fbpx

Skapa en WordPress Blogg → Steg för Steg Guide

Skapa en WordPress Blogg → Steg för Steg Guide

Det har funnits många bloggportaler genom tiderna och alla har olika för- och nackdelar. Sedan WordPress först lanserades har fler och fler bloggare valt att starta upp sina bloggar där. En anledning till varför det har blivit så populärt att starta en WordPress blogg är för att det går att anpassa bloggens utseende. Du kan därför skräddarsy din blogg och göra den väldigt personlig.

I den här artikeln ger vi dig en steg-för-steg-guide till hur du skapar din egen WordPress blogg så att du kan börja din bloggresa.

Läs mer: Läs mer om hur du kan fixa en långsam hemsida i WordPress eller ta hjälp av vår WordPress support.

Steg för steg guide: Starta din WordPress blogg

1.Välj webbhotell

För att kunna starta en WordPress blogg behöver du välja ett webbhotell för hosting. Det måste göras för att kunna använda WordPress och för att din blogg ska finnas på en server.

Det finns olika att välja mellan och det finns även olika prisklasser. För en blogg behöver du inget extra utan kan lätt välja ett webbhotell som är i den billigare prisklassen.

2. Välj Domännamn

Det här är ett av de viktigaste stegen för att du ska känna att bloggen representerar dig eller din vision. Så kom på ett bra domännamn för din blogg som du kan stå bakom. Domännamnet blir på sätt och vis som ditt varumärke. Precis som vårt varumärke är Looplabz.

Screenshot på Looplabz domän och webbadress

3. Installera WordPress

Du kan gå in och installera WordPress genom ditt valda webbhotell. Det går fort och när det är klart skapar du en inloggning. Sen är det bara att logga in och starta skapandet av din blogg.

4. Välj Tema

Det finns mängder med WordPress teman att välja mellan. Teman är färdigdesignade mallar som du kan använda dig av för att göra din blogg snygg och personlig. Det finns både gratis teman och teman som kostar. Skillnaden mellan gratis och betalvarianter är ofta mängden funktioner.

5. Installera tillägg (Valfritt)

Vill du ha lite fler funktioner på din blogg eller t.ex. ha möjligheten att enklare sökoptimera finns det många WordPress tillägg att installera. Precis som med teman finns det både gratis- och betalvarianter.

6. Börja blogga!

Kom ihåg att publicera relevant och intressant content så att folk vill besöka din blogg. Det kan vara smart att skapa en strategi på vad du ska publicera och hur ofta, så att du har en tydlig plan. Kör på och lycka till med din WordPress blogg.

Läs mer: Vi tipsar om hur du optimerar dina permalänkar och hur du startar en webshop i WordPress.

Viktiga inställningar och tips

Vi är experter på WordPress och därför tänkte vi ge dig några värdefulla tips som kommer att gynna ditt bloggande i längden.

Anpassa bildstorlekar

Om du använder dig av många bilder i dina blogginlägg så är det viktigt att anpassa storleken på bilderna för att hemsidan inte ska bli för långsam. Det kanske går bra i början men ju fler stora bilder du lägger upp desto mer kan din blogg påverkas.

Bestäm om du vill ha kommentarer

En blogg brukar ju vanligtvis ha kommentarer aktiverat för varje blogginlägg för att dina besökare ska kunna interagera med dig. Men det är helt upp till dig om du vill ha det.

Struktur och Kategorier

Glöm inte att lägga till kategorier för allt ditt framtida innehåll. Skriver du en blogg med olika skönhetstips skulle olika kategorier kunna vara “Foundations” och “Hudvård”. Detta gör det enklare för dina besökare att hitta relevant innehåll på din blogg.

Privata inställningar

Det är möjligt att göra sin WordPress blogg privat genom att lösenordsskydda sidan. Dock är detta inte vanligt då de flesta som använder WordPress för att skapa blogg gör det för att få trafik till bloggen.

Hur får jag mer trafik till min blogg?

Har du redan en blogg i WordPress men vill ha lite mer trafik? Det finns många olika trick du kan använda för att få mer trafik till din blogg. Här tipsar vi om några av de vanligaste och mest framgångsrika sätten.

1. Sökoptimera din hemsida

Att sökoptimera din hemsida innebär att du optimerar den så att den ska kunna ranka högre i sökmotorer, som till exempel Google. Vilket i sin tur genererar mer trafik. Detta kan du göra genom att skriva blogginlägg där du inkluderar nyckelord du vill ranka på med låg svårighetsgrad. De blir alltså lättare att ranka på.

Du kan även försöka få lite länkkraft genom att få andra hemsidor och bloggar att länka till din blogg. SEO är ett komplext område och kräver en del erfarenhet, därför erbjuder vi hjälp med SEO för din hemsida.

SEO omringat av kedjor

2. Använd dig av betald marknadsföring

Har du en liten budget att använda dig av kan det vara bra att använda dig av betald marknadsföring. Det finns flera plattformar eller sökmotorer som du kan använda för att marknadsföra din blogg, så välj den där du tror din målgrupp finns på.

3. Sociala medier

Länka till din blogg på dina sociala medier. Oavsett om det är på Instagram, TikTok eller Facebook. Har du redan en följarskara där kan du lättare få folk att gå in på din blogg.

Många bloggare delar sitt content i videoformat på till exempel TikTok och lämnar en länk i sin biografi till bloggen om någon vill läsa mer om det du tipsar eller skriver om.

Tips på hur du kan tjäna pengar på din blogg

  • Ads
  • Affiliate länkar
  • Sälja egna produkter
  • Anordna samarbeten
  • Sälj backlinks

Läs mer: Vi förklarar huruvida man kan göra en gratis hemsida i WordPress.

Svar på vanliga frågor

Är WordPress helt gratis?

WordPress som program är helt gratis. Det som kostar pengar när du startar en hemsida är kostnaden för webbhotell och även vissa teman eller plugins. Men behöver du inga avancerade funktioner för din hemsida behöver du inte lägga mycket pengar alls. 

Hur svårt är WordPress?

WordPress är ett användarvänligt program som är lätt att lära sig om du bara lägger ner lite tid. Det finns många WordPress guider som du kan läsa oavsett om du letar teman för din webshop eller försöker förstå hur olika SEO plugins fungerar.

Hur mycket tjänar man på att ha en blogg?

Det finns olika sätt du kan tjäna pengar på en blogg. Att bara ha en blogg som du skriver genererar inga pengar i sig. Men du kan använda dig av metoder som t.ex. ads, affiliate och samarbeten.

Dock tjänar de flesta amatörbloggare inte super mycket pengar men vissa kan ändå få in runt 70 till 90 tusen om året utan att vara proffsbloggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.