fbpx

Kan man bygga en hemsida med WordPress gratis? → Vi förklarar

Kan man bygga en hemsida med WordPress gratis? → Vi förklarar

De flesta som har hört talas om WordPress vet också om att man kan använda sig av WordPress gratis. Det kostar inte att installera och inte heller att använda. Vilket är en av de aspekter med WordPress som lockar så många användare. Ca 30% av alla hemsidor som existerar använder sig av WordPress.

Men den stora frågan som många ställer sig är dock “Kan man bygga en hemsida med WordPress gratis?”, och då menar vi helt gratis. Det krävs ju flera steg för att kunna bygga en hemsida utöver att använda WordPress och frågan är om man faktiskt kan skapa en helt gratis hemsida när allt kommer till kritan? Läs vidare för att få reda på svaret!

Läs mer: Lär dig hur du optimerar dina permalänkar i WordPress

Att skapa en hemsida med WordPress: Snabbgenomgång

Här räknar vi upp de steg som krävs för att skapa en hemsida i WordPress. Vill du läsa en mer djupgående guide till hur man gör kan du läsa våran WordPress guide.

 1. Skaffa ett webbhotell
 2. Köp ett domännamn
 3. Installera WordPress hos webbhotellet
 4. Installera ett tema
 5. Välj och installera nödvändiga tillägg
 6. Börja publicera innehåll

Kvinna vid skrivbord med en grön kaffekopp som skapar en hemsida på sin dator

Vilka steg till att skapa en WordPress hemsida är gratis?

Av de steg vi nämnde precis ovan så ska vi nu gå igenom vilka av dessa steg du kan lyckas utföra helt gratis och även se om det finns några som kommer att kosta. Det är viktigt för dig som vill skapa din egna hemsida att du har koll på alla möjliga kostnader, men även att ha koll på vad du kan lyckas få gratis eller billigt.

1. Skaffa ett webbhotell

Att skaffa ett webbhotell är inte bara det första du behöver göra utan det är faktiskt ett av de steg som faktiskt kostar. Beroende på vilket webbhotell du väljer och hur mycket lagring du tror dig behöva finns det olika priser. Det kan vara allt mellan tio kronor till tusen kronor.

Det är klart att det finns gratislösningar för detta steg, som till exempel wordpress.com vilket är en vinstdrivande tjänst. Då får du dock stå ut med att de inkluderar reklam på din sida och det brukar ta bort från känslan av en professionell hemsida.

2. Köp ett domännamn

Även det här steget kommer med en liten kostnad. Vill du bestämma ditt domännamn helt själv och inte ha en domän med ett annat företagsnamn i så kan det kosta dig någon hundralapp om året.

Vissa webbhotell erbjuder gratis domännamn när du registrerar dig hos dem, men det brukar bara vara gratis under en begränsad tid.

3. Installera WordPress hos webbhotellet

Detta steg är helt gratis just eftersom du kan använda dig av programmet WordPress gratis. Det är bara att installera via ditt valda webbhotell och börja med skapandeprocessen.

Screenshot av knapp där du laddar ner WordPress

4. Installera ett tema

Att välja och installera ett tema för din hemsida kan vara gratis men det kan också kosta. Det beror helt på vilket tema du väljer eftersom det finns betal- och gratisversioner. Vilken sort du behöver beror ofta på vad för slags hemsida du vill skapa, t.ex. en blogg eller nyhetssida, och vilka funktioner du behöver.

Tips på bra gratis teman för WordPress

 • Astra
 • Ocean WP
 • Zakra
 • Blocksy
 • Hello Elementor

5. Välj och installera nödvändiga tillägg

Beroende på vad för hemsida du vill skapa kan det vara bra att installera olika tillägg. Tillägg kan ge dig fler användbara funktioner, som t.ex. e-handelsverktyg för din WordPress webshop, sociala medier funktioner och plugins för SEO.

Precis som med teman finns det både gratis- och betaltillägg. Så du kan helt enkelt välja själv om du vill lägga pengar på detta eller inte.

Tips på bra gratis tillägg för WordPress

 • Yoast SEO
 • LiteSpeed Cache
 • Spam control
 • Smush
 • WP forms
 • Beaver Builder

6. Börja publicera innehåll

Sen är det bara att börja publicera innehåll och det kostar inget alls, förutom din egen tid då!

Man i grön skjorta sitter vid dator och ger tummen upp

Slutsats: Kan man skapa en WordPress hemsida gratis?

Här har du en sammanfattning av det vi kan se om vi slår ihop all information från den här artikeln:

 • Är WordPress gratis? Ja programmet i sig är gratis, men för att kunna starta upp en hemsida tillkommer några utgifter, som till exempel webbhotellet.
 • Teman kan kosta men de kan också vara gratis, så det är möjligt att spara pengar på den aspekten.
 • Detsamma gäller för WordPress tillägg, här finns det många bra gratisvarianter för dig som inte behöver en allt för avancerad hemsida.
 • Det enda sättet att få hela processen av att skapa en hemsida med WordPress att vara gratis är att använda sig av tjänster som wordpress.com men då får du stå ut med reklam på din hemsida.

Så med andra ord så är det inte möjligt att skapa en hemsida med WordPress gratis. Men det är så pass små utgifter att det är värt det för alla de olika funktioner du får till din hemsida.

Läs mer: Behöver du hjälp med din WordPress hemsida kan du läsa mer om vår WordPress support.

Svar på vanliga frågor

Vad kostar det att underhålla en hemsida?

För att underhålla en hemsida så finns det ett fåtal kostnader som måste betalas. Det är webbhotellet som brukar betalas månadsvis och det är domännamnets kostnad som brukar kosta runt en hundring per år.

Kan man tjäna pengar på en hemsida?

Ja, det finns flera sätt att tjäna pengar på en hemsida. Några vanliga exempel är att använda sig av Ads, Affiliatelänkar och att sälja länkar.

Hur svårt är WordPress?

WordPress är ett användarvänligt program som är lätt att lära sig om du bara lägger ner lite tid. Det finns flera guider online som hjälper dig oavsett om du letar teman för din webshop eller försöker förstå hur du kan fixa en långsam hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.