välja ett domännamn, vilket innebär att du kan registrera domännamn direkt genom webbhotellet. Kort sagt, är det en “allt-i-ett-lösning” som inkluderar serverutrymme, webbadresser, domäner, subdomäner och e-postadresser kopplade till din webbsida.

Svenskt webbhotell eller utländskt?

Det finns webbhotell för WordPress som är baserade i både Sverige och utomlands. Vi kommer att ge dig rekommendationer på både och. Det finns ungefär upp till 30 olika alternativ på WordPress webbhotell i Sverige att välja mellan och det finns helt klart fler på den internationella marknaden.

En vanlig fråga som folk ställer är “Hur stor är skillnaden egentligen på om jag väljer ett svenskt eller ett utländskt webbhotell?”. Det finns faktiskt en del skillnader och självklart finns det för- och nackdelar med båda alternativen.

Man som funderar över att välja webhotell i sverige eller off-shore

Fördelar med svenskt webbhotell:

  • Dina servrar är i Sverige och förhåller sig till svenska riktlinjer automatiskt
  • Kortare geografiskt avstånd när det kommer till avståndet mellan servern och hemsidans användare. I alla fall om de flesta av dina besökare eller kunder befinner sig i Sverige.
  • FAQ och support är på svenska, vilket är skönt för de flesta. Särskilt om du inte kan många områdesspecifika ord inom webbutveckling på engelska.

Fördelar med utländskt webbhotell

  • Stora mängder serverutrymme och trafik för ett billigt pris. Många internationella webbhotell kan ha billigare priser just för att de säljer sina tjänster i större mängder.
  • De flesta webbhotell erbjuder fler unika verktyg än sina svenska motparter.
  • Det finns även fler möjligheter att koppla ett och samma webbhotell till flera domäner utan extra kostnad.

Läs mer: Så hjälper vår support dig med din WordPress hemsida.

Viktiga saker att tänka på när du väljer ett webbhotell

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du väljer webbhotell för din WordPress hemsida. Några av de huvudsakliga punkterna du måste kolla upp innan du tar ditt beslut är:

  1. Prestanda: En större webbshop kan behöva bättre prestanda än en matlagningsblogg
  2. Pris: Bestäm vilken månadsbudget du har
  3. Leverantörens omdömen: Kolla vad andra kunder har sagt om den leverantören du funderar på
  4. Support: Undersök vilken slags support de har, har de t.ex. telefon och chatt support är det att föredra. Kika även på kundomdömen för att se om supporten är bra.

Beroende på vad för slags hemsida du ska skapa kommer du behöva anpassa vilket webbhotell du väljer utifrån det. Ska du skapa en enkel hemsida för ett företag eller en blogg kan du klara dig bra med en billigare standardvariant.

Större hemsidor eller webbshoppar kräver bättre säkerhet, laddtider och stabil support. Då kan du behöva en dyrare variant med mer funktioner och framförallt bra kundomdömen.

Du kan tänka på ditt webbhotell som en stabil grund för din hemsida att stå på. Utan en stabil grund uppstår lätt komplikationer som till exempel en långsam hemsida eller bristande säkerhet.

Våra rekommendationer på svenska webbhotell

Här listar vi de alternativ vi anser vara de bästa webbhotell för WordPress på den svenska marknaden.

Screenshot på Inleeds logga

Inleed: Högklassig svensk support

Ett populärt val är Inleed. Här erbjuds du obegränsat med domäner och hemsidor och är ett bra alternativ som kan växa med dig i takt med att din verksamhet växer. De utför dagliga backuper på alla konton om något skulle hända med din hemsida.

Webbutrymme: Från 2000 MB SSD

Pris: Från 19 kr /mån

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: Från 50 GB /mån

Extra: Daglig backup

Screenshot av Loopias logga

Loopia: Erbjuder stabilitet

Loopia är ett av de mest etablerade alternativen på marknaden. De har funnits med i många år och har bra omdömen. De har flera olika paket att välja mellan och alla paketen erbjuder obegränsat antal webbplatser och domäner.

Webbutrymme: Från 75 GB

Pris: Från 39 kr /mån (första året)

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: 750 GB

Extra: Kommer med användarvänlig sitebuilder

Screenshot av Oderland logga

Oderland: Premium alternativ

Oderland är helt klart ett dyrare alternativ, men för en god anledning. De satsar på hög kvalité och bra prestanda. De har en blixtsnabb server och erbjuder som de flesta andra alternativ obegränsade domäner och hemsidor.

Webbutrymme: Från 20 GB

Pris: Från 185 kr /mån

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: Från 2000 GB /mån

Extra: Tjänsten kan anpassas efter behov

Screenshot av Templ logga

Templ: WordPress experter

Templ är ett webbhotell som är baserat på Google Cloud och har en infrastruktur som gör din hemsida blixtsnabb. Oavsett om du har besökare från andra sidan jorden. Den fungerar utmärkt för allt från mindre hemsidor till e-handlar. Templ är även experter på WordPress så de kan hjälpa dig med allt från hastighet till uppdateringar.

Webbutrymme: Från 5 GB SSD

Pris: Från 123 kr /mån

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: Från 10 GB

Extra: Erbjuder skräddarsydd plan

Screenshot av Miss Hosting logga

Miss Hosting: Bästa budgetalternativ

Detta alternativ är ett av de billigaste webbhotellen för WordPress. Det är nybörjarvänligt och har stort fokus på att allt ska vara enkelt och prisvärt. Så vill du ha ett billigt webbhotell för en enklare wordpress hemsida är Miss Hosting perfekt. De har dock paket som passar en större hemsida med.

Webbutrymme: Från 5 GB

Pris: Från 5 kr /mån

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: Från 750 GB

Extra: Erbjuder VPN

Läs mer: Vi förklarar huruvida man kan göra en gratis hemsida i WordPress.

Våra rekommendationer på internationella webbhotell

Screenshot av SiteGround logga

Siteground: E-handels favorit

Siteground är ett populärt webbhotell som passar för både mindre företagssidor och stora e-handlar. Alla deras paket är kompatibla med e-handelsverktyg och utför daglig backup av ditt konto.

Webbutrymme: Från 10 GB

Pris: Från 2,99€  /mån

Support: Telefon, Mail, Chatt

Trafik: Från 10000 besökande /mån

Extra: De erbjuder gratis flytt av hemsida

Screenshot av Simply logga

Simply.com: Moderna lösningar

Simply.com är ett webbhotell som har sin bas i Danmark, men som även är väldigt populär i Sverige. Det erbjuder moderna lösningar, snabb hastighet och hög säkerhet. De har paket för alla olika behov.

Webbutrymme: Från 10 GB

Pris: Från 5,30 kr /mån (första året)

Support: Ärendesystem, endast Telefon för de dyrare planerna

Trafik: Obegränsat

Extra: Erbjuder obegränsat med e-postkonton

Screenshot av Kinsta logga

Kinsta: Enkelt och stabilt

Även om Kinsta är en internationell tjänst så har den även slagit rot i den svenska marknaden också. Vilket underlättar då det finns en support på svenska. Programmet använder sig av Google clouds och har satsat extra på snabb laddningstid och extra säkerhet.

Webbutrymme: Från 10 GB

Pris: Från 24 $ /mån

Support: Formulär och chatt

Trafik: Från 25000 besökande /mån

Extra: Egengjord panel för statistik

Screenshot av WP Engine logga

WP engine: Kvalitet för pengarna

Med det WordPress inriktade webbhotellet WP engine får du med dig en hel del extra funktioner som hjälper dig skapa och underhålla en högkvalitativ WordPress hemsida. Till exempel caching verktyg, säkerhetskopiering och en staging area där du kan testa nya designer för din hemsida.

Dock motsvarar ju även priset alla dessa extra funktioner, vilket gör det till ett av de dyraste alternativen.

Webbutrymme: Från 10 GB

Pris: Från 19 € /mån

Support: Telefon, bara chatt för den billigaste planen

Trafik: Från 50 GB /mån

Extra: WordPress experter

Screenshot av Bluehost logga

Bluehost: Mycket för pengarna

Bluehost är ett av världens mest populära webbhotell för WordPress. Det är molnbaserat och specifikt framtaget för att fungera bra med WordPress. Utöver en snabb hemsida ingår det även automatiska uppdateringar av din hemsidas plugins och teman.

Webbutrymme: Från 10 GB SSD

Pris: Från 2,95 $ /mån (första året)

Support: Telefon och Chatt

Extra: Inkluderar gratis WordPress teman

Läs mer: Vi hjälper dig att optimera dina permalänkar i WordPress.

Svar på vanliga frågor

Kan man byta webbhotell?

Ja, man kan absolut byta webbhotell. Många webbhotell hjälper dig till och med gratis att flytta över din hemsida till deras tjänst. Kom bara ihåg att genomför en backup av din hemsida innan du genomför flytten.

Finns det gratis webbhotell för WordPress?

Det finns gratis webbhotell för WordPress. Två vanliga exempel är wordpress.com och Wix. Det som brukar vara skillnaden mellan ett webbhotell som kostar och ett som är gratis är att du kommer behöva visa reklam på din hemsida på de som är gratis. Webbhotellets namn kan även komma att synas i din domänadress.

Fungerar olika webbhotell bra för olika länder?

Ja, vissa webbhotell kommer ladda snabbare i vissa länder exempelvis är det rimligt att anta att ett svenskt webbhotell laddar snabbare för svenska besökare. Om du har mycket besökare från olika länder så kan det vara bra att testa ditt webbhotell med en VPN för att se hur det laddar beroende på vilket land du ställer in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.